Duminica a V-a după Cincizecime la Mănăstirea Suruceni - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Duminica a V-a după Cincizecime la Mănăstirea Suruceni

20:10, duminică, 9 iulie, 2023 | Cuvinte-cheie:

Omule, ție în fiecare zi şi în fiecare noapte Domnul îţi oferă Împărăţia Cerurilor. Aceasta este patria ta veşnică. Ia aminte cum trăieşti, ia aminte pentru ce trăieşti pe pământ. Tu eşti o fiinţă nemuritoare. Dumnezeu te-a creat pentru nemurire. Pentru aceasta a venit El în această lume, pentru aceasta a dăruit Evanghelia Sa, pentru aceasta a întemeiat Biserica Sa şi ne-a dăruit în ea toate miijloacele de a ne izbăvi de orice păcat, de orice diavol. (Sfântul Iustin Popovici)

În Duminica a V-a după Rusalii numeroși credincioși s-au rugat alături de obștea monahală la Sfânta Liturghie. Pericopa evanghelică din această Duminică descrie vindecarea minunată săvârșită de Mântuitorul Hristos în ținutul Gadarenilor. (Mt. 8, 28‑34; 9, 1). Mântuitorul înfăptuiește minunea alungării demonilor. El îngăduie ca aceștia să intre în turma de porci, ceea ce aduce pagubă locuitorilor Gadarei. Doi oameni se vindecă, însă gadarenii îl alungă pe Hristos, deoarece pierderea porcilor o consideră mai mare decât vindecarea oamenilor.

„Să nu ne grăbim să osândim dragostea acestora pentru porcii lor, mai înainte să privim societatea zilelor noastre şi să vedem câţi iubitori de porci numără cetatea noastră, cărora asemeni acelora, le pasă mai mult de porci decât de viaţa semenilor lor. Gândiţi-vă cât de puţini sunt astăzi, chiar şi între cei care-şi fac cruce şi au pe buze numele lui Hristos, cei care ar pregeta să ucidă doi oameni dacă s-ar alege de pe urma lor cu două mii de porci. Sau vedeţi dacă sunt mulţi între dumneavoastră care ar sacrifica două mii de porci ca să scape viaţa a doi nebuni,” – ne spune Sfântul Nicolae Velimirovici.

Mântuitorul îi izbăvește de diavol pe cei doi locuitori ai mormintelor, dar mormântul cel mare al cetății rămâne, locuitorii acesteia preferând păcatul și „îngrășarea” porcilor.  Locuitorii orașului îi cer Domnului să plece din orașul lor, iar felul în care formulează politicoasa rugăminte, „l-au rugat să treacă din hotarele lor”, seamănă izbitor cu modul în care diavolii ceruseră să intre în turma de porci. Locuitorii din ținutul Gadarenilor nu l-au primit pe Hristos, căci pentru ei era incomod. Nu puteau să și-L asume pe Hristos așa cum este El. Noi nu spunem așa, dar o facem prin faptele noastre, prin faptul că Hristos nu este în centrul vieții noastre.

„Când Îl asumăm pe Hristos, așa cum se cuvine, El devine incomod pentru noi, dar este o incomoditate pozitivă, frumoasă, duhovnicească, îți dă acel neastâmpăr că nu Îl iubești cum trebuie, că nu ai credința pe care trebuie să o ai și ești într-o stare de tensiune frumoasă ca să împlinești ceea ce El îți cere în Evanghelie,” menționează PS Ignatie, Episcopul Hușilor.

Intrând în corabie, Iisus a trecut şi a venit în cetatea Sa (Mt. 9, 1). S-a întors în hotarele care L-au primit și și-au dorit lucrarea Sa mântuitoare. Să tindem să rămânem şi noi între ele!

În cadrul Sfintei Liturghii, numeroşi credincioşi au primit împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.

Sursa: https://manastireasuruceni.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com