Biserica „Întâmpinarea Domnului”, or. Chişinău
23:45, marți, 30 octombrie, 2012 | Cuvinte-cheie: altar, biserica, biserici din chisinau, centru, copil, divine, octavian mosin, slujba, tineri
Biserica „Întâmpinarea Domnului” a Universităţii de Stat din Republica Moldova.
Scurt istoric:
Construită în anii 1879-1880 ре un teren, donat cu о clădire pentru studii de primăria Chişinăului Şcolii Duhovniceşti (Teologice). Proiectul şi devizul aparţin arhitectului eparhial Mihail Seroţinski.
Sfînţirea bisericii a avut loc la 24 august 1880. Era о construcţie din blocheţi, încununată cu cinci cupole. Iconostasul era cioplit din lemn, suflat cu aur, cu icoane reprezentind scene din copilăria lui Iisus Hristos.
Numărul elevilor Şcolii Teologice fiind in creştere continuâ, biserica deveni neîncăpătoare şi in octombrie 1899 direcţia şcolii i-a încredinţat arhitectului Mihail Seroţinski întocmirea planului pentru lărgirea locaşului.
Reconstrucţia a fost terminată la 17 octombrie 1902 şi sfinţită de către P.S.Iacob, Episcopul Chişinăului şi Hotinului.
Lungimea bisericii împreună cu pridvorul, s-a mărit cu şapte stîngeni, astfel incit la serviciile divine puteau asista pînă la 700 de enoriaşi.
În timpul primului război mondial clădirea Şcolii Teologice şi biserica din preajma ei au fost date in folosinţa unei infirmerii militare.
In anii 1919-1940, apoi in 1941-1944 in clădirile Şcolii Teologice îşi avea sediul Seminarul Teologic. In prezent biserica” Întîmpinarea Domnului” aparţine Academiei Teologice.
Locaşul a fost redeschis in anul 1991 ca Capelă a Facultăţii de Teologie. Din anul 2000 au început lucrările de renovare a bisericii Principalul aport 1-a avut Universitatea de Stat din Moldova.
Pictura a fost executată de pictorul Iurie Carp. Sfinţirea a avut loc la 13 mai 2007 cu un sobor de preoţi in frunte cu Înalt Prea Sfinţia Sa Vladimir, Mitropolit al Chişinăului şi al Întregii Moldove.
Paroh-administrator este protoiereul Octavian Moşin, iar in calitate de clerici – preoții Mihail Bortă și Constantin Cojocaru.
Adresa: mun. Chişinău, str. M. Kogălniceanu, nr. 67 (în spatele blocului II de studii)
Telefon : 577825, 079481586