Cine numără banii Bisericii? - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Cine numără banii Bisericii?

1:03, vineri, 20 decembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Recent Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove a postat o dezmințire pe siteul mitropolitan în legătură cu insinuările apărute în mass-media, conform cărora preoţii din cadrul Mitropoliei ar fi obligaţi să achite lunar în bugetul mitropolitan taxe exorbitante.

Această dezmințire a fost comentată masiv în  rețelile de socializare, iar părerile celor care au comentat cazul ca deobicei se împart.

Pentru Portalul Moldova Ortodoxă a comentat subiectul ieromonahul Savatie (Baștovoi):

Cine sunt acești domni care acuză Biserica și ce vor? Pe cine salvează ei și ce îi face sa creadă că vor reuși? Acești acuzatori sunt niște persoane nedemne de luat în seamă, e ca și cum niște preoți ar face o conferință în care ar afirma ca la Căile Ferate din Rep. Moldova se fură bani cu T.I.R-ul.
Dezmințirea publicată pe siteul mitropolitan în general e foarte bună. Situaţia trebuie privită altfel. La fel se procedează în foarte multe domenii, nu pentru că ar fi răi şi corupţi cei care colectează, ci pentru că la noi nu există conştiinţa datoriei de a contribui material la ceva, cum există la alte popoare.

Mulți părinţi încă nu înţeleg de ce trebuie să susţină educaţia copiilor, credincioşii nu înţeleg de ce trebuie să ajute Biserica, o seamă de preoți habar nu unde se duc banii care îi varsă regulat la mitropolie. Din acest motiv se ajunge la contribuţii „benevol-forţate”, pentru că altfel la noi nu ar putea funcţiona nimic în ţara asta.

Personal aș face mâine un comunicat de presă în care aș îndemna agențiile de presă să fie mai atente cu oferirea spațiului pentru conferințe ce privesc teme de interes public, iar viața Bisericii face parte mai mult decât altele din acesta.

Cei care au venit cu insinuări sunt niste persoane total străine vieții eclesiale și neinstruite, care nu pot, pentru ca nu au de unde, proba cele afirmate demersul lor constituindu-se într-o calomnie și instigare în scopuri necunoscute dar lesne de bănuit.

Cine sunt acei preoți care se tem să iasă în fața presei și cum pot face astfel de afirmații acești doi indivizi necunoscuți ca și cum ei ar ști toate tainele preotești din culoarele vieții clericale din Moldova și ar fi ei un fel de oracoli necunoscuți nouă la care preoții își plâng durerea și păcatele și fricile, încât ar merita să facă conferințe de presă cerând să fie acceptați și crezuți doar pentru această însușire magică a lor care poate convinge pe cei care le-au plătit chirie dar nu poate fi acceptabilă într-o societate care afirmă ca are o presă liberă și își respectă cetățenii, ferindu-i de manipulare și dezinformare lucruri pe care le condamnă atât legile omenești, cât și cele bisericești…

Contact Form Powered By : XYZScripts.com