Dominic Grieve: Creştinii sunt obligaţi să îşi ascundă credinţa - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Dominic Grieve: Creştinii sunt obligaţi să îşi ascundă credinţa

16:23, luni, 2 februarie, 2015 | Cuvinte-cheie: , ,

Interviu – fostul procuror general spune că se teme că secularismul “agresiv” împinge credinţa creştină “înafara spațiului public”.

Marea Britanie este la riscul de a fi “curaţită” de credinţă, pentru că o “formă agresivă de secularism” la locurile de muncă şi în domeniul public face ca creştinii să îşi ascundă convingerile religioase, precum spune un fost procuror general.

Dominic Grieve s-a declarat şocat de faptul că oamenii sunt concediaţi pentru exprimarea credinţei lor.

Acesta a descris creştinismul ca o “puternică forţă a binelui” în Marea Britanie modernă şi a avertizat că creştinii nu ar trebui sa fie “intimidaţi” sau “excluşi” pentru convingerile lor religioase.

A mai spus faptul ca politicienii şi persoanele publice nu ar trebui sa se teama în a-şi exprima credinţa şi că ar trebui să explice cum convingerile lor le influenţează deciziile.

Scenele “îngrozitoare” din Iraq, în care s-au vazut extremişti islamici decapitând şi crucificând minorităţi religioase precum creştinii , au dovedit ca e mai important ca oricand pentru oameni să îşi exprime convingerile religioase, a spus acesta.

A relatat pentru ziarul The Telegraph: “mă tem că sunt încercări de a elimina credinţa din spațiul public. În mod evident, acest lucru se întamplă la nivel de putere locală.

“poţi vedea instituţii sau organizaţii făcând-o sau o poţi vedea întâmplandu-se la nivel guvernamental.”

“găsesc extraordinare unele din cazurile descoperite ale angajaţilor mustraţi sau concediaţi pentru simplul fapt de a încerca sa vorbească despre credinţa lor la locul de munca.”

“Aceasta sanitizare va face ca oamenii credincioşi să se excludă din spaţiul public şi să fie excluşi.

“Nu are nimeni interes ca asemenea grupuri să se gaseasca excluse din societate.” Doi ani în urma Guvernul a schimbat legea pentru a asigura ca, consilierii să nu se poată confrunta cu probleme juridice dacă rostesc rugăciuni inainte de reuniunile primariei după ce Înalta Curte a susţinut o campanie controversată pentru a elimina astfel de acte de cult.

De asemenea, au mai fost o serie de cazuri importante în care li s-au interzis oamenilor să poarte cruce la serviciu sau au fost daţi afară din cauza că au refuzat sarcini care nu erau în concordanţă cu convingerile religioase.

Domnul Grieve, un anglican protestant, a decalarat ca Marea Britanie e “susţinută” de principiile şi etica creştină.

Acesta a criticat era Tony Blair, în care Alastair Campbell, pe atunci director de comunicare în Downing Street, a spus celebra replică “noi nu facem Dumnezeu” pe fondul faptului ca religia ar amâna alegatorii.

David Cameron a descris o data religia sa ca fiind “Magic FM în Chilterns”, însemnand că poate veni şi pleca, nefiind statornică.

Cu toate acestea, la începutul anului trecut, primul-ministru a decalarat ca a gasit o mai mare putere în religie şi a sugerat ca Marea Britanie ar trebui să fie fara ruşine “evanghelică” în credinţa sa creştină.

Domnul Grieve a spus: “cred că politicienii ar trebui sa îşi arate credinţa. Niciodata nu am aderat la opinia lui Blair cum ca nu o facem pe-a Dumnezeul, şi nici nu sunt sigur că Blair o face. Cred ca oamenii cu credinţă au dreptul sa explice cum acest lucru ii plaseaza în abordarea problemelor.”

“cred ca noi politicienii şi creştinii ar trebui sa ne exprimam credinţa.”

“asta nu înseamnă ca avem monopolul înţelepciunii, dar cred ca creştinismul a jucat un rol enorm în modelarea acestei ţări.”

“este o forţă puternică în aceasta ţară, dar cred ca este subestimată, în mare parte pentru ca în trecut nu a reuşit în a se exprima cât de clar se poate.”

“a recunoaşte dreptul oamenilor de a-şi exprima credinţa şi de a şi-o exprima este foarte important.”

(…)

sursa: http://www.telegraph.co.uk/news/religion/11053037/Dominic-Grieve-British-Christians-forced-to-hide-belief.html

traducere de Andreea Frunză, ASCOR Iaşi

Notă: Varianta originală a materialului de mai sus a fost publicată în engleză în august 2014.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com