Header image

A trecut la Domnul, Protoiereul mitrofor Serghei Railean

17:02, duminică, 17 septembrie, 2017 | Cuvinte-cheie: , ,

Protoiereul mitrofor Serghei Railean, parohul de onoare al parohiei cu hramul Sf. Apostol Andrei din mun. Chișinău, cartierul Sculeanca, a trecut la Domnul, ieri, 16 septembrie 2017.

S-a născut pe 11 noiembrie, anul 1951, în localitatea Ceași, raionul Kargopol, regiunea Kurgan, într-o familie de creștini.

A fost hirotonit diacon la data de 06.01.1991 și preot la 03.02.1992.

Pe parcursul activității pastorale a deservit parohiile din s. Rîșcani, r. Anenii Noi, s. Cruzești, r. Criuleni, s. Mereni, r. Anenii Noi; a fost cleric la bisericile cu hramul „Tuturor Sfinților”, „Sf. Îpărați Constatin și Elena” și „Schimbarea la Față” din Chișinău.

La 27 iulie, anul 1997, cu binecuvântarea Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe din Moldova, ÎPS Mitropolit Vladimir, părintele Serghei a început construcția bisericii cu hramul în cinstea Sf. Apostol Andrei, pe un teren din str. Țarinii, cartietrul Sculeanca al Capitalei.

La 24 septembrie, anul 2000, biserica „Sf. Apostol Andrei”, a fost sfințită de către ÎPS Mitropolit Vladimir.

În noiembrie, 2009, din motive de sănătate a cedat funcția de paroh, feciorului său, Prot. Eugen Railean, Doctor în Teologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, România.

Timp de 17 ani a slujit părintele Serghei la această monumentală biserică. Pe parcursul slujirii pastorale pentru munca jertfelnică și promovarea valorilor spirituale, a fost decorat de către ÎPS Mitropolit Vladimir cu cele mai înalte distincții bisericești.

 * * *

ÎPS Părinte și Mitropolit Vladimir, a adresat la acest moment trist un mesaj de condoleanţe familiei:

 Îndurerată familie,

Am primit cu tristeţe vestea trecerii din această viaţă a distinsului slujitor al Bisericii lui Hristos, Protoiereul mitrofor Serghei Răilean, cel care a zidit din temelie biserica „Sf. Apostol Andrei” din strada Țarinii, cartierul Sculeanca, mun. Chișinău.

Părintele Serghei a fost un om de o cumsecădenie rară şi un slujitor cu multă evlavie față de cele sfinte. Va rămâne în memoria celor care l-au cunoscut pentru eforturile depuse de-a lungul vieţii, zidind atât biserica de piatră, cât și biserica cea de suflet în conștiința multor credincioși.

În aceste momente triste pentru familie şi pentru toţi cei ce l-au cunoscut şi preţuit, adresăm tuturor un cuvânt părintesc de mângâiere sufletească şi îi încredinţăm de întreaga noastră compasiune.

Ne rugăm milostivului Dumnezeu să odihnească sufletul părintelui Serghei în Împărăţia Sa împreună cu drepţii întru nădejdea Învierii de obşte! 

Dumnezeu să-l odihnească în pace cu drepții Săi! 

Cu părinteşti binecuvântări şi sincere condoleanţe pentru familia îndoliată, 

† VLADIMIR,
MITROPOLIT AL CHIŞINĂULUI ŞI AL ÎNTREGII MOLDOVE

 * * *

Slujba de înmormântare va avea loc luni, 18 septembrie, de la ora 08:00, la Biserica „Sf. Apostol Andrei” din Chișinău, cartierul Sculeanca, unde a fost depus.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com