Header image

Act simbolic la Mănăstirea Putna: A fost semnată o Declarație de Unire cu Basarabia (FOTO & VIDEO)

16:14, vineri, 23 martie, 2018 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Pentru a marca Centenarul Marii Uniri, dar și Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918, reprezentanții comunei Putna au semnat joi o Declarație simbolică de Unire cu Basarabia. Evenimentul a avut loc în Sala Tronului a Casei Domnești de la Mănăstirea Putna.

Înainte de Ședința extraordinară a Consiliului Local, Arhim. Melchisedec Velnic, starețul așezământului monahal, a oficiat o slujbă de Te Deum în Biserica Mănăstirii. Apoi, membrii Consiliului Local s-au închinat la Mormântul Sfântului Ștefan cel Mare.

Manifestarea a continuat în Sala Tronului. În deschidere, artista Alexandra Dan a intonat Imnul de stat al României, după care Gheorghe Coroană, Primarul Comunei Putna a citit textul „Declarației de Unire” a Basarabiei cu România.

Declarația a fost aprobată în unanimitate, iar membrii Consiliului Local, reprezentanții mănăstirii și ai altor instituții din comună au semnat-o, în trei exemplare. Un exemplar va rămâne la Primăria comunei, unul la școala din localitate, iar al treilea exemplar la Mănăstirea Putna. Declarația va fi trimisă Prim-ministrului României, Președintelui Camerei Deputaților, Președintelui Senatului, Președintelui României.

„Este un act simbolic. El nu produce efect în sine, dar sunt convins că toți avem dorința și încă speranța că într-o zi cineva își va pune semnătura și pe un act oficial al Unirii. Că voința continuă a noastră de unire va culmina cu înfăptuirea din nou a Marii Uniri a românilor”, a declarat Gheorghe Coroană.

În continuare a luat cuvântul Arhim. Melchisedec. Părintele stareț a evocat legăturile așezământului monahal și pe care îl păstorește cu „frații de peste Prut” și a apreciat inițiativa:

„Dumneavoastră simțiți una dintre cele mai mari răni de astăzi ale poporului nostru și înțelegeți una dintre cele mai mari dorințe ale poporului: re-Unirea Basarabiei cu Țara. Rănile adânci și vechi nu se vindecă ușor. Dar această rană trebuie vindecată!”

Totodată, părintele stareț a subliniat importanța momentului simbolic:

„Fie ca această zi să rămână înscrisă pentru totdeauna în istoria noastră, iar frații să fie împreună, că «Ce este bun și ce este frumos decât numai a locui frații împreună», pentru că unde este unire, acolo a poruncit Domnul binecuvântarea și viața până în veac”.

În cadrul manifestării, grupul coral de copii „Fiii Putnei” au interpretat cântece patriotice.

Textul Declarației de Unire adoptate:


Declarație de Unire

Noi, membrii Consiliului Local al Comunei Putna, întrunit în Ședință extraordinară în Sala tronului din Casa Domnească a Mănăstirii Putna, astăzi, 22 martie 2018, în Anul Centenar, împreună cu alți reprezentanți ai obștii sătești,

Fii de peste veacuri ai Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, Părinte al neamului românesc,

Adunați acolo unde a avut loc prima Serbare a românilor de pretutindeni, în 15 august 1871,

Având în vedere că în 1812 românii din stânga și din dreapta Prutului au fost despărțiți împotriva voinței lor, prin Tratatul dintre Imperiul Rus și Imperiul Turc, iar în 1940 și 1944 au fost din nou despărțiți împotriva voinței lor, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov dintre Uniunea Sovietică și Germania nazistă, respectiv a instaurării comunismului în Europa de Est,

Deplin încredințați că suntem datori să continuăm efortul generațiilor de români care s-au jertfit pentru unitatea națională,

Conștienți că Patria mamă are o datorie morală față de fiii dintre Prut și Nistru, pe care nu a fost capabilă să îi ocrotească în trecut,

Rugându-ne Sfântului Voievod Ștefan cel Mare să insufle „duhul sfintei uniri în inimile noastre”, așa cum s-a rugat Regele Ferdinand Întregitorul când a venit pentru prima dată la Putna, în România Mare,

HOTĂRÂM

de aici, de la mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, altar al conștiinței naționale, să depunem toate eforturile pentru realizarea unirii Basarabiei cu Patria mamă

ȘI CEREM FERM

tuturor românilor, Guvernului, Parlamentului și Președintelui României să facă tot ce este necesar pentru unirea Basarabiei cu Țara.

Așa să ne ajute dumnezeu!

Sursa: www.basilica.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com