Header image

În anul 2013 se împlinesc 200 de ani de la înființarea Eparhiei Chișinăului

22:44, duminică, 9 decembrie, 2012 | Cuvinte-cheie: , ,

În anul 2013 se împlinesc 200 de ani de la înființarea Eparhiei Chișinăului. Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove va desfășura cu această ocazie un șir de manifestații jubiliare în care vor fi antrenați clerici, reprezentanţi ai laicatului, precum și personalități din străinătate.

La ședința Sinodulului BOM din 13.11.2012, în vederea asigurării unei bune pregătiri pentru aniversarea celor 200 de ani de la întemeierea Eparhiei Chişinăului şi a Hotinului, care va avea loc anul următor, a fost creată Comisia responsabilă pentru organizarea și desfășurarea a evenimentului, ce urmează a fi condusă de către ÎPS Mitropolit Vladimir și va avea în componenţa sa pe toţi arhiereii Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, urmând ca în cel mai scurt timp să fie cooptaţi și reprezentanţi ai laicatului, care să-și aducă aportul la eforturile comune în acest sens.

Scurt istoric:
În 1813, dupa alipirea Basarabiei la Imperiul Rus, pe teritoriul dintre Prut și Nistru a fost înființată o nouă eparhie în cadrul Bisericii Ortodoxe ruse – Episcopia Chișinăului și a Hotinului.
Între anii 1918-1940, Episcopia Chișinăului s-a aflat sub jurisdicția canonic-administrativă a Patriarhiei Române, ca apoi să treacă iarăși, odata cu anexarea Basarabiei la URSS, la Patriarhia Rusă.
Din 1991, Arhiepiscopia Chișinăului capată statut de Mitropolie. Din 1989, în fruntea Mitropoliei Chișinăului și a Moldovei se află ÎPS Vladimir (Nicolae Cantarean).

Mitropolia Chișinăului și a a Întregii Moldove (sau Biserica Ortodoxă din Moldova) supusă canonic jurisdicției Patriarhiei Ortodoxe Ruse, în treburile interne este independentă, după cum prevede și hotărârea Sinodului Arhieresc din decembrie 1994 de la Moscova, și se conduce în activitatea sa, de Statutul Bisericii Ortodoxe Ruse din august 2000, dar și de propriul Statut aprobat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 719 din 17 noiembrie 1993.

În prezent, Mitropolia Moldovei numără șase eparhii (inclusiv eparhia Chișinăului) și peste 1400 de parohii.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com