Acatistul Soborului celor doisprezece Sfinți Apostoli - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Acatistul Soborului celor doisprezece Sfinți Apostoli

8:47, sâmbătă, 13 iulie, 2024 | Cuvinte-cheie: ,

Tropar la Acatistul Soborului celor Doisprezece Sfinți Apostoli, glasul al 4-lea

Cei ce sunteți între apostoli mai întâi pe scaun șezători și lumii învățători, Stăpânului tuturor rugați-vă să dăruiască pace lumii și sufletelor noastre mare milă.

Condacul 1

Văzătorii cu duhul, aleși și martori ai Cuvântului Întrupat, pescarii păcii și vase ale harului lui Hristos, stele strălucitoare ale Bisericii, a toată lumea și propovăduitorii credinței, ați strălucit ca niște raze ale zorilor duhovnicești, Sfinților cuvioși cei doisprezece Apostoli ai Mântuitorului Hristos Dumnezeu, iar noi vă aducem cântare cu evlavie pentru a slăvi luminoasa și binecuvântata voastră preaslăvire. Iar voi, ca părtași la lumina divină și având îndrăzneala de a fi lângă Hristos, rugați-L cu sârguință să ne călăuzească cu adevărat pe toți către lumina minții lui Dumnezeu, să ne întărească în credință și să-i prețuim pe cei care vă cheamă: Bucurați-vă, cei doisprezece Sfinți Apostoli, care ați luminat lumea cu învățătura lui Hristos!

Icosul 1

Ați adus oamenilor slujirea îngerească de dragul Cuvântului Divin, Sfinții Apostoli, propovăduind calea mântuirii. Prin cuvântul adevărului lui Hristos, prin cuvintele voastre pline de lumină și prin harul Duhului Sfânt, ne arătați mântuirea prin credință, din acele zile până în zilele noastre, iar noi vă lăudăm neîncetat:
Bucurați-vă, luminători a toată lumea;
Bucurați-vă, binecuvântarea propovăduirii;
Bucurați-vă, propovăduitori statornici ai credinței;
Bucurați-vă, că prin voi suntem învățați despre tainele vestirii cerești;
Bucurați-vă, stâlpii bisericii;
Bucurați-vă, distrugători ai lingușirii idolatre;
Bucurați-vă, aleși care ați purtat în glas Harul Duhului Sfânt;
Bucurați-vă, cei doisprezece Sfinți Apostoli, care ați luminat lumea cu învățătura lui Hristos!

Condacul 2

Văzând pe Domnul Slavei care a venit, și auzind că Înaintemergătorul mărturisește despre Mielul lui Dumnezeu care vine sa ridice păcatul lumii, ați lăsat totul în urmă grăbindu-vă după El, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 2

Ați ales calea spre dreapta, către porțile înguste ale Împărăției lui Hristos, fiind împodobiți cu înțelepciunea divină și de dragul ei auziți în mod vrednic de la toată lumea:
Bucurați-vă, că prin har ați primit înțelepciunea lui Dumnezeu;
Bucurați-vă, alungând nebunia distructivă a vieții vremelnice, ca odată ce ați auzit Cuvântul care v-a chemat ați rămas în Hristos;
Bucurați-vă, comoară duhovnicească;
Bucurați-vă, că ați căutat mărgăritarele gândurilor bune în inima voastră;
Bucurați-vă, că Hristos a binecuvântat voința voastră;
Bucurați-vă, cei doisprezece Sfinți Apostoli, care ați luminat lumea cu învățătura lui Hristos!

