Header image

Iulian Proca: “O emisiune religioasă nu trebuie să fie realizată pentru a crește audiența, ci pentru a aduce oamenii mai aproape de Dumnezeu”

13:28, luni, 2 decembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , , , , , , ,

Cu prilejul aniversării unui an de la lansarea portalului Moldova Ortodoxă www.ortodox.md, la biserica “Întâmpinarea Domnului” de pe lângă Universitatea de Stat din Moldova, a avut loc premierea celor mai citiți autori de pe acest site, dintre care prin votul vizitatorilor, a fost ales primul Domnul Iulian Proca – jurnalist cu renume, un bun cunoscător al subiectului teologic și unul dintre cei mai prodigioși realizatori de emisiuni și filme religioase din țara noastră.

Cu ocazia acestui important eveniment pentru blogosfera ortodoxă din Moldova, i-am solicitat Domnului Proca un interviu, despre îmbinarea muncii de jurnalist  cu chemarea de creștin, pe care vă invităm să îl citiți mai jos:

–         Domnule Iulian Proca, cum se împletește activitatea jurnalistică cu chemarea creștină?

–         De multe ori m-am surprins la ideea că activând în mediul jurnalismului, trebuie să critic câteodată, iar fiind creștin trebuie să și iert, astfel s-ar părea că este o combinație destul de dificilă. Dar pe de altă parte, noi, ca și membri ai Bisericii suntem îndemnați să răspândim adevărul în orice împrejurare. Or aceasta este misiunea unui jurnalist adevărat – să spună lucrurilor pe nume și să facă cunoscută realitatea întregii societăți. Iar dacă jurnalistul își îndeplinește meseria corect și își folosește aptitudinile profesionale pentru a informa oamenii echidistant, dar mai ales pentru a le aduce informații folositoare, atunci cred că această activitate este complementară cu învățătura creștină.

–         În aceste timpuri marcate de scepticism și amorțire moral-spirituală, cum vede un jurnalist preotul și cum privește preotul la rându-i pe jurnalist?

–         Din păcate, în ultima perioadă suntem martorii unor exemple nefericite, deloc demne de urmat, referitoare la atitudinea unor colegi de breaslă față de slujitorii Altarului și viața bisericească în general. Aceștia încercând să găsească și să facă publice informații compromițătoare despre preoți, lucru pe care consider că îl fac la comanda unor persoane care nu văd cu ochi buni Biserica Ortodoxă. Iar în această situație, mai îngrijorător este faptul că acești critici atât de înflăcărați, vorbesc de multe ori fără a cunoaște esența misiunii și a locului Bisericii în societatea noastră.

Eu la rându-mi privesc preotul așa cum am învățat de la părinți și bunici – ca pe o persoană ce are har de sus pentru a săvârși Sfintele Taine și pentru a binecuvânta creștinii. După cum este și normal, un om cu asemenea responsabilități față de Dumnezeu și semenii săi, merită un respect pe măsură, mai ales din partea unui jurnalist, prin intermediul căruia oamenii trebuie să afle despre cei care au grijă de sufletele lor.

În ceea ce privește părerea preotului despre jurnalist, mă bucură foarte mult deschiderea Înalt Prea Sfințitului Mitropolit Vladimir și a  Bisericii Ortodoxe din Moldova în general față de ziariști, prin organizarea unor cursuri de jurnalism religios, în cadrul cărora mai ales tinerii condeieri au posibilitatea de a învăța terminologia bisericească, modul de adresare către un preot, cum trebuie să relateze o știre despre un eveniment religios, etc. Această colaborare este una foarte frumoasă și necesară, mai ales pentru faptul că eu nu am avut asemenea oportunități.

Mai cred că Dumnezeu le pune pe toate la locurile lor și consider că relația dintre preot și jurnalist trebuie să fie una bazată pe încredere, sinceritate și evident obiectivitate, pentru că societatea noastră este într-o proporție covârșitoare Creștin-Ortodoxă, lucru care cere seriozitate maximă atunci când vine vorba de