Decizie în premieră a CEDO: persoanele gay au dreptul la o formă de uniune - căsătorie sau parteneriat civil - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Decizie în premieră a CEDO: persoanele gay au dreptul la o formă de uniune – căsătorie sau parteneriat civil

22:09, marți, 21 iulie, 2015 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, în premieră, că zoate persoanele, indiferent de orientarea sexuală, au dreptul la o formă de uniune, fie căsătorie, fie parteneriat civil. Practic, CEDO a decis că interzicerea uniunilor între persoane de acelaşi sex reprezintă o încălcare a drepturilor omului.
Trei cupluri de homosexuali au formulat o plângere împotriva statului italian, susţinând că, deşi li se permite să încheie un parteneriat civil, acesta este un act pur simbolic şi nu le conferă niciun drept.

Cei şase italieni s-au plâns la CEDO că legislaţia ţării lor nu le dă dreptul să se căsătorească sau să intre în orice formă de uniune civilă, motiv pentru care sunt discriminaţi din cauza orientării sexuale. Italienii s-au plâns că statul italian a încălcat articolul 8 al Convenţiei Europeană pentru Drepturile Omului – dreptul la respect al vieţii private şi dreptul la familie – şi articolul 14 – interdicţia de a discrimina- corelat cu articolul 12 – dreptul la căsătorie.

Astfel, CEDO a decis că o relaţie de coabitare, adică atunci când persoane de acelaşi sex locuiesc împreună, având o relaţie, au, în realitate, o viaţă de familie. Legislaţia italiană din prezent nu satisface nevoile reale ale unui cuplu, când vine vorba despre persoane de acelaşi sex, ci le oferă doar simbolic recunoaşterea relaţiei.

Practic, CEDO susţine că orice cuplu, indiferent de orientarea sexuală a membrilor, are dreptul la susţinere materială reciprocă, dreptul la moştenire şi obligaţii comune.

„Italia nu şi-a îndeplinit obligaţia de a asigura cetăţenilor un cadru juridic specific care prevede recunoaşterea şi protecţia uniunii lor”, a decis CEDO, arătând, într-adevăr, că Italia a încălcat articolul 8 al Convenţiei Europeană pentru Drepturile Omului.

Pe de altă parte, Curtea aminteşte faptul că, în deciziile anterioare, judecătorii au arătat că nu există obligaţia ca statele membre să asigure dreptul la căsătorie, ci doar o o uniune civilă.

În final, CEDO a obligat Italia să le plătească celor şase italieni despăgubiri morale de câte 4.000 de euro, plus 2.000, respectiv 2.500 de euro cheltuielile de judecată.

În prezent, căsătoria între persoane de acelaşi sex este permisă în 11 state din cele 47 ţări membre ale Consiliului Europei, în timp ce relaţiile între persoane de acelaşi sex sunt recunoscute, prin parteneriate civile, în 24 de ţări.

În România, un prim proiect de lege care ar fi introdus parteneriatul civil a primit un vot negativ în Parlament. Al doilea proiect, iniţiat tot de deputatul Remus Cernea, este pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor – are aviz favorabil de la comisia de munca, însă avize negative de la comisia juridică şi comisia pentru drepturile omului.

Pe 12 martie, Parlamentul European a dat un vot covârşitor în favoarea unui raport anual privind drepturile omului, al italianului Pier Antonio Panzeri (S&D), care recomanda statelor membre, printre altele, să „ia act de legalizarea căsătoriilor sau a uniunilor civile între persoane de acelaşi sex (…), încurajează instituţiile Uniunii Europene şi statele membre să contribuie în continuare la reflecţiile asupra recunoaşterii căsătoriilor între persoane de acelaşi sex sau a parteneriatului civil între persoane de acelaşi sex ca o problemă politică, socială şi de drept civil“.

Mai mult, 24 de europarlamentari români au spus „da” acestui amendament.

Pe 26 iunie, Curtea Supremă a Statelor Unite a decis că homosexualii au dreptul constituţional să se căsătorească în toate cele 50 de state.

sursa gandul.info/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com