Header image

ÎPS Mitropolit Vladimir: Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, vine la Chişinău într-un an jubiliar pentru Mitropolia Moldovei

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kiril, vine la Chişinău într-un an jubiliar pentru Mitropolia Moldovei, la două secole de la înfiinţarea Episcopiei în frunte cu mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni. Totodată, capul bisericii ruse va avea întrevederi cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti, cu prim-ministrul Iurie Leancă şi cu mai mulţi lideri de partide. Anunţul a fost făcut de Înalt Prea Sfinţitul Vladimir, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Anul 2013 este jubiliar pentru Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove. În 1813, la 21 august, a fost semnat ucazul ţarului pentru a fiînfiinţată, pe atunci, Episcopia de Chişinău şi Hotin, în frunte cu mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni. Au trecut deja 200 de ani. În anul curent, am decis să serbăm această sărbătoare pe 7-9 septembrie. A fost invitat Prea Fericitul Patriarh Kiril, pentru a încununa toate manifestările prilejuite de acest jubileu. Dânsul va sosi la Chişinău pe 7 septembrie, pentru a participa la toate festivităţile consacrate acestui jubileu, va avea întrevederi şi cu preşedintele ţării, şi cu prim-ministrul, şi cu lideri de partide”, a anunţat Mitropolitul Moldovei.

„În aceeaşi zi, dânsul va participa la litia, adică la rugăciunea de pomenire a marelui mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, în mănăstirea Căpriana, la care vor fi prezenţi toţi călugării din Republica Moldova. Mai apoi va fi o cină la această mănăstire, la care vor participa toţi invitaţii, din Grecia, Belarus, Ucraina, Rusia şi din Republica Moldova, în număr de 20 de arhierei, episcopi, arhiepiscopi şi mitropoliţi. Apoi, a doua zi, va fi oficiată liturghia, în ziua de sărbătoare, în faţa catedralei mitropolitane, cu hramul în cinstea naşterii Mântuitorului, la care îi invităm pe toţi doritorii, adică pe creştinii noştri ortodocşi, oficialităţile, conducerea ţării, parlamentarii, membrii guvernului”, a mai adăugat ÎPS Vladimir.

Din program face parte şi vizita Patriarhului Kiril la Tiraspol: „Biserica ortodoxă din Moldova, adică şi partea transnistreană, şi partea găgăuză, şi partea de nord şi de sud – toate fac parte din Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove. Şi, slavă Domnului, nu avem această separare în biserică, cu părere de rău, ea există în stat. De aceea, Patriarhul Kiril va vizita şi Transnistria, anul acesta, ca să se documenteze, să vadă cum trăiesc şi creştinii ortodocşi în partea stângă a Nistrului. La aceste manifestări va participa în Chişinău arhiepiscopul de Tiraspol şi Dubăsari, Sava, iar în Transnistria toţi arhiereii care vor participa aici, la toate solemnităţile, vor fi prezenţi şi acolo”.

Capul bisericii ruse va avea şi o întrevedere cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. „Vor purta discuţii, fiindcă în fiecare regiune, în fiecare centru raional pe care Patriarhul îl vizitează, întotdeauna se întâlneşte cu liderul administrativ al acestei unităţi”, a precizat Mitropolitul Vladimir, adăugând că această întrevedere nu este o încurajare pentru susţinerea separatismului.

cu ref. la www.publika.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com