Ce s-a vorbit la Iași și Neamț despre Părintele Sofian Boghiu „Duhovnicul Bucureștilor” - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Ce s-a vorbit la Iași și Neamț despre Părintele Sofian Boghiu „Duhovnicul Bucureștilor”

1:32, vineri, 16 noiembrie, 2018 | Cuvinte-cheie: , , ,

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi au organizat în perioada 13-15 noiembrie 2018 Colocviul Internaţional „Întâlnirea cu Duhovnicul”, dedicată „Duhovnicului Bucureștilor” – Părintele Sofian Boghiu (1912-2002).

Mitropolitul Teofan despre „Duhovnicul Bucureștilor”

În cuvântul de binecuvântare rostit la Iași, Mitropolitul Teofan a vorbit despre rațiunea organizării unui asemenea eveniment: „dorul după desăvârșire”:

„Știm că părinți precum «Duhovnicul Bucureștilor» – Părintele Sofian sau alții, unii cunoscuți, mulți dintre ei necunoscuți, au ajuns la starea bărbatului desăvârșit, la vârsta deplinătății în Hristos. Acești oameni au pătruns încă din timpul vieții dincolo de «catapeteasmă» – spațiu sacru, stare sfântă – care ne cheamă și pe care o simțim foarte departe, dar știm că acolo ar trebui să ne fie locul.

Vedem că suntem departe, dar ne bucurăm pentru că am întâlnit sau ni s-a spus că sunt oameni care au trecut, chiar din această viață, peste hotarele acestei lumi.

În om există acest dor, chiar dacă uneori fără să conștientizeze pe deplin: să cadă o fărămitură din această stare a desăvârșirii și în inima lui. Și știind că au fost oameni care au atins această stare, încearcă și el să se înscrie, în ciuda căderilor, și a neputințelor, pe aceeași cale”.

De ce „Întâlnirea” cu duhovnicul?

Cuvântul de deschidere al colocviului i-a aparţinut părintelui prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie din Iaşi. El a motivat titlul evenimentului.

„Titlul Colocviului este unul mai mult decât sugestiv: «Întâlnirea cu Duhovnicul». Nu «Despre Duhovnic», ci «Întâlnirea cu Duhovnicul», în sensul că cei care au cunoscut un anumit duhovnic sunt invitați pentru a da mărturie despre chipul lui lăuntric și astfel, cei care audiază să se poată apropia mai mult de Dumnezeu”.

Acest simpozion izvorăște din dorința Părintelui Mitropolit Teofan, care este preocupat, ca de altfel fiecare păstor de suflete, de apropierea noastră de Dumnezeu. Acest simpozion are loc mereu în această perioadă, pentru a ne pregăti pentru perioada de post închinată Nașterii Domnului”.

Episcopul de Erzurum despre supărarea Pantocratorului: o întâmplare din 1977

Episcopul Qais de Erzurum (Patriarhia Antiohiei) a susţinut prezentarea „Părintele Sofian Boghiu, omul îngeresc şi îngerul pământesc – o mărturie”, în care a relatat o întâmplare din anul 1977:

„Într-o vizită, la chilia Părintelui Sofian mi-a atras atenția o icoană a Pantocratorului, pusă pe șevalet, o icoană străină de stilul iconografic al bătrânului. Pantocratorul era foarte supărat, cu o privire plină de întristare. Privind icoana cu atenție și mirare, nu l-am auzit pe bătrânul când m-a rugat, de două ori, să mă așez pe canapea, uitându-se la mine cu un semn de întrebare și așteptând un cuvânt de la mine.

«Cine a pictat-o?», l-am întrebat. Mi-a răspuns cu o întrebare: «Ce vezi?». «Cum să fie Pantocratorul pictat așa de supărat, cu ochii în jos?», am zis. Bătrânul cu fața strălucitoare a zis: «Cel care iubește, se și supără».

Eu i-am răspuns că nu am înțeles totuși de ce Pantocratorul este pictat supărat, la care a explicat: «Bunul Dumnezeu ne iubește și se bucură când Îl iubim și când facem voia Lui, dar când Îl tratăm cu indiferență, se supără pe noi. Astăzi, noi suntem preocupați de cele lumești mai mult decât de cele cerești».

L-am întrebat iarăși: «De ce nu ați șters chipul, ca să-l refaceți din nou?». Întrebarea mea parcă l-a tulburat, iar dinlăuntrul său mi-a zis: «Nuuu, dragul meu. Când îți dăruiește Dumnezeu un copil cu oarecare dizabilitate, ce faci? Oare îl ucizi? Nu, îl iubești mai mult și îl îngrijești și mai mult. Pictorul este un creator; nu este un om simplu. Dumnezeu ține mâna lui când pictează și din cauza aceasta nu am dat icoana, ci o țin la mine, ca să nu mai pictez icoane cât timp nu am liniște».

După două luni, a fost cutremurul din București. Atunci mi-au venit în minte cuvintele bătrânului despre supărarea Pantocratorului”.

Trei sesiuni de comunicări

Prima sesiune (Iași) a cuprins trei comunicări:

  • „Adâncul duhovnicesc – tainica preocupare la Părintele Sofian Boghiu” – Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna și exarh al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților;
  • „Părintele Sofian Boghiu – duhovnicul meu”- Pr. Prof. Constantin Coman de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București;
  • „Două cuvinte tainice ale Părintelui Sofian” – Costion Nicolescu.

În a doua sesiune (Iași), au luat cuvântul:

  • Pr. Ioan Sauca, profesor şi director al Institutului Ecumenic din Bossey: „Harisma discernământului la părintele Sofian Boghiu – experienţă personală”;
  • Părintele Antoine Costa de Beauregard: „Rugăciunea mintii în lumea secularizată după învătătura a Părintelui Sofian”;
  • Pr. Cristinel Teşu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași: „Duhovnicul – chip desăvârşit al iubirii şi al dăruirii. Învăţăturile şi modelul Părintelui Sofian”;
  • artista Silvia Radu: „Părintele Sofian – har, lumină, smerenie”.

A treia sesiune de comunicări s-a desfășurat la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț. Programul a cuprins trei prezentări:

  • Ierom. Ilarion Dan: „Părintele Sofian Boghiu – chip de lumină”;
  • scriitorul Marius Vasileanu: „Părintele Sofian Boghiu – un reprezentant emblematic al mișcării Rugului Aprins”;
  • Pr. Gheorghe Holbea, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București: „Părintele Sofian şi mişcarea duhovnicească a Rugului Aprins”.

Ierarhii și teologii participanți la Colocviul Internaţional „Întâlnirea cu Duhovnicul” s-au rugat joi Sfântului Paisie la Mănăstirea Neamț. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Teofan împreună cu Arhiepiscopul Calinic.

Mai multe informații și fotografii de la eveniment sunt disponibile pe site-ul Doxologia.

Foto credit: Doxologia

Contact Form Powered By : XYZScripts.com