Header image

Fundamentalismul ateist

13:34, joi, 1 noiembrie, 2012 | Cuvinte-cheie: , ,

Am urmărit circul legat de construcția bisericii din față de la Kentford. Să spun din start: poziția primăriei a fost una îngrozitoare, parcă din seria deja cvasi-celebrelor răzgândeli moldovenești. Nu mi se pare absolut deloc normal ca primarul să afle lucruri noi din presă despre un proiect aprobat la primărie. Dacă răzgânditul lui este motivat, cineva ar trebui să plătească pentru incompetență.

M-a mirat foarte tare agresivitatea celor care protestau și care, motivând că vor să păstreze un scuar intact, aruncau cu satisfacție în biserică și în slujitorii ei. Nu că ar fi toți preoții sfinți, chiar îți fac silă preoții care fac campanii electorale sau alte lucruri pentru care ar trebui alungați din biserică, dar nu despre asta e vorba. Câți dintre noi consideră că suntem conduși de politicieni demni, sau că am avut cei mai competenți profesori, sau că țara e pe calea cea dreaptă? Cel mai haios mi se pare că îi scarpină grija bisericii tocmai pe atei. Nu mă interesează confesiunile religioase ale celorlalți, atâta timp cât nu deranjează, dar aici e și buba. Noii-vechi atei de acum îmi amintesc prea tare de cei de pe vremea lui tătuca Stalin. Sunt la fel de agresivi, iar cei care nu cred ca ei – sunt proști și nu ar fi nici un păcat să nu existe. Altfel cum să-ți explici că nu mai încap de biserici și de preoți? Ar trebui iar închise bisericile și preoții trimiși în Siberii? Sau pur și simplu de închis bisericile și să-i pârâm pe cei care totuși le frecventează? Stalin și-ar aprinde o pipă și-ar aplauda.

Pe gardul de la Kentford cineva a lăsat pancarte cu inscripții: “Nu mai vrem biserici” și „Dorin, suntem în sec. 21”. Păi cu așa inscripții am avut impresia că suntem la începutul primului mileniu sau, ca să ne apropiem de zilele noastre, la începutul secolului 20, în epoca înfloritoare a ateismului științific, cum i se spunea pe atunci.

Mă miră că nimeni nu protestează lângă frumoasele blocuri de pe strada București, aflate acum în paragină, până când se vor transforma în moloz și în locul lor vor apărea ca ciupercile mall-uri și urâțenii de cazinouri. Nimeni nu protestează, pe aceeași stradă București, lângă hidoasele blocuri care nu se mai finisează, care zgârie ochiul la fiecare plimbare prin centru. Fără Dumnezeu nu-i interesant?

Sau, cum scria ieri un cunoscut – nu preot, și-i dau dreptate: „Cât de urât! Nu vrem biserici, vrem Mall-uri, Cluburi si Terase! Rușine de voi!”

sursa: http://social.moldova.org

Contact Form Powered By : XYZScripts.com