Experienţa urcuşului duhovnicesc - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Experienţa urcuşului duhovnicesc

10:34, sâmbătă, 30 aprilie, 2016 | Cuvinte-cheie:

În perioada Postului Mare, în cadrul Gimnaziului nr. 31 din Chişinău s-au desfăşurat un şir de activităţi coordonate de profesorul de religie Veaceslav Iordachescu, menite să aducă mesajul corect al postirii către elevii şi cadrele didactice ale instituţiei. O parte a activităţilor s-au desfăşurat nemijlocit în cadrul orei de religie, avînd continuitate în etapa de extindere a lecţiei.

În prima săptămîna a Postului Mare, am promovat ca primă treaptă a postirii virtutea iertării, deoarece, după cum spunea pr. Arsenie Boca, „Cine nu poate ierta, nu poate nici posti”. Elevilor le-au fost distribuite inimioare cu citate despre iertare şi au fost îndemnaţi să confecţioneze şi ei asemenea inimioare, cerînd iertare celor cărora le-au greşit.

În a doua săptămînă, ce culminează cu Duminica Sfîntului Grigore Palama, am abordat în cadrul lecţiilor tema rugăciunii, ca fiind a doua treaptă importantă a postului. În acest răstimp, elevii au învăţat rugăciuni, mai ales rugăciunea lui Iisus: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!”. Drept simbol al celei de a doua săptămîni au fost mîinile în rugăciune.

Pentru ca urcuşul duhovnicesc al elevilor să fie mai uşor de autoevaluat, în a treia săptămînă, fiecare dintre ei primit cîte un „calendar al Postului Mare”, în care pentru fiecare zi aveau de colorat o cruce în funcţie de fapta bună pe care au făcut-o: fie s-au rugat pentru cineva, fie au ajutat un sărac, au renunţat la ceva sau au ajutat pe cineva care avea nevoie. Iar prin vizionarea filmului de animaţie „Serafima” cu elevii claselor a IV-a – a V-a, a fost subliniată importanţa purtării cruciuliţei la piept, ca semn al mărturisirii de credinţă.

În a patra săptămînă, elevii au luat cunoştinţă de istoria „Celor 1000 de cocori” şi au învăţat să confecţioneze cocori prin arta origami, ca simbol al păcii şi al urcuşului duhovnicesc, fiind îndemnaţi să-i ajute pe cei mai trişti ca ei, participînd la acţiunea „Donează fericire”, desfăşurată în cadrul instituţiei. Trebuie de menţionat că o parte a cocorilor au fost expediaţi în Japonia, în cadrul acţiunilor desfăşurate de AO „Cernobîl” în cadrul comemorării a celor 30 de ani de la tragicul eveniment.

Cea de a IV-a săptămînă a avut drept simbol fluturele, care ne-a accentuat faptul că putem şi trebuie să ne schimbăm, aducîndu-se drept exemplu şi viaţa Sfintei Maria Egipteanca. În cadrul acestei săptămîni, elevii au vizionat filmul artistic „Insula”, al cărui mesaj este pocăinţa şi schimbarea vieţii.

În a V-a săptămînă, elevii au participat la acţiunea de caritate prilejuită de Sfintele Paşti, fiecare clasă, dimpreună cu dirigintele, au făcut donaţii în boxa destinată acestei acţiuni şi au adus produse nealterabile, pentru a fi donate celor nevoiaşi. Urcuşul duhovnicesc a culminat cu distribuirea „bucuriei” în cadrul acţiunii de caritate: au fost identificate persoanele care au activat în cadrul instituţiei, elevi din familii socialmente vulnerabile, care au fost vizitaţi de membrii Senatului instituţiei şi cărora le-au fost distribuite ajutoarele colectate – cozonaci, dulciuri, crupe şi alte produse alimentare.

Experienţa acestui urcuş duhovnicesc ne-a unit pe toţi – elevi, părinţi şi profesori –, care am parcurs urcuşul duhovnicesc al Postului Mare cu foloase şi cu lecţii de viaţă învăţate, ce ne permit să afirmăm că principala misiune a educaţiei este de a-l forma pe elev în spiritul valorii şi al dragostei de Dumnezeu.

A consemnat  Veaceslav Iordachescu,

profesor de religie la Gimnaziul nr. 31, mun. Chişinău

Ai cîntărit cu mintea ta, creştine,

Cît bine ai făcut sub cer umblînd?

Te simţi măcar acum pornit spre bine,

Măcar acum te simţi mai bun, mai blînd?

O, dacă-aceste legi de-a pururi sfinte

În aur măcar azi te-au îmbrăcat,

Cu serafimii-n suflet imn fierbinte

Ai drept să cînţi: Hristos a Înviat!

Contact Form Powered By : XYZScripts.com