Header image

Ecranizarea romanului ”Învățăturile unei prostituate bătrîne către fiul său handicapat” – de Savatie Bastovoi

19:22, joi, 7 mai, 2015 | Cuvinte-cheie: , ,

In cadrul ediției a XII-a a Festivalului Internațional de Film Documentar din Moldova, in premiera, sambata 16 mai 2015, publicul din Chisinau va putea viziona scurtmetrajul (20 min.)  tanarului regizor basarabean Nicolae Negară“Evadarea” – inspirat de povestea a doi băieți cu dizabilități, care evadează dintr-un orfelinat rural, în căutarea unei vieți mai bune la oraș – este vorba de romanul  ”Învățăturile unei prostituate bătrîne către fiul său handicapat” – scris recent de Parintele Savatie Bastovoi, si care prezinta o istorie adevărată care a avut loc în anii ’90 în Moldova post-sovietică.

Despre acest roman si acest proiect cinematografic Parintele Savatie a anuntat inca din aprilie 2013. Este prima ecranizare a unei scrieri a Parintelui Savatie. La momentul aprilie 2013 parintele dezvaluia, la intalnirea de la Libraria Sophia din Bucuresti, despre proiectul la care lucra de pe atunci:  un filmulet de vreo 15 minute despre un caz real, caruia i-a fost martor in copilarie – cazul unui cuplu de copii handicapati, unul impingand caruciorul cu celalalt in el, pret de 15km dus si 15 km intors, spre a-si cumpara baterii pentru aparatul de radio: o filosofie existentiala din lumea copiilor cu handicap; o legatura de o viata, intre doi copii neintregi care recladesc intregul: picioarele – unul, capul – celalalt.

Nu stim cat din acea idee initiala se va regasi in film. Cert este ca filmul, care iata, a iesit in final de 20 minute, urmareste romanul ”Învățăturile unei prostituate bătrîne către fiul său handicapat” – despre care autorul amintea inca din 2012,  iar mostre din roman i-au aparut pe blog inca din septembrie 2013.

sursa anomismia.wordpress.com

5555

Contact Form Powered By : XYZScripts.com