Duminica după Nașterea Domnului la Mănăstirea Suruceni - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Duminica după Nașterea Domnului la Mănăstirea Suruceni

13:29, duminică, 12 ianuarie, 2025 | Cuvinte-cheie:

„A venit Domnul Hristos. Un Prunc. Ce poate să facă un prunc, cu ce poate să deranjeze un prunc? Şi Irod s-a simţit ameninţat. De ce s-a simţit ameninţat? Ce face Dumnezeul nostru Cel adevărat? Ne zgâlțâie. Nu ne lasă aşezaţi acolo unde noi înşine ne-am pus, crezând că aşa suntem şi aşa ne este bine. Dumnezeu nu ne lasă în confortul în care nouă ne place să stăm, pentru că ştie că acest confort, de cele mai multe ori, un confort lăuntric, un confort mental, o mulţumire a noastră legată de felul cum suntem, cum ne descurcăm, este spre pierzarea noastră şi Dumnezeu vrea mântuirea noastră.” (PS Damaschin Dorneanu)

În Duminica după Nașterea Domnului Sfânta Liturghie la Mănăstirea Suruceni a fost oficiată de slujitorii mănăstirii în prezența obștii monahale și a numeroși credincioși. Fragmentul evanghelic din această Duminică ne prezintă fuga în Egipt a Mântuitorului. Chiar de la începutul vieții Sale pământești Mântuitorul Hristos nu a avut parte de acceptare, nici macar de îngăduință. De la prigoana lui Irod până la atitudinile din zilele noastre, se încearcă, prin diferite mijloace, să fie eliminată prezența Mântuitorului din sufletele oamenilor.

Hristos a venit într-o lume care I-a fost şi Îi rămâne ostilă. Nu a fost și nici nu este bine primit. Chiar dacă El este Viața, prea puțini îi deschid sufletele, pentru a-L primi și a rămâne întru El.

„Chiar de la zămislire, El s-a făcut piatra din capul unghiului pentru palatul mântuirii şi o piatră de încercare pentru alţii. Chiar de la zămislire, oamenii din jurul său au început să se împartă în oi şi capre. Mai presus de toate, Maria şi Iosif au avut despre El păreri diferite pentru scurtă vreme. În timp ce Maria ştia că El era rodul Duhului Sfânt, Iosif a crezut că El era rodul păcatului. Aceste păreri potrivnice au fost pentru puţină vreme. Dar împărţirea care s-a făcut la naşterea Sa între, pe de o parte, păstorii şi craii de la răsărit, şi Irod şi înţelepţii Ierusalimului, pe de altă parte, nu a ajuns niciodată la un sfârşit,” ne spune Sfântul Nicolae Velimirovici.

De ce oamenii refuză să-L primească pe Cel Care îi iubește atât de mult? Pentru că El ne arată cine suntem. Fiind însăși Adevărul, Dumnezeu ne arată adevăratul nostru chip, iar acest lucru este greu de acceptat. Tocmai de aceea, unii aleg să respingă chemarea Sa, să I se împotrivească și chiar să Îi devină ostili.

„Atitudinea potrivnică și de adversitate la adresa lui Dumnezeu este generată de păcat, iar cel mai grav este atunci când omul tinde, așa cum se întâmplă în Evanghelia de astăzi, să ia el locul lui Dumnezeu, să devină el centru absolut de putere, de autoritate pentru sine și daca se poate și pentru semenii săi. În aceasta situație, desigur, Dumnezeu este un concurent redutabil, și de ce n-ar încerca, amagindu-se ideologic pe sine sau pe ceilalți, să atace conceptul, ideea sau realitatea care se numește Dumnezeu”, explică părintele profesor  Constantin Coman.

Am sărbătorit Nașterea Domnului. Este Mântuitorul prezent în inimile noastre sau pribegiește, alungat de păcatele și nepăsarea noastră? Să nu lăsăm preocupările lumii să ne distragă de la chemarea Sa, ci să ne deschidem sufletul către prezența Sa vindecătoare. Hristos a venit în lume pentru a aduce pace, bucurie și mântuire, dar aceste daruri se potrivesc greu cu realitățile unei lumi rănite de păcat. Să ne întoarcem la El cu toată inima, căci doar în Hristos găsim adevărata pace și bucurie.

În cadrul Sfintei Liturghii, numeroși creștini au primit împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Sursa: https://manastireasuruceni.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com