Header image

Concursul Raional de cântec popular pascal ,,Pascala”

11:18, sâmbătă, 11 mai, 2019 | Cuvinte-cheie: ,

În ziua de joi a Săptămânii Luminate, 2 mai 2019, în incinta Sălii Festive a Liceului Teoretic ,,Miron Costin” or. Floreşti s-a desfăşurat Concursul Raional de cântec popular pascal ,,Pascala” cu suportul Protopopiatului Floreşti şi a Direcţiei Generale Educaţie Floreşti. La acest eveniment cultural-bisericesc au participat 21 colective corale, ansambluri vocale din liceele şi gimnaziile din raionul Floreşti.
În cuvîntul său de salut, protopopul raionului, protoiereul mitrofor Ilie Munteanu a menţionat, că activitatea dată contribuie la păstrarea minunatelor tradiţii pascale, cultivarea frumosului şi valorilor creştin-ortodoxe, care sînt cel mai bine redate prin cîntece tematice şi totodată aduc în sufletele tuturor Lumina Învierii.
Concursul a fost deschis de corul profesionist de preoţi ,,Fericita Agafia” al protopopiatului, conducător artistic protoiereu Valerii Bumbac. Corul a interpretat muzică de cult cu tematică pascală. Talentul şi prestaţia colectivelor participante au încântat sublim spectatorii, care au primit o plăcere deosebită de pe urma audierii colectivelor. Membrii juriului au apreciat după merit abnegaţia participanţilor la concursul din acest an.
Denumirea concursului descopera în sine şi scopul lui – scopul de a ne împărtăşi cu toţii de bucuria comunicării, pacea sufletului, armonie şi bucuria copiilor. Iar protoiereul Victor Plămădeală metodist responsabil de predarea Religiei în protopopiatul Floreşti a specificat, că acest concurs contribuie la renaşterea şi păstrarea cîntecului popular de cult şi familiarizarea copiilor cu un nou gen de muzică mai puţin cunoscut – muzica religioasă, folclorul religios şi în special al cântecului popular pascal, care contribuie la sensibilizarea fenomenului de sacralitate şi divinitate în sufletele copiilor.
La finalul concursului doamna Diana Pantaz, şef DMCFPC la DGE Floreşti a menţionat efectul pozitiv al partereniatului biserica-şcoala, calificîndu-l drept unul benefic şi fructuos.
Protopopiatul Floreşti
Contact Form Powered By : XYZScripts.com