Semănatorul luminii de credință – preotul Gheorghe Josanu
22:21, marți, 17 decembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: botez, Chisinau, copii, credinta, dictatura, dragoste, duhovnic, Gheorghe Josanu, parinte, pomenire, preot, prigoana, Razeni, sat, scoala, sfant, slujba, slujire, sotie, suflet, trecut, viata
La 15 ianuarie 2000, Biserica Ortodoxa din Moldova, impreuna cu toti razenenii, deplangea pierderea unui purtator al cuvantului sfint, personalitate luminoasa a spiritualitatii creatine din tara. In acea zi de iarna, rece si blanda, asemeni firii sale din totdeauna, trecuse pragul catre cele vesnice Protoiereul Mitrofor Gheorghe Josanu, Omul care a fost si a ramas in memoria enoriasilor drept nasul de botez si de cununie si parinte duhovnic a mai bine de patru generatii de razeneni, precum si al multor crestini din localitatile vecine Cigharleni, Molestii Noi, Carbuna, unde prin anii 50-70 locasurile sfinte erau inchise.
Purtati de unda frumoaselor amintiri, cand ne adunam la marile sarbatori sa-i pomenim pe toti acei care au fost si care ne-au ramas scumpi sufletului, neaparat ajungem sa evocam cele mai importante evenimente din trecuta viaja. a vrednicului semanator de credinta intru Dumnezeu, parintele Gheorghe.
Preotul Gheorghe Josanu s-a nascut la 17 aprilie 1916 in satul Marcauti din preajma Orheiului, din parintii Mihail si Paraschiva. De la varsta de sase ani si pana. In anul 1928 studiaza la scoala primara din satul de bastina. Mai tarziu merge la ascultare in manastirea Sfantul Gheorghe din Capriana. In anul 1944 absolveste cu succes scoala de cantareji bisericesti din orasul Chisinau. Pana in anul 1947 slujeste in calitate de dascal in biserica Sfinții Apostoli Petru si Pavel din suburbia Muncesti a orasului Chisinau. In acelasi an este hirotonit diacon si preot de catre Preasfintia Sa Benedict si numit paroh al bisericii Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din satul Grozesti, raionul Nisporeni. Mai apoi este transferat cu slujba in biserica din satul Scoreni, raionul Straseni.
In parohia Razeni, Protoiereul Gheorghe este numit ca paroh al bisericii Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil incepand cu 9 martie 1955, unde a slujit cu buna credinta si cu toata osteneala trupului pana la ultima clipa a vietii sale. La inceputurile carierei de pastor al turmei Domnului de pe meleagurile noastre, avand a susjine examenul greu la cucerirea increderii din partea consatenilor mei, fund impus sa treaca si prin valul crancen al interdicpilor, sa suporte atitudinea ostila. fata de cele sfinte a unor rataciji de lume care, la acele timpuri, reprezentau in sat puterea locala, a fost nevoit sa dea dovada de multa cutezanta, agerime si dragoste sufleteasca intru intarirea credintei crestine in sanul enoriasilor din partea locului. Vom aminti ca, pe langa acestea, avea de intreprins si un volum urias de lucru la reparatia si renovarea locasului sfant care, din lipsa de mai mult timp a unui stapan permanent, era in delasare, incat iarba si buruienisul ajunsera a creste chiar si in interiorul bisericii, iar de pe pereji aproape ca disparuse pictura murala canonica de odinioara. Cu toata perseverenja ce-i sta. bine omului harnic, in orele libere de la indatoririle de fiece zi de purtator al cuvantului sfant, Parintele Gheorghe a depus mari eforturi ca, intr-un termen foarte scurt, sa reuseasca a aduce in ordine nu numai terenul aferent ci si interiorul hramului sfant, lucru ce i-a chezasuit meritatul respect al mirenilor din partea locului, biserica satului inscriindu-se in randul celor mai frumoase locasuri sfinte din apropiata vecinatate a Chisinaului. Pe langa acestea, avand darul dumnezeiesc si iscusinja sculptarii lemnului, Parintele Gheorghe, cu binecuvantarea Inalt Preasfin|iei Sale Ionatan, a condus , in anul 1958, lucrarile de executare si montare a Porților Mici ale Altarului Catedralei Sfantului Mucenic Teodor Tiron din municipiul Chisinau.
La finele anilor 50 cand dictatura comunista din tara declansase lupta crancena si nedreapta impotriva bisericii crestine, cand alaturi de alte locasuri sfinte, fusese inchisa. CatedralaNasterii Domnului din Chisinau, Parintele Gheorghe a reusit sa ob|ina dreptul ca o parte din obiectele scumpe sufletului de crestin, sortite unor distrugeri barbare, sa fie instalate in biserica din Razeni. Printre acestea se enumara. o seama de icoane rare si Porjile Mici ale Altarului. La inceputul anilor 90, o data, cu readucerea Catedralei Nasterii Domnului in fagasul credintei, Portile Mici ale Altarului au fost restituite acestui locas. Cunostin$ele ample in materie de decorare a interiorului bisericesc au fost aplicate de parintele Cheorghe la renovarea, in anul 1991, a bisericii din cadrul Facultatii de Teologie a Universitajii de Stat din Moldova.
