Header image

Cum să ne alegem mirele sau mireasa

În primul rând, trebuie să cereţi de la Domnul Dumnezeu, de la Maica Domnului şi de la toți sfinţii, din toate simţirile sufletului şi inimii dumneavoastră, ca Domnul Dumnezeu să vă arate mila şi voia Lui cea sfântă.

În al doilea rând, trebuie să-i întrebaţi pe oamenii încercaţi: pe părinţii dumneavoastră şi pe alţii, care cunosc viaţa, faptele şi purtarea celui cu care doriţi să întemeiaţi o familie. După ce vă veţi fi încredinţat că e om cinstit, puteţi, cu binecuvântarea lui Dumnezeu şi a părinţilor dumneavoastră, să săvârşiţi sfânta nuntă legiuită.

Nu vă grăbiţi însă, ci luaţi-o cu prevedere şi chibzuinţă. Toate trebuie cercetate şi puse la încercare, nu lăsate la voia întâmplării, fiindcă nunta este sfântă şi căsnicia evlavioasă e viaţă sfântă.

Sfântul Iona de la Kiev

Lăsând deoparte toate celelalte, să căutăm în soţie sufletul bun, ca să găsim în ea şi iubire… Caută în fecioară însuşirile cele bune: smerenia, buna credinţă şi evlavia: acestea vor fi pentru tine mai de folos decât cele mai mari comori.

Fă tot ce-ţi stă în putinţă ca să-ţi iei o soţie bună, cuviincioasă şi ascultătoare, ştiind că altfel se va întâmpla unul din următoarele două lucruri: fie îţi vei lua o soţie rea şi vei avea de îndurat răutatea ei, fie, dacă nu vei vrea să înduri şi o vei lepăda, te vei face vinovat de preacurvie.

Sfântul Ioan Gură de Aur

Nici o înțelepciune a duhovnicului nu anulează responsabilitatea tinerilor, care trebuie să-și pună la încercare unul altuia calitățile sufletești, să lase timpul să confirme hotărârea lor de a-și uni destinele. Întotdeauna rămâne, fără discuție, loc pentru rugăciune și pentru a cere de la Domnul să arate dacă plănuita căsătorie trebuie sau nu să se înfăptuiască.

Protoiereul Artemie Vladimirov

Cum să ne întemeiem o familie ortodoxă: 250 de sfaturi înţelepte pentru soţ şi soţie de la sfinţi şi mari duhovnici, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, Bucureşti, 2011

431-600x407

Contact Form Powered By : XYZScripts.com