Conflictul ia amploare! Noul cult religios solicită retragerea Mitropolitului Petru - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Conflictul ia amploare! Noul cult religios solicită retragerea Mitropolitului Petru

Situația tensionată din cadrul Mitropoliei Basarabiei continuă să se amplifice, după ce la Ministerul Justiției a fost înregistrat un nou Cult religios, Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei de Răsărit. Astăzi, 13 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, fondatorii noului cult au remis o scrisoare către Patriarhiei Române și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prin care au solicitat retragerea din funcție a Mitropolitului Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, ÎPS Petru Păduraru.

Membrii noului cult s-au arătat nemulțumiți de activitatea și administrarea Mitropoliei Basarabiei. De asemenea, aceștia l-au acuzat pe Mitropolitul Petru că s-a înconjurat cu persoane de tristă faimă, printre care și preoţi excomunicaţi din Mitropolia Moldovei „pentru sodomie, furturi, beţie sau curvie”, notează UNIMEDIA.

„În baza unei analize, noi am stabilit că Mitropolia Basarabiei nu s-a manifestat în viața publică deloc. Această Mitropolie este captivă în mâinele unui grup de persoane care continuă să o jefuiască și să o folosească în interesele proprii. În acești ani Mitropolia a pierdut zeci de biserici. Vă dau un exemplu strigător la cer.

În 2001, Mitropolia Moldovei l-a destiuit din funcție pe preotul Ioan Cotorobai, pe motiv de sodomie, adică relații homosexuale. Dar în 2005 cu binecuvântarea Mitropolitului Petru acesta deschide Parohia „Sf.Nicolae” de la Rezina. În 2011, acest preot este din nou excomunicat de Mitropolia Moldovei pentru aceleași probleme, sodomie, purtarea unei rochii de mireasă. Atunci Mitropolia îl caterisește, adică îi interzice pe veci să mai fie preot. Acesta este primit de Preasfinția sa Petru la o săptămână după ce a fost alungat. Ulterior pentru mențiuni deosebite acesta este ridicat în grad”, a declarat unul dintre membrii Cultului religios, veteran al războiului de pe Nistru, Ilie Popa .

Potrivit canoanelor bisericești, Mitropolitul este numit ca să conducă pe viață, dar este posibilă retragerea acestuia din funcție. În acest fel, membrii noului cult vor aștepta atât timp cât este necesar o decizie a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române. În acelaşi timp, cultul ar fi gata să fuzioneze cu Mitropolia Basarabiei, dacă Patriarhia Română va face ordine aici şi va schimba mitropolitul.

De cealaltă parte, Mitropolia Basarabiei respinge acuzaţiile şi susșine că declaraţiile au fost făcute intenţionat de persoane care ar fi cercetate penal, după ce au înstrăinat terenuri pe care urmau să fie construite biserici

De menționat că IPS Petru activează în fruntea Mitropoliei Basarabiei din anul 1992, de la reactivarea ei de către Patriarhia Română, inițial în funcție de locțiitor de mitropolit, iar, mai târziu, din 1995 este ales în funcție de Mitropolit. Actualmente Mitropolia Basarabiei include 120 de parohii.

Sursa video: ipn.md

text: http://unimedia.info/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com