Catedrala Sf. Irh. Nicolae din orașul Orhei sărbătorește aniversarea de 220 de ani de la întemeiere - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Catedrala Sf. Irh. Nicolae din orașul Orhei sărbătorește aniversarea de 220 de ani de la întemeiere

17:00, duminică, 22 decembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

În Duminica a XXVI-a după Cincizecime, Prea Sfințitul Nicodim, Episcop de Edineț și Briceni, s-a aflat în mijlocul credincioșilor și enoriașilor Catedralei Sf. Irh. Nicolae din orașul Orhei, oficiind aici Sfînta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După citirea pericopei evanghelice, despre vindecarea celor zece leproși, cu binecuvîntarea Ierarhului predica a fost rostită de către clericul catedralei părintele Savatie (Celacu).

În cadrul Sfintei Liturghii s-au adus rugăciuni de mulțumire Bunului Dumnezeu în legătură cu sărbătorirea a 220 de ani de la Sfințirea acestui Sfînt Lăcaș. Preoții, diaconii și cei mai activi ctitori au fost decorați cu diferite distincții bisericești, ordine, medalii și Diplome Arhierești, de asemeni în timpul ecteniei la morți s-a pomenit roaba lui Dumnezeu, Ana – mama Prea Sfințitului, care astăzi și-ar fi sărbătorit ziua de naștere și ziua îngerului păzitor (Sfînta și Dreapta Ana).

 După rugăciunea „Tatăl Nostru”, mai mulți credincioși, care au primit dezlegare de la duhovnic, s-au împărtășit cu Sfîntul Trup și Sînge al Mîntuitorului.

La final, Ierarhul a adresat credincioșilor un cuvînt de felicitare cu ocazia aniversării a 220 de ani de la întemeierea Sfîntei Biserici și a îndemnat credincioșii prezenți la Liturghie să fie tot așa de evlavioși și prezenți la Biserică, așa cum au fost prezenți părinții și strămoșii lor, păstrînd adevărul credinței și tradiția sfîntă a bisericii strămoșești. De asemenea a subliniat și importanța credinței și a vieții curate pentru a obține de la Mîntuitorul vindecarea sufletească și trupească în contextul evangheliei de astăzi.

După slujbă, Prea Sfințitul Nicodim, împreună cu preotul Samon Țîmbaliuc, diaconul Deodor Suhari și ipodiaconul Ion Tudoreanu s-au deplasat la cimitirul din satul Chiperceni, raionul Orhei, la mormîntul părinților săi unde a săvîșit un parastas de pomenire.

Biroul de presă al Episcopiei de Edineț și Briceni

Contact Form Powered By : XYZScripts.com