A fost lansat proiectul de restaurare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

A fost lansat proiectul de restaurare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni

14:51, miercuri, 12 octombrie, 2016 | Cuvinte-cheie: , , ,

Ministerul Culturii în comun cu Ambasada SUA în Republica Moldova au lansat astăzi, 11 octombrie 2016, proiectul de restaurare a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni.

La eveniment au participat ministrul Culturii Monica Babuc, ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, alți reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, conducerea raionului și a orașului Căușeni, istorici și specialiști în domeniul arheologiei, jurnaliști, locuitori ai orașului.

În cadrul ceremoniei de lansare, ministrul Culturii Monica Babuc și-a exprimat recunoștința pentru Ambasada SUA în Republica Moldova care a oferit un grant în valoare de 150 mii de dolari pentru diverse lucrări de salvgardare și punere în valoare a acestui monument arhitectural de însemnătate națională. „Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni este un monument de unicat în spațiul est-carpatic, acoperit în interior în întregime cu o frescă fenomenal de frumoasă, având și această înălțime care ne face, de fapt, să înțelegem cât este de înaltă pentru cultura și spiritualitatea noastră”, a remarcat Monica Babuc. Oficialul a mai notat că, investirea de către partenerii de dezvoltare în patrimoniul cultural înseamnă nu numai spiritualitatea noastră, dar și dezvoltarea economică a țării. „Refacerea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, la fel ca și amenajarea unor locuri precum Cetatea Sorocii, Hanul lui Manuc-Bey, refăcute prin proiecte transfrontaliere europene, înseamnă un aflux de turiști, care vin să ne viziteze, să ne cunoască și să investească în economia țării”, a afirmat ministrul Culturii.

Proiectul de restaurare a bisericii face parte din Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală (AFCP) și va fi implementat de Centrul de Cercetări Arheologice al Republicii Moldova. Prima etapă urmează a fi finalizată până în toamna anului viitor. Acțiunile cuprinse în această etapă vizează cercetarea arheologică a cimitirului și straturilor culturale din preajma Bisericii, finalizarea lucrărilor de proiectare a elementelor de arhitectură bisericească și a sistemului de ventilare/climatizare, sistemului control umiditate și temperatură, sistemului de iluminare în biserică etc., amenajarea rețelelor iluminare exterior, rețele de alimentare cu apă și canalizare pluvială și drenaj, amenajarea teritoriului și a zidului de incintă, consolidarea zidăriei bisericii și preconsolidarea frescei.

Termenul de restaurare este de aproximativ 4 ani. În urma finalizării proiectului vor fi create condiții prielnice pentru readucerea în circuitul public și punerea în valoare culturală, educativă, turistică și economică a unui valoros obiect de patrimoniu din Europa de Sud-Est. Astfel, Biserica din Căușeni va depăși semnificația sa de simbol și se va transforma într-un muzeu veritabil, care va deveni un factor cultural omniprezent în cele mai diverse activități locale, naționale, dar și internaționale.

Lansarea proiectului a făcut parte din programul acțiunilor dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Sursa: http://www.mc.gov.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com