Header image

Expoziția „Gavriil Bănulescu-Bodoni (1746-1821) – un ierarh ortodox apărător al culturii și limbii române”

14:02, marți, 2 iulie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Asociația Națională a Oamenilor de Creație din Moldova și în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău  organizează Expoziția  „Gavriil  Bănulescu-Bodoni (1746-1821) – un ierarh ortodox apărător al culturăă și limbii române” prilejuită de împlinirea a 200 ani de la crearea Mitropoliei Basarabiei și de la fondarea Seminarului Teologic din Chișinău.

Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni s-a înscris, prin dimensiunea faptelor sale culturale, în pleiada marilor cărturari-teologi români care au marcat istoria sud-estului european pe parcursul întregului ev mediu şi al epocii premoderne.
Este unul din cei mai valoroşi reprezentanţi ai istoriei Basarabiei în secolul al XIX-lea, întemeietorul mai multor instituţii cultural-spirituale, care au stimulat și susținut ulterior întreaga dezvoltare istorică a acestei zone.

Expoziția, alcătuită din 8 bannere (format 92/1850 cm), prezintă imagini, manuscrise și texte scrise despre viața și opera mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Acest proiect face  parte din strategia Institutului Cultural Român expusă în Programul Cadru pentru Promovarea Creaţiei Româneşti, Proiect integrat în programul Aniversări și comemorări ale unor personalități ale culturii române în 2013.

Evenimentul va avea loc marți,  2 iulie 2013, la ora 11.00, în rondul de la Statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt, Chişinău.

Sursa: http://www.icr.ro/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com