Arhiepiscopul Pimen la Putna: „De la Sfântul Iacob Putneanul învățăm cele ale Școlii și cele ale Bisericii” - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Arhiepiscopul Pimen la Putna: „De la Sfântul Iacob Putneanul învățăm cele ale Școlii și cele ale Bisericii”

Arhiepiscopul Pimen a evidenţiat marţi la Mănăstirea Putna virtuţile Sfântului Iacob Putneanul, menţionând că de la el „învățăm cele ale Școlii și cele ale Bisericii”.

Înaltpreasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie în biserica aşezământului monahal împreună cu Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop a făcut referire la viaţa şi activitatea sfântului, accentuând preocuparea sa pentru dezvoltarea învăţământului românesc.

„Sfântul s-a îngrijit cu deosebire de școlari. A alcătuit un abecedar, dar în acest abecedar sunt scrise și rugăciuni, de exemplu Paraclisul Maicii Domnului”, a spus ierarhul.

Potrivit Înaltpreasfinţiei Sale, „în școală nu învățăm pentru note ci pentru viață, ca să fim mai buni, să distingem binele de rău, cunoscând nu numai cele ale învățăturii creștine, ci și cele ale lui Dumnezeu, purtarea de grijă si puterea Sa în creație și natură”.

Arhiepiscopul Pimen a amintit că anul acesta românii aniversează Centenarul Marii Uniri de la 1918 şi a menţionat că evenimentul istoric a fost posibil „datorită conștiinței oamenilor țării noastre: conștiința că vorbesc aceeași limbă și mărturisesc și trăiesc aceeași credință”.

Ierarhul a prezentat pe scurt contribuţia Bisericii la Marea Unire, redând cuvintele poetului naţional Mihai Eminescu.

„Limba și credința au fost propovăduite cu timp și fără timp de Biserică, așa spunea Mihai Eminescu, de marii ierarhi Dosoftei, Varlaam, Iacob. Ei au promovat și au încurajat învățarea limbii române și a credinței și așa s-a format conștiința unității de neam și de credință”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, ale cărui moaşte se află la Mănăstirea Putna, a fost canonizat împreună cu Sfinţii Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei.

Propunerile de canonizare au venit din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și au fost avizate favorabil de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în ședința din 20 mai 2016.

Trecerea în rândul sfinților a celor patru personalități reprezentative ale vieții bisericeşti românești din secolul al XVIII-lea a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în ședință de lucru la Reședința Patriarhală, în perioada 6-7 iunie 2016.

Proclamarea solemnă a canonizării sfinților putneni a avut loc în 14 mai 2017 în prezenţa Patriarhului Daniel şi a altor membri sinodali ai Bisericii Ortodoxe Române.

Sursa: www.basilica.ro

Contact Form Powered By : XYZScripts.com