Condacul 3

Prin puterea de sus ați fost întăriți, Sfinților Atotputernici Apostoli, iar prin judecata și harul vostru duhovnicesc ați alungat toată vrăjmășia dușmanului și neamul omenesc l-ați luminat prin credință. Chiar și așa, ne rugăm: luminați-ne sufletele întunecate de păcate, iar noi ridicăm o lauda către Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 3

Având înțelepciunea întregului univers, ați luminat lumea cu cuvântul mântuirii, alungând întunericul și umbra morții. Vă rugam, Sfinților Apostoli, luminați și sufletele noastre întunecate de întunericul patimilor, iar noi vă lăudăm așa:
Bucurați-vă, lumini ale răsăritului minții, care ați alungat întunericul nebuniei prin credință;
Bucurați-vă, udând pământul cu Evanghelia lui Hristos;
Bucurați-vă, că prin râul dătător de viață al cuvintelor lui Hristos ne răcoriți de căldura durerii pe noi care suntem în necaz;
Bucurați-vă, că alungați gândurile rele din inima noastră întunecată;
Bucurați-vă, că ne ridicați cu dragoste prin puterea harului, din adâncul pactelor care ne îneacă în deșertăciunile acestei lumi;
Bucurați-vă, cei doisprezece Sfinți Apostoli, care ați luminat lumea cu învățătura lui Hristos!

Condacul 4

Vifor mare s-a făcut pe mare, încât se acoperea corabia cu valurile și venind ucenicii Lui L-au deșteptat pe El, strigând: „Învățătorule, mântuiește-ne, că pierim!” Iar noi, care suntem slabi, îngrijorați și zguduiți în permanență de nenorocirile vieții, Te rugam, Doamne, să ne duci la malul mântuirii, unde toți cei izbăviți Îi cântă lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 4

După ce au auzit cuvântul de la Marele Păstor și Domnul: „Secerișul este mult, dar lucrătorii sunt puțini; rugați deci pe Domnul secerișului, ca să scoată lucrători la secerișul Său”, binecuvântații apostoli, cu zel aprins pentru această lucrare a lui Hristos, s-au dus în orașe vestind Evanghelia Împărăției oamenilor și vindecându-i pe toți cei bolnavi. Rugați-vă lui Dumnezeu să ne mântuiască și pe noi, care cu dragoste chemăm așa:
Bucurați-vă, mesageri buni ai lui Hristos;
Bucurați-vă, din pescari ați ajuns mai înțelepți decât retorii;
Bucurați-vă, trâmbițele binecuvântării lui Hristos, vorbind despre raiul mântuirii;
Bucurați-vă, Păstori al oilor alese de Dumnezeu, alungând lupii gândurilor prin credință de la oi;
Bucurați-vă, primind din gura lui Hristos Duhul de Foc, care ne izbăvește de vrăjmașul;
Bucurați-vă, cei doisprezece Sfinți Apostoli, care ați luminat lumea cu învățătura lui Hristos!

Condacul 5

Ați fost stele evlavioase, strălucind cu stăpânirea virtuților divine că soarele. Cu strălucirea voastră luminați-ne și nouă să ne putem vedea păcatele și să strigăm către Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 5

După ce ați văzut, Sfinții Apostoli, chipul omenesc al Fiului Omului și Fiul lui Dumnezeu, Hristos v-a dat taina mărturisirii Tatălui Ceresc. Pentru aceasta, noi, bucurându-ne de mărturisirea voastră, vă rugăm să primiți aceste laude:
Bucurați-vă, mărturisitori luminați de Dumnezeu;
Bucurați-vă, că din cer ați primit harul teologiei lui Hristos;
Bucurați-vă, că popoarele vă laudă;
Bucurați-vă, că de la Însuși Domnul ați primit binecuvântare;
Bucurați-vă, că de la Hristos ați primit puterea de a dezlega păcatele oamenilor;
Bucurați-vă, cei doisprezece Sfinți Apostoli, care ați luminat lumea cu învățătura lui Hristos!

Condacul 6

Ajută-ne, Doamne, să înțelegem, dar nu prin gândul omenesc ci prin voința tainică a Tatălui Ceresc, calea tuturor celor din lume, învățându-ne să Îl ascultăm cu smerenie pe Dumnezeu, care este atât de mulțumit de Fiul său: Aliluia!

