Declarația Patriarhului rus Chiril în legătură cu o nouă escaladare a confruntărilor civile în Ucraina
23:37, luni, 5 mai, 2014 | Cuvinte-cheie: conflict, iubire, razboi civil, Rusia, ucraina
Preafericitul Patriarh al Moscovei şi al întregii Rusii Chiril a ieșit cu o declarație în legătură cu o nouă escaladare a confruntărilor civile în Ucraina.
În Ucraina din nou se varsă sânge. Ciocnirile în regiunea Donețk și evenimentele tragice în Odesa au dus la moartea zecilor de oameni, la destabilizarea de mai departe a situației în țară. Mulți trec prin deznădejde, se tem pentru viața lor și a apropiaților.
În aceste vremuri grele inima mea este cu Ucraina, cu fiecare dintre fiii și fiicele ei, care simt durerea, scârbirea, nedumerirea, revolta, disperarea. Mă rog pentru odihna tuturor victimelor confruntărilor sângeroase, pentru salvarea oamenilor ce au avut de suferit, pentru însănătoșirea cât mai grabnică a celor răniți. Rugăciunea mea fierbinte este pentru vindecarea țării, pentru concilierea dușmăniei, pentru ca să nu se mai verse sânge și ca violența să se termine pentru totdeauna.
Responsabilitatea pentru cele întâmplate acum revine în primul rând celor care în loc de dialog apelează la violență. O îngrijorare aparte o trezește folosirea în confruntările civile a tehnicii militare grele. Cauza folosirii forței devine deseori o mărturie a radicalismului politic, a negării drepturilor cetățenilor de a-și expune convingerile lor.
În condițiile Ucrainei contemporane nu se poate declara o singură poziție politică ca fiind unica posibilă și generală pentru toți. Este pierzător pentru țară. Sunt convins, trebuie să se renunțe la încercările de a-și impune propriul punct de vedere prin forță o dată și pentru totdeauna. Chem toate părțile să se abțină de la folosirea armamentului, să soluționeze toate litigiile pe calea tratativelor. Într-o perspectivă de scurtă durată Ucraina are nevoie de cel puțin un armistițiu, în perspectivă îndepărtată – pace sigură și obligatorie.
Ucraina se poate vindeca și poate merge pe calea făuririi unei vieți destoinice a cetățenilor săi doar în cazul în care va fi o casă comună pentru oamenii de diferite convingeri politice, care diferă unii de alții în multe aspecte. Dialogul nu are alternativă. Este necesar, până mai există o atare posibilitate, să se audă unii pe alții și să se caute nu doar soluționarea confruntării actuale, ci credința față de valorile creștine duhovnicești și morale, care au format poporul Ucrainei, l-au îmbogățit cu înțelepciune și iubire de dreptate. Cred, anume aceste valori vor ajuta astăzi să fie găsită calea către pace și dreptate, fără de care nu este cu putință viitorul destoinic al țării.
Dumnezeule mare, unul! Păzește Rusia-Ucraina!
Serviciul de presă al Patriarhului Moscovei și al întregii Rusii
Sursa: http://www.patriarchia.ru/