Biserica Ortodoxă a Constantinopolului l-a canonizat pe ultimul împărat din Trapezunt - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Biserica Ortodoxă a Constantinopolului l-a canonizat pe ultimul împărat din Trapezunt

16:32, vineri, 2 august, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, la propunerea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia l-a canonizat pe ultimul împărat al Imperiului de Trapezunt David  Comnen, care a fost decapitat de turci la Constantinopol, împreună cu cei trei fii, Vasilie, Gheorgge, Manuil și nepotul lui Alexie în noiembrie 1463.

In anii 1431-1460  David a fost co-regentul  fratele său și a deținut titlul de despot. Între anii 1460-1461 a ocupat tronul de Trapezunt.  După 5 ani de la cucerirea Constantinopolului de către turci în anul 1458, el a fost nevoit să recunoască vasalitatea Imperiului de Trapezunt de la sultanul turc. Cu toate acestea, el nu şi-a pierdut speranța de a preveni pericolul otoman și a încercat să formeze o coaliție cu statele din Europa de Vest.

În august 1461 Trapezuntul a fost asediat de otomani de pe uscat și de pe mare. Pentru a evita jefuirea și distrugerea oraşului David l-a predat fără luptă. Împreună cu familia sa, metropolitul, şi curtenii el a fost trimis la Constantinopol. În conformitate cu condiţiile de predare a primit o moșie în regiunea Balcanilor, în valea râului Strymon. În 1463 Mehmed al II-lea îl acuză de trădare și el este executat la Constantinopol, împreună cu cei 3 fii și nepotul său. Sultanul i-a promis să-i cruţe viață lui David și familiei sale, în cazul în care ar fi primit islamul, dar el a răspuns că nu va renunţa la credința creștină și a primit o moarte mucenicească.

traducere pentru ortodox.md

sursa www.sedmitza.ru

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com