Header image

Biserica și Ministerul Apărării au semnat un acord de colaborare

15:49, miercuri, 26 februarie, 2020 | Cuvinte-cheie:

Miercuri, 26 februarie 2020, Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove și Ministerul Apărării au semnat un acord de colaborare. Documentul a fost semnat de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din Moldova, Înaltpreasfințitul Mitropolit Vladimir și Ministrul Apărării, Excelența Sa domnul Victor Gaiciuc.

La semnarea acordului, din partea Bisericii au mai participat: Președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept, PC Arhimandrit Nicolae (Roșca) și un grup de preoți militari.

Acordul are ca scop promovarea educației moral-spirituale și asistenței religioase în Armata Naţională, şi cuprinde organizarea şi desfășurarea activităților de asistență religioasă pentru militari și membrii familiilor lor, cultivarea dragostei faţă de valorile creştin-ortodoxe, a datinilor şi obiceiurilor naţionale în Armata Naţională, formarea conduitei participative la viaţa comunităţii. Totodată, documentul descrie rolul şi responsabilităţile preoţilor militari în armată.

Planul de acţiuni ce urmează a fi implementat în baza acordului respectiv prevede o serie de activităţi comune desfăşurate de către cele două instituţii, printre care dotarea cu literatură religioasă a bibliotecilor unităţilor militare, desfăşurarea şedinţelor de asistenţă moral-spirituală cu militarii încorporaţi, serviciilor divine în unităţi, demonstrarea filmelor documentare şi artistice pentru militari în ajunul sărbătorilor religioase, binecuvântarea militarilor detaşaţi în misiuni de menţinere a păcii şi aplicaţii multinaţionale, precum şi organizarea excursiilor la lăcaşurile sfinte.

Înaltpreasfințitul Vladimir a reiterat deschiderea şi sprijinul Mitropoliei faţă de instituţia de apărare şi promovarea credinţei în rândul militarilor. „Prin activitatea preoţilor militari şi existenţa camerelor de rugăciune pe teritoriul unităţilor armatei, militarii au posibilitatea să se roage, să fie mai aproape de biserică, de casă. Vom continua colaborarea în această direcţie, pentru ca ostaşii să se simtă protejaţi din punct de vedere moral-spiritual”, a adăugat Mitropolitul Vladimir.

La rândul său, Ministrul Victor Gaiciuc a menţionat, în cadrul activităţii, că asistenţa religioasă în Armata Naţională contribuie la educaţia patriotică a tuturor categoriilor de militari. „Consider că religia şi credinţa sunt un atribut important în îndeplinirea cu succes a misiunilor stabilite pentru militari, dar şi în menţinerea moralului acestora la un nivel înalt. Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove a fost de-a lungul timpului alături de Armata Naţională şi personalul militar, contribuind astfel la educarea tinerei generaţii, a sentimentului de dragoste de ţară şi respectarea valorilor creştineşti, lupta cu problemele curente în societate”, a spus Ministrul Gaiciuc.

După semnarea acordului de colaborare, Ministrul Gaiciuc şi ÎPS Vladimir au avut o întrevedere cu efectivul din Ministerul Apărării şi Marele Stat Major.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media,

cu referire la https://www.army.md/

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com