Pace albă și colinde sfinte la Mănăstirea Suruceni… - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Pace albă și colinde sfinte la Mănăstirea Suruceni…

14:13, vineri, 11 ianuarie, 2019 | Cuvinte-cheie: , , ,

„A colinda” înseamnă mai mult decât a vesti Evanghelia. Înseamnă bucurie și jertfă, adăugate misiunii creștine!

Joi, 10 ianuarie 2019, în ziua prăznuirii Sfântului și Dreptului Iosif, logodnicul Sfintei Fecioare, a Dreptului Împărat David și a Sfântului Apostol Iacov, fratele după trup al Domnului, episcopul Ierusalimului, obștea mănăstirii „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” Suruceni, în frunte cu Maica Stareță Egumena Epistemia Goncearenco, a primit în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” pe Grupul coral bărbătesc „Gnosis” din Chișinău, care au venit cu un buchet de colinde sfinte.

Când bați la poarta cuiva, nu vestești doar că Hristos s-a născut acum mai bine de 2000 de ani, ci te rogi cântând – ca bucuria adusă de Smeritul Prunc din iesle să se sălășluiască în acea casă. Deci, colindatul este cale de rugăciune și de comuniune în Hristos cel născut în ieslea Bethleemului.

Cu multă dragoste și cu sufletele deschise, măicuțele, adunate în jurul raclei în care se păstrează Moaștele Sfântului Ierarh Dionisie, s-au bucurat împreună cu oaspeții din capitală de vestea cea bună a Nașterii lui Hristos exprimată prin mesajul colindelor tradiționale.

În aceste zile sfinte ale Praznicului Nașterii Domnului vedem cum și natura parcă se sfiește, încercând să-și ascundă goliciunea și necurăția, împodobindu-se cu acest alb imaculat al ninsorii, pentru a-L primi în brațele ei altfel pe Cel ce ține toate în brațele Sale părintești. Aceasta ne vorbește și ne îndeamnă și pe noi la sfințenie, curățenie și puritate. Și dacă natura se primenește atât de minunat, noi măcar în aceeași măsură ca și ea ne-am primenit sufletele noastre? Am pregătim noi ieslea sufletului nostru?

La sfârșitul programului de colinde,  Egumena mănăstirii Suruceni a felicitat tinerii Grupului coral bărbătesc „Gnosis” pentru promovarea și susținerea valorilor tradiționale și culturale creștin-ortodoxe, oferindu-le și tradiționalii colaci împletiți de măicuțe și alte daruri, în semn de mulțumire și recunoștință pentru frumoasele colinde pe care tinerii le-au oferit cu drag.

În această vreme a colindelor sfinte să ne fim colind unii altora în zilele geroase ale vieţii:

 „Să lăudăm cu cerul, cânt din inimă smerită înălțând,

Pruncul ce se naște astăzi și-ncălzește gerul,

Lumii celor care cer: odihnește Doamne și-n inima mea!

O, Doamne, varsă peste noi toată pacea Ta!”

Mesajul ceresc al Nașterii Domnului să aducă binele și pacea în lume și între oameni bunăvoire: „În lume era şi lumea printr’Însul s’a făcut, dar lumea nu L-a cunoscut. Întru ale Sale a venit, dar ai Săi nu L-au primit. Dar celor câţi L-au primit, care cred întru numele Lui, le-a dat putere să devină fii ai lui Dumnezeu, cei ce nu din sânge, nici din voie trupească, nici din vrere bărbătească, ci de la Dumnezeu s’au născut” (Ioan 1, 10-13).

A consemnat: Serghei Crudu, teolog

Contact Form Powered By : XYZScripts.com