Header image

ÎPS Mitropolit Vladimir la resfinţirea Bisericii „Sf. Arhanghel Mihail” din Zubrești: „Dacă nu ar mai exista Biserica, nu ar mai exista lumea”

18:39, vineri, 2 august, 2019 | Cuvinte-cheie: , ,

Vineri, 2 august 2019, în ziua prăznuirii Sfântului Prooroc Ilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove a resfințit biserica cu hramul în cinstea Sfântului Arhanghel Mihail din s. Zubrești, r. Strășeni.

În dimineața zilei, Înaltpreasfinția Sa a fost întâmpinat călduros de neobositul și harnicul părinte, Pr. Eugen Burlac, parohul acestui sfânt locaș, împreună cu fratele său, Protodiaconul mitropolitan, Constantin Burlac.

Din soborul slujitor au făcut parte: Prot. mitr. Vadim Cheibaș, Secretarul Mitropoliei Moldovei, Prot. mitr. Teodor Tihon, Duhovnicul Protopopiatului I, Chișinău, Prot. mitr. Veaceslav Cazacu, Protopop de Strășeni, Prot. mitr. Alexandru Iamandi, Duhovnicul Protopopiatului Strășeni, Prot. mitr. Victor Pleșca, Economul Direcției Mitropolitane, Pr. Eugen Burlac, parohul comunității din Zubrești și un sobor de preoți și diaconi.

În cadrul serviciului divin, părintele-paroh Eugen Burlac a fost decorat de către Întâistătător cu dreptul de a purta paliță, pentru slujirea vrednică pe tărâmul pastoral-misionar.

La momentul împărtășirii zeci de credincioși, majoritatea copii, au primit Trupul și Sângele Mântuitorului.

După Sfânta Liturghie, Arhipăstorul a săvârșit Panihida pentru vrednicul de pomenire Protoiereu Ioan Burlac, care timp de 28 de ani a păstorit credincioșii din Zubrești.

Întâistătătorul a adresat mulţumiri tuturor celor care au făcut posibilă restaurarea lăcaşului de cult: „Toţi cei care s-au ostenit ca această biserică să fie restaurată merită în această zi nu numai binecuvântarea lui Dumnezeu şi răsplata Lui, ci şi aprecierea şi lauda oamenilor pentru că orice strădanie făcută pentru Biserică se răsfrânge asupra comunităţii.

Dacă nu ar mai exista Biserica, nu ar mai exista lumea. Este singura care coboară cerul pe pământ prin Sfintele Taine. Rostul Bisericii este de a-L găsi pe Dumnezeu în interiorul ei şi trebuie să fie frumoasă cum este această biserică strămoșească pentru că atunci când dorim să-L căutăm pe Dumnezeu, ca şi atunci când dorim să căutăm un om, Îl căutăm la El acasă”.

Înaltpreasfințitul Vladimir a mai evidenţiat că Biserica se adresează inclusiv generaţiilor viitoare”.

Totodată, Mitropolitul a acordat distincţii de vrednicie ctitorilor şi credincioşilor care au contribuit la lucrările de renovare ale bisericii.

La final, Vlădica Vladimir așa precum obișnuiește de fiecare dată, a împărțit copiilor adunaţi cărțulii de rugăciune spre întărire și creștere duhovnicească şi amintire a acestei frumoase întâlniri.

Răspunsurile liturgice au fost date de către Corul de copii al Catedralei Mitropolitane din Chișinău condus de presbitera Teodora Burlac.

Sectorul Sinodal Comunicare Instituțională și Relații cu Mass-media, www.mitropolia.md

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com