Header image

Recunoștință din partea Bisericii pentru nonagenarul Petru Florea, primul director al Școlii de opt ani nr. 1 din or. Durlești

21:30, joi, 21 decembrie, 2017 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Joi, 20 decembrie 2017, ÎPS Mitropolit Vladimir a primit la Palatul mitropolitan pe Dl Petru Florea, primul director al Școlii de opt ani nr. 1 din or. Durlești, însoțit de Prot. Mitr. Zosima Toia, Protopop al Sectorului III Chișinău.

Dl Petru Florea, și-a dedicat tot sufletul și toată viața activității pedagogice. Șef al primei școli din or. Durlești timp de un sfert de secol, unde a fost și dascăl începând cu anul 1947 a multe pleiade de elevi de-a lungul a mai multe decenii, a ajuns în acest an la vârsta onorabilă de 90 de ani de viață pământească.

Și astăzi, nenumărații absolvenți păstrează în memorie lecțiile, la care Domnia sa le-a cultivat dragostea de carte și le-a altoit înalta cultură și moralitate.

În cadrul întâlnirii, Întâistătătorul a mulțumit Dlui Prof. Petru Florea, cel care este unul dintre marii noștri înaintași ce a contribuit pe parcursul a mai multe decenii în or. Durlești și la nivel național la menţinerea unor valori de spiritualitate extraordinară, fapt pentru care a exprimat sinceră recunoștință și prețuire din partea Bisericii Ortodoxe, îndeosebi pentru osteneala sa enormă de o viață depusă în educația și formarea a sute de absolvenți. De asemenea, ÎPS Sa l-a decorat cu acest prilej pe dl Petru cu Ordinul „Petru Movilă” gr. II.

„Domnia sa reprezintă un model viu și autentic de dascăl și propovăduitor al valorilor tradiționale, care pe tot parcursul vastei sale activități a știut să unească foarte frumos cele 3 instituții: Familia, Biserica și Școala, pentru a sprijini tânăra generație în discernerea binelui de rău, a frumosului de urât și a valorilor de nonvalori. Metodele abordate și viziunea științifică inovativă de atunci, abordate de Dl Profesor Petru, rămân și astăzi actuale, importanța lor fiind confirmată prin referințele la experiența școlii din Durlești, întâlnite în cercetările științifice contemporane din țară și de peste hotarele ei”, a menționat Înaltpreasfinția Sa.

La rândul său, Dl Prof. Petru Florea, a mulțumit cordial ÎPS Sale pentru această înaltă distincție și apreciere din partea Bisericii Ortodoxe din Moldova, arătând că școala, alături de Biserică, reprezintă principalul focar de cultură și educație al societății, având sarcina de a contribui decisiv la renașterea și reconstrucția ei spirituală, prin propovăduirea și cultivarea adevăratelor valori desprinse din învățăturile Bisericii Ortodoxe.

De asemenea, Domnia sa și-a exprimat convingerea personală că numai datorită credinței în Dumnezeu, cea care dă sens vieții, a reușit să învingă și să treacă peste toate intemperiile anilor și să depășească cu succes acele momente de cotitură ale istoriei.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com