Nu mai putin important e acel moment ca, pe la finele anilor 50, cand in Razeni, ca si peste tot in Moldova, se desfasura o campanie diabolica de profanare si demolare de pe teritoriul satului a unui numar important de troite care, pe buna seama, au prezentat si prezinta valori incontestabile de lucrari de cult crestinesc si de arta populara, neobositul Parinte a intreprins destule actiuni ca acestea sa. nu fie arse ori cioparjite cu topoarele, ci sa fie instalate pe teritoriul cimitirului si al bisericii, unde se afla si pana acum. Aceste fapte nu intotdeauna erau privite cu ochi buni si nu puteau fi iertate usor de oponentii credintei de prin partea locului, aducandu-i , indirect ori direct, suparari nedrepte. Darz, cum ii sta bine unui om de omenie, parintele Gheorghe a stiut sa infrunte intimidarile la care era supus.
In rarele clipele de ragaz se deda pasiunii de sculptare a lemnului, creand multe lucrari de veritabila arta sculpturala. In anul 1996, cand, cu investifii financiare proprii, a inceput constructia bisericii din satul vecin Molestii Noi ( a fost terminata in 1999), o buna parte a lucrarilor au fost efectuate de mainile lui harnice. A confectionat, printre altele, Porjile Imparatesti ale Altarului care au servit minunat la decorarea interiorului bisericii. Tot in interiorul acestei ctitorii au fost instalate un sir de icoane din colecpa personals, obiecte scumpe sufletului, care i-au fost daruite, pe parcursul viejii sale, de catre membrii familiei, de rude si prieteni. De parca ar fi simtit apropiatul sfarsit, Parintele Gheorghe a inchinat acestui locas toata dragostea sufletului sau darnic si mereu deschis pentru o lume intreaga.
Modest si bun la suflet, strein falselor laude si vorbelor goale.
Parintele Gheorghe le-a servit razenenilor drept exemplu de bun comportament. Impreuna cu regretata consoarta, preoteasa Iuliania, trecuta in lumea celor drepti la 12 octombrie 1999, a crescut si a educat opt copii: Mihai, nascut in 1943- inginer de specialitate, actualmente om de afaceri; Eudochia, 1942, fosta profesoara, actualmente pensionara; Nina, 1945, fosta muncitoare, actualmente pensionara; Anatolie, 1948, conducator auto; Valentin, nascut in 1951 si trecut in lumea celor drepji la 21 decembrie 1975, a cumulat munca de lacatus cu studiile externe la facultatea de drept a Universitafii de Stat din Moldova; Victor, 1953, jurist, actualmente om de afaceri; Eugenia, 1958, filolog, profesoara, si Elena, 1960, muncitoare.
Pentru ravna si munca asidua, Parintele Gheorghe a fost mentionat in repetate randuri de Chiriarhii locului. Astfel: la 21 mai 1950 este decorat cu Vedernita; la 28 aprilie 1959 cu Camilauca; la 22 mai 1962 cu Crucea de Aur. La 22 mai 1965 a fost avansat in rangul duhovnicesc de Protoiereu. In ziua de 22 mai 1975 a fost decorat cu Palita. In ziua de 8 noiembrie 1981 i-a fost decernata Crucea cu Pietre Scumpe. La 23 aprilie 1995 a fost decorat cu Mitra. In anul 1997, cu ocazia implinirii a cincizeci de ani de preotie, conform raportului Inalt Prea Sfnrfiei sale Vladimir, Mitropolit al Chisinaului si al intregii Moldove, regretatul Parinte Gheorghe a fost decorat de catre Prea Fericitul Patriarh Alixie al Doilea cu inalta distinctie bisericeasca Ordinul Sfantul Cneaz Vladimir – gradul trei.
La 19 ianuarie 2000, razenenii iesisera sa-l petreaca in ultimul drum pe acel care a fost si a ramas in bune amintiri Parintele Gheorghe Josanu. In acea zi ce a coincis cu sarbatoarea Botezul Domnului, dupa oficierea Sfintei Liturghii si sfintirii Aghesmei Mari, Inalt Prea Sfintia Sa Vladimir, insotit de un sobor de preoji, in incinta bisericii Sfintii Arhangheli Mihai si Gavriil, a savarsit Litia si slujba de pomenire a celui raposat, a exprimat condoleante rudelor si tuturor enoriasilor care i-si deplangeau Pastorul si Tatal Mult Preaiubit. In acele zile prin parohia dumnezeiasca a fost adusa in biserica spre inchinare Icoana Facatoare de Minuni a Maicii Domnului de la Harbovaț care, prin cinstitul ei acoperamant si prin rugaciunile ei in fata Prestolului Tatalui Ceresc, i-a intarit duhovniceste pe cei indurerati de pierderea celui scump si drag.
In ziua de joi,20 ianuarie 2000, dupa oficierea Sfmtei Liturghii, un mare sobor de preoti, in prezenta numerosilor enoriasi, a oficiat slujba inmormantarii. Ramasitele pamantesti ale Protoiereului Mitrofor Gheorghe Josanu au fost inhumate in curtea bisericii, in partea ei sudica, alaturi de mormantul acelei ce i-a fost prieten, sprijin si sotie de o viata – preoteasa Iuliania.
In semn de recunostinta fata de multiplele activitati ale Parintelui Gheorghe in educatia spirituala crestina a multor generatii de cetateni ai satului, la finele anului 2002, printr-o decizie speciala a consiliului primariei comunei Razeni, strada ce duce din centrul satului spre biserica, este denumita oficial strada Gheorghe Josanu.
Domnul sa-l aiba in Imparatia Sa!
P.S. Aduc sincere mulțumiri Protoiereului Teodor Rosea, precum si membrilor familiei: Anatolie, Nina, Eugenia si Chiril, pentru sustinerea informational la scrierea acestui eseu.