Header image

Cea mai mare sinagogă din capitală va fi reconstruită

17:48, miercuri, 24 iulie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fosta sinagogă de pe strada Rabbi Ţirilson 8 din Chişinău va fi reconstruită de către comunitatea evereiască din Moldova.

A fost construit în al doilea deceniu al secolului al XX-lea, construit în stil eclectic, stilizare istorică. Deși în ruine, sinagoga este considerat monument arhitectural de valoare locală și e inclus în Registrul de monumente de istorie şi cultură a municipiului Chişinău.

Clădirea a fost abandonată după ce a fost distrusă de un cutremur puternic, însă în anul 2010 comunitatea evreiască a răscumpărat-o de la stat.

Astfel evreii din Moldova vor plăti aproximativ 50 de milioane de lei pentru reconstrucția sinagogii, ea fiind de o importanţă specială pentru comunitatea iudaică. Până în prezent, zece persoane din comunitate au donat deja o contribuţie de jumătate de milion de euro.

Totuși, nu se cunoaște când vor începe lucrările de restaurare întrucât Comunitatea Evreiască nu a obținut statutul legal al dreptului de proprietate asupra pământului pe care urmează să fie construită noua sinagogă.

Sursa: www.timpul.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com