Header image

Biserica ”Sf. Ierarh Nicolae” din Durlești, la 10 de ani de la târnosire

22:55, marți, 19 decembrie, 2017 | Cuvinte-cheie: , , ,

Marți, 19 decembrie 2017, în ziua sărbătoririi Sf. Ierarh Nicolae, credincioșii din Durlești, de la mic, la mare, l-au întâmpinat cu deosebită dragoste și bucurie duhovnicească pe Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir, care a oficiat un Serviciu divin praznical, cu prilejul aniversării a 10 de ani de la târnosirea bisericii cu hramul în cinstea Sf. Ierarh Nicolae, din localitate.

Alături de Înaltpreasfinţia Sa, au înălțat rugăciuni Prot. mitr. Vadim Cheibaş, Secretar mitropolitan, Prot. Mitr. Zosima Toia, Protopop al Sectorului III Chișinău, Prot. Adrian Toia, parohul bisericii ”Sf. Ierarh Nicolae” și un sobor de preoțesc.

În timpul Sfintei Liturghii, întreaga adunare binecredincioasă, a înălțat rugăciuni de laudă și de mulțumire către Bunul Dumnezeu care, cu mărinimie a învredincit durleștenii să ajungă cu bine pentru a celebra o decadă de la deschidera celei de-a doua biserici din Durlești.

La Vohodul mic, Prot. Mitr. Zosima Toia a fost decorat cu Ordinul „Sf. Ierarh Gavriil Bănulescu Bodoni”, de gr. III, iar Prot. Adrian Toia, parohul sf. lăcaș a fost binecuvântat de către arhipăstor de a sluji Sfânta Liturghie cu Ușile Împărătești deschise până la Heruvic.

După Serviciul divin a urmat înconjurul bisericii cu citirea Evangheliilor, iar mai târziu a fost oficiat un Tedeum, pentru sănătatea trupească și sufletească a ctitorilor și enoriașilor.

Vorbind celor prezenți, Vlădica Vladimir a adresat călduroase cuvinte de felicitare cu prilejul acestui important eveniment, dând aprecieri deosebite muncii jertfelnice și realizărilor părintelui Zosima și a fiului său părintelui Adrian, pe tărâmul activității pastoral-misionare. În acest context, Înaltpreasfinția Sa și-a exprimat speranța că aceste eforturi prodigioase vor avea o îndelungată continuitate și vor fi un exemplu demn de urmat pentru toți cei care vor să slujească Domnului.

În zi de sărbătoare, ierarhul i-a felicitat pe cei prezenţi, rostind cuvânt de învăţătură despre viaţa, activitatea şi minunile Sfântului Nicolae.

La final, Mitropolitul a adresat felicitări tuturor celor care poartă numele în cinstea Sf. Nicolae, sau îl au drept hram al caselor şi a oferit cadouri pentru copilaşii prezenţi în biserică. Cei maturi au primit în dar cartea semnată de părintele Zosima Toia –  Biserica Sf. Irh. Nicolae, popas jubiliar – 10 ani.

Scurt istoric:

Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a luat fiinţă la 14 ianuarie 2002.

În ziua sărbătoririi Sfântului Vasile, protoiereul Zosima Toia, Protopop de Chişinău a venit în faţa credincioşilor din biserica „Sfinţii Voievozi” din Durlești cu iniţiativa de a construi о nouă biserică în alt sector al satului care a fost susţinută prin 559 de semnături ale enoriaşilor.

După înregistrarea documentelor s-a purces la elaborarea proiectului de edificare a bisericii.

Cu ajutorul Domnului, osârdia Protopopului Zosima Toia şi osteneala credincioşilor biserica a fost construită în formă de corabie. Iconostasul a fost confecţionat în Romania. Pictura a fost executată în stil neobizantin de către maestrul Ion Casian din Romania.

Lucrările de construcţie au durat patru ani. La 21 octombrie 2007, biserica a fost sfinţită de un sobor de preoţi in frunte cu Înaltpreasfinţia Sa Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove.

Adresa juridică a bisericii: or. Durlești, str. Podgorenilor, 85 A

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com