Arhimandrit IOAN (Moșneguțu): “Menirea fiecărui creștin este de a oglindi prin fapta și prin vorba sa măreția și mărinimia Tatălui ceresc” - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Arhimandrit IOAN (Moșneguțu): “Menirea fiecărui creștin este de a oglindi prin fapta și prin vorba sa măreția și mărinimia Tatălui ceresc”

10:06, joi, 25 iulie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , , , ,

Într-un spațiu și un timp marcat ireversibil de ascensiunea internetului, Biserica Ortodoxă din Moldova se impune tot mai mult în spațiul mediatic on-line prin slujitorii, teologii și credincioșii săi, creând și dezvoltând ceea ce se numește Blogosfera Ortodoxă autohtonă – loc de întâlnire al discuțiilor menite să prolifice schimbul religios de idei la un nou nivel.

Printre entuziaștii care s-au înscris în acest circuit se numără și Părintele Arhimandrit IOAN (Moșneguțu), Stareț al Sfintei Mănăstiri Hârbovăț și secretar al Eparhiei de Ungheni și Nisporeni. Tânăr și dinamic, Preacuvioșia Sa este bine cunoscut printre clerici și mireni pentru vastele sale cunoștințe teologice, dar mai ales pentru modalitatea de a expune un mesaj adaptat la necesitățile societății contemporane, cu un conținut clar, ce punctează cele mai severe și mai actuale probleme de moralitate și comportament.

Astăzi Părintele IOAN înregistrează încă un succes în activitatea Sa pastorală – lansarea blogului personal, despre scopul căruia îl vom ruga să ne vorbească în continuare.

–          Preacuvioșia Voastră, prima întrebare firească este – cum v-a venit ideea lansării în Blogosfera Ortodoxă națională?

–          Dorința de a crea un blog personal nu a fost una spontană; urmăresc site-urile ortodoxe din Republica Moldova încă din zorii lor și astfel de-a lungul timpului am găsit aici foarte multe lucruri interesante, dar mai ales utile din punct de vedere duhovnicesc, spuse de către persoane competente, cu dragoste de aproapele. Astfel, după îndelungi cugetări, am hotărât să îndrăznesc și eu să încep activitatea de internaut, pentru a împărtăși cu semenii mei niște reflecții și experiențe izvorâte din dorința de a fi util aproapelui.

După ce am discutat cu mai mulți confrați care au deja o experiență demnă de luat în seamă la acest capitol, m-am gândit să mă lansez în domeniu, în speranța că voi reuși să fac față provocării și voi putea să mă înscriu în acest circuit informațional.

–          Ce informații intenționați să plasați pe blog?

–          Dintotdeauna mi-a plăcut să-mi împărtășesc ideile și trăirile cu confrații mei. Fie că este vorba de enoriași, slujitori sau monahii de la mănăstire, într-o clipă de răgaz le spun ceea ce cred despre un lucru sau altul, cerându-le părerea. Nu de puține ori, în astfel de cazuri, între mine și interlocutorii mei se leagă dialoguri vii, cu completări reciproce, care ne ajută să le punem pe toate la locul lor și să privim cu alți ochi anumite subiecte. Astfel am crezut că ar fi bine ca să-mi aștern gândurile în scris și cum internetul oferă astăzi o posibilitate excelentă în acest sens, am pus mâna pe “condei”.

Informațiile pe care le vor putea găsi cititorii pe blog, vor fi din domeniul spiritualității Ortodoxe, însă din start vreau să subliniez faptul că mă voi feri de tratate întortocheate și plictisitoare, greu de digerat. Sunt un adept declarat al concepției că creștinul de azi, mai ales cel care utilizează internetul, are nevoie de informații exacte și concise, care să-i răspundă clar la întrebările ce îl frământă și să-l ajute să-și facă o imagine limpede despre lumea care îl înconjoară, despre rolul său pe acest pământ și despre modalitățile de a ține piept provocărilor și ispitelor tot mai abundente și mai subtile.