Icosul 6

Ați fost martori pe Muntele Tabor la slava divină a lui Hristos, Sfinților Apostoli. După ce i-ați văzut pe Moise și pe Ilie, ați auzit vocea mărturiei Tatălui despre Fiul Unul-Născut din cer, iar noi vă strigam:
Bucurați-vă, cei acoperiți în lumina lui Hristos pe Tabor;
Bucurați-vă, cei care ați auzit de la Tatăl mărturia despre Fiul lui Dumnezeu;
Bucurați-vă, văzându-I pe Moise și pe Ilie care v-au descoperit Dumnezeirea lui Hristos;
Bucurați-vă, cei ce ați fost luminați despre plecarea lui Hristos la Ierusalim;
Bucurați-vă, primind slava dumnezeiască a lui Iisus;
Bucurați-vă, cei doisprezece Sfinți Apostoli, care ați luminat lumea cu învățătura lui Hristos!

Condacul 7

Ați primit din mâinile lui Hristos cina care hrănește sufletul primind din Trupul și Sângele celui care dă viață veșnică, Domnul tuturor, iar Simon Petru a spus: „Doamne, Tu știi toate. Tu știi că Te iubesc”, iar apoi i-a spus Domnului: „Tu ești Fiul lui Dumnezeu celui Viu”. Această mărturisire ne aduce bucurie și cădem acum cu căldură la Dumnezeu, cântându-I: Aliluia!

Icosul 7

Primește-ne Doamne în comuniune cu binecuvântații Tai Apostoli, să primim de la ei curățenia sufletului și smerenie, că ei au stat cu Tine la Cina, primind Taina Ta. De aceea, ne rugam așa:
Bucurați-vă, că ați ajuns în cămările cele înalte ale Sionului din cer;
Bucurați-vă, că ne dați curăția cinstită a sufletului de la Domnul Hristos;
Bucurați-vă, că pentru voi porunca Domnului a fost lege;
Bucurați-vă, că ați fost martori la prima jertfa fără sânge a Mântuitorului;
Bucurați-vă, și dați-ne și nou mâini și buze curate să putem gusta din pâinea vieții și să bem din bucuria paharului Divin din mâinile Domnului;
Bucurați-vă, cei doisprezece Sfinți Apostoli, care ați luminat lumea cu învățătura lui Hristos!

Condacul 8

Nici unul din ucenici nu îndrăzneau să Îl întrebe pe Hristos: „Cine ești Tu?”. Însă Simon Petru a recunoscut că El este Fiul lui Dumnezeu celui Viu, iar noi îi aducem lauda lui Dumnezeu strigând: Aliluia!

Icosul 8

Toată legea și profețiile au scris despre împlinirea în suferință cinstită și despre înmormântarea lui Iisus Hristos, și despre slăvita înviere a Mântuitorului după trei zile, fiind luminați de Duhul Sfânt. Pentru aceasta, noi strigam:
Bucurați-vă, că inima voastră a văzut adevărul, cum Hristos a fost răstignit;
Bucurați-vă, că ați crezut în mântuire prin puterea lui Dumnezeu, văzând cum Domnul și-a purtat Crucea;
Bucurați-vă, că nu L-ați părăsit după moartea Lui;
Bucurați-vă, că prin voi apoi s-a născut credință mai departe în oameni;
Bucurați-vă, că Sângele lui Hristos a fost vărsat pentru noi toți, că să păstrăm adevărul cuvântului Evangheliei;
Bucurați-vă, cei doisprezece Sfinți Apostoli, care ați luminat lumea cu învățătura lui Hristos!

Condacul 9

Hristos a îndepărtat toată durerea din inimile voastre, prietenii săi Sfinților Apostoli, că vi s-a arătat în multe părți și în multe feluri după învierea Să, mâncând și bând împreună cu voi și asigurându-vă în orice chip despre slăvită învierea Sa, iar voi I-ați fost martori până la sfârșitul vieții Lui pământești pentru care noi Îi cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 9

Ați văzut cu ochii voștri Înălțarea Domnului de pe Muntele Măslinilor, Sfinților Apostoli ai lui Hristos, primind binecuvântare de la El, iar apoi cu bucurie v-ați întors la Ierusalim prin poruncă, să răspândiți Evanghelia lui Dumnezeu, iar noi cântam aceasta:
Bucurați-vă, primind pace de la Domnul la Înălțarea Lui la cer;
Bucurați-vă, că ați văzut unirea celor cerești cu cele pământești în Învierea lui Hristos;
Bucurați-vă, lăudându-L împreună cu cetele îngerești, privindu-L înălțându-se de la pământ la cer;
Bucurați-vă, că ați fost ultimii care v-ați închinat Lui Hristos pe pământ înainte de Înălțarea Lui;
Bucurați-vă, că El v-a dat porunca de a învață mai departe cuvântul Lui;
Bucurați-vă, cei doisprezece Sfinți Apostoli, care ați luminat lumea cu învățătura lui Hristos!

Condacul 10

Voi L-ați auzit pe Mântuitorul spunând: „Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile, botezându-i în Numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Și învățați-i să păzească tot ce v-am poruncit. Și iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului”. Chiar și așa, în bucurie de pe Muntele Măslinilor, slăvind învățătura lui Hristos, cântam: Aliluia!

Icosul 10

Sfinților Apostoli, în ziua Cincizecimii erați toți împreună în același loc. Deodată, a venit din cer un sunet ca un șuier de vânt puternic și a umplut toată casa unde ședeați. Niște limbi ca de foc au fost văzute împărțindu-se printre voi și s-au așezat câte una pe fiecare din voi. Și toți v-ați umplut de Duh Sfânt și ați început să vorbiți în alte limbi, după cum vă dădea Duhul să vorbiți. Iar noi vă slăvim așa:
Bucurați-vă, că, potrivit făgăduinței lui Hristos, ați fost botezați cu Duhul Sfânt și foc;
Bucurați-vă, și faceți și din noi casă a harului cel mai curat;
Bucurați-vă, că puterea Duhului a venit din cer peste voi, plecând de la Tatăl și odihnindu-se în Fiul;
Bucurați-vă, vestind măreția lui Dumnezeu în glasul suflării Duhului;
Bucurați-vă, că prin capul vostru focul Duhului Mângâietor coboară pe pământ;
Bucurați-vă, cei doisprezece Sfinți Apostoli, care ați luminat lumea cu învățătura lui Hristos!

Condacul 11

Sfinților Apostoli, ați adus cântare de mulțumire Sfintei Treimi care dă viață în lucrarea Duhului Sfânt, umplându-vă de bucurie și de toată cunoașterea, făcând multe semne și minuni pentru Biserică pentru a da mărturie despre Învierea Domnului Hristos, cântând lui Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 11

Predicile voastre pline de lumină, smerenie și multe lacrimi s-au împlinit; ați botezat oamenii cu Duh Sfânt, ridicând Biserica lui Hristos pe pământ, mergând peste tot vestind cuvântul lui Dumnezeu; pentru această lucrare a voastră, vă strigăm:
Bucurați-vă, că prin unirea iubirii lui Hristos, ați propovăduit dragostea și pacea Bisericii testament veșnic;
Bucurați-vă, că jugul lui Hristos este bun și sarcina Lui ușoară;
Bucurați-vă, luptând pentru mântuirea tuturor;
Bucurați-vă, că ați mers din oraș în oraș predicând Evanghelia lui Hristos;
Bucurați-vă, că noaptea și ziua oamenii din turma ta voastră au învățat neîncetat;
Bucurați-vă, cei doisprezece Sfinți Apostoli, care ați luminat lumea cu învățătura lui Hristos!

Condacul 12

Harul ceresc este părtaș și atoatevăzător al Cuvântului, făcându-vă martori la Adormirea Maicii Domnului. Prin strălucirea divină a Duhului Sfânt, v-ați adunat împreună, Sfinților Apostoli, cântând cântarea de prohodire a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, iar noi Îl slăvim pe Dumnezeu: Aliluia!

Icosul 12

Cântând faptele voastre minunate, minunându-ne de munca de propovăduire a Evangheliei, cinstim suferințele voastre, Sfinții Apostoli aleși de Dumnezeu: ați vestiți în întreaga lume Evanghelia lui Hristos, în toate limbile și țările, pentru aceasta cu toții vă lăudăm:
Bucurați-vă, că ați adus la Hristos mulțime de popor;
Bucurați-vă, că prin Învierea lui Iisus s-au sfărâmat porțile morții;
Bucurați-vă, că sufletele au fost răscumpărate prin sângele Mielului;
Bucurați-vă, că ați pregătit pentru noi locașuri în ceruri;
Bucurați-vă, mare slavă Bisericii lui Hristos;
Bucurați-vă, cei doisprezece Sfinți Apostoli, care ați luminat lumea cu învățătura lui Hristos!

Condacul 13

O, demni de toate laudele și binecuvântările, Sfinților Apostoli ai lui Hristos, voi ați fost prietenii Lui și I-ați slujit în Biserica moștenita de la El! Vă rugam să primiți rugăciunea noastră făcută din dragostea pentru voi, și înălțați o rugăciune către Dumnezeu că să păstreze Biserica sfântă în unitatea minții și a păcii; rugați-vă ca Dumnezeu să Își adune toți copiii în Împărăția Sa și să viețuiască cu El în Lumina Lui veșnică, pentru a-I canta totdeauna: Aliluia!

Acest Condac se rostește de trei ori.

După aceasta se cisesc iarăși Icosul 1 și Condacul 1 pe care le găsiți mai jos.

Icosul 1

Ați adus oamenilor slujirea îngerească de dragul Cuvântului Divin, Sfinții Apostoli, propovăduind calea mântuirii. Prin cuvântul adevărului lui Hristos, prin cuvintele voastre pline de lumină și prin harul Duhului Sfânt, ne arătați mântuirea prin credință, din acele zile până în zilele noastre, iar noi vă lăudăm neîncetat:
Bucurați-vă, luminători a toată lumea;
Bucurați-vă, binecuvântarea propovăduirii;
Bucurați-vă, propovăduitori statornici ai credinței;
Bucurați-vă, că prin voi suntem învățați despre tainele vestirii cerești;
Bucurați-vă, stâlpii bisericii;
Bucurați-vă, distrugători ai lingușirii idolatre;
Bucurați-vă, aleși care ați purtat în glas Harul Duhului Sfânt;
Bucurați-vă, cei doisprezece Sfinți Apostoli, care ați luminat lumea cu învățătura lui Hristos!

Condacul 1

Văzătorii cu duhul, aleși și martori ai Cuvântului Întrupat, pescarii păcii și vase ale harului lui Hristos, stele strălucitoare ale Bisericii, a toată lumea și propovăduitorii credinței, ați strălucit ca niște raze ale zorilor duhovnicești, Sfinților cuvioși cei doisprezece Apostoli ai Mântuitorului Hristos Dumnezeu, iar noi vă aducem cântare cu evlavie pentru a slăvi luminoasa și binecuvântata voastră preaslăvire. Iar voi, ca părtași la lumina divină și având îndrăzneala de a fi lângă Hristos, rugați-L cu sârguință să ne călăuzească cu adevărat pe toți către lumina minții lui Dumnezeu, să ne întărească în credință și să-i prețuim pe cei care vă cheamă: Bucurați-vă, cei doisprezece Sfinți Apostoli, care ați luminat lumea cu învățătura lui Hristos!

Apoi se face otpustul: Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, miluiește-ne pe noi. Amin.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com