Header image

Dumneseiasca Împărtășanie

21:30, duminică, 25 februarie, 2018 | Cuvinte-cheie: , ,

Dumneseiasca Împărtășanie

Și cînd vine momentul Dumnezeieștii Împărtășanii și trebuie să te apropii de Sfănta Masă, să crezi cu tărie că acolo se află Hristos, Împăratul tuturor. Când îl vezi pe preot, dându-ți Trupul și Sângele Domnului , să nu crezi că preotul face aceasta, ci că mâna care se întinde este a lui Hristos. Cel care a strălucit prin prezența Lui masa Cinei Celei de Taină, Acesta și acum împodobește masa Dumnezeiești Liturghii. Se găsește în mod real acolo și cercetează voința fiecăruia, și observă pe cel care se apropie cu evlavia cuvenită, de Sfintele Taine, pe cel care vine cu conștiință, cu gânduri murdare și necurate, cu fapte întinate.

Deci, ia seama și tu, ce greșeală ți-ai îndreptat, ce virtute ai dobândit, ce păcat, ai stins prin mărturisire, prin ce ai devenit mai bun! Dacă conștiința ta te înștiințează că te-ai îngirjit de ajuns pentru vindecarea rănilor tale sufletețti, dacă ai făcut ceva mai mult din postire, împărtășește-te cu frică de Dumnezeu. Altfel, rămâi departe de Preacuratele taine ! Și când te curățești de toate păcatele tale, atunci să te apropii.

Deci, să venim al Dumnzeiasca Împărtășanie, cu frică și cu cutremur, cu conștiința curată, cu postire și rugăciune, fără să ne tulburăm, fără să-i batjocorim și să-i împingem pe semenii noștri. Pentru că aceasta este cea mai  mare nebunie, și cea mai rea disprețuire a tainelor Dumnezeiești. Omule, spune-mi de ce faci tulburare? De ce te grăbești? Oare te împinge nevoia să-ți faci treburile tale? Oare îți trec prin minte la ceasul când mergi să te împărtășești, gănduri că ai treburi? Mai ai oare sentimentul că ești pe pâmânt? Crezi că te afli împreună cu oamenii, și nu cu cetele îngerilor? Dar acest lucru este dovada unei inimi împietrite!

Sf. Ioan Gură de Aur, Mersul la Biserică, Traducere de Pr. Victor Manolache, Galați: Editura Egumenița, 2015

Contact Form Powered By : XYZScripts.com