Închinare la Maica Domnului - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Închinare la Maica Domnului

22:38, sâmbătă, 21 septembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Sărbătoare mare pentru toţi creştinii ortodocşi de rit vechi. Dis-de-dimineaţă, enoriaşii au mers la Catedrala Mitropolitană pentru a asista la slujba închinată Naşterii Maicii Domnului, zisă în popor şi Sfânta Maria Mică. Astfel, potrivit tradiţiei, în această zi se fac pelerinaje la mănăstiri, multe localităţi îşi sărbătoresc hramul, iar în biserici, preoţii sfinţesc darurile naturii. După calendarul popular, Naşterea Maicii Domnului mai marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. În Moldova, numele Maria este foarte popular şi îl poartă peste o sută de mii de femei.

Catedrala Naşterea Domnului din capitală era plină până la refuzi de credincioşi, care au venit să roage de sănătate şi să se închine Maicii Domnului.

Potrivit canoanelor bisericeşti, după sfânta liturghie, enoriaşele aşează toate darurile pe masa din biserică pentru a fi sfinţite. Naşterea Maicii Domnului este considerată una dintre cele mai semnificative sărbători bisericeşti.

Conform tradiţiei, Sfânta Maria Mică este tămăduitoare de boli, deaceea credincioşii vin în număr foarte mare să se roage la Sfântă de sănătate. Totodată, în această zi se marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. O semnificaţie aparte a sărbătorii este în familiile care sărbătoresc ziua onomastică. Maria este un prenume întâlnit foarte frecvent la noi, astfel că potrivit datelor statistice, 130 de mii de femei poartă numele Maria, aproape 23 de mii – Mariana, iar peste 20 de mii – Marina.

Sursa: www.jurnaltv.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com