Pe lângă aceasta, îmi doresc ca blogul să devină un spațiu al dialogului viu, unde cititorul să-și poată expune liber acordul sau după caz, dezacordul cu cele citite, pentru ca așa, prin discuții și polemici constructive să ne ajutăm reciproc să creștem spiritual.

–          Dar cum se împacă îndeletnicirea de blogger cu slujirea monahală?

–          Această întrebare este una frecventă în Biserica și societatea noastră. O întrebare a cărei rost nu îl înțeleg, deoarece consider că trebuie să utilizăm la capacitate maximă orice posibilitate ce ni se oferă pentru răspândirea Adevărului Evanghelic printre oameni, fiind astfel în permanență cât mai aproape de ei, pentru a le răspunde la întrebările care îi frământă. În acest sens, internetul este un sol deosebit de fertil, care încă urmează a fi explorat și exploatat la maximum, în cele mai nobile scopuri.

Mă gândesc că cei care consideră că internetul este un lucru rău sau cel puțin nefolositor, nu privesc lucrurile din perspectiva corectă, deoarece această invenție din domeniul comunicațiilor nu este altceva decât un canal care depinde foarte mult cum îl utilizezi.

Mă bucur totuși foarte mult că atât marea majoritate a clerului, în frunte cu prelații Bisericii Ortodoxe din Moldova, precum și marea parte a credincioșilor, au reușit să vadă partea pozitivă și mai ales funcționabilă a internetului în ceea ce privește răspândirea Adevărului Evanghelic și consider că astăzi avem toate premisele pentru a vorbi despre o comunicare misionară online bine ancorată în reperele de rigoare.

–          Cum vedeți în continuare comunicarea dintre slujitor și credincios, în contextul unei dezvoltări tot mai vertiginoase a sectorului de comunicare on-line?

–          Fenomenul este într-adevăr unul de amploare, internetul a devenit deja un element nelipsit al dialogului dintre oameni și sunt sigur, după cum am mai spus, că Biserica va ști să valorifice din plin acest bun al civilizației, chiar și așa, discuția de la suflet la suflet a fost și va rămâne de neînlocuit. Niciodată, nicio tehnologie, cât de avansată nu ar fi ea, nu va avea eficiența dialogului dintre preot și credincios, or chestiunea trecerii comunicării bisericești “la un alt nivel” nici nu se pune în discuție. Blogul, site-ul, forumul, sau oricare altă pagină web, rămân a fi canale eficiente de comunicare și informare, care sper că vor fi folosite de către noi toți la capacitatea lor maximă, însă doar atât, comuniunea liturgică rămâne a fi calea supremă de convorbire cu Dumnezeu.

–          Ce așteptări aveți de la blogul Dumneavoastră personal?

–          Vreau să cred că aici cititorii vor găsi răspunsuri măcar la o parte din întrebările care îi frământă, vor găsi alinare și îmbărbătare pentru a depăși necazurile cu care se confruntă, dar mai ales sper că vor găsi pe acest blog îndemnuri care să apropie frații între ei și să-i unească întru credință, pentru ca toți împreună să dăm slavă Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

 

–          Preacuvioase Părinte, cu ce mesaj veniți către cititorii Dumneavoastră?

–          Îndemn pe tot creștinul drept-măritor să iubească pe Dumnezeu și pe aproapele și să fie sprijin pentru seamănul căzut în ispită sau greutăți, pentru că menirea fiecărui credincios este de a oglindi prin fapta și prin vorba sa măreția și mărinimia Tatălui ceresc, care din nemărginita-i înțelepciune și bunătate, ne-a creat după chipul și asemănarea Sa, pentru a-L lăuda pururi și pentru ca astfel să putem moșteni Împărăția cea fără de sfârșit.

Sursa: http://ioanmosnegutu.info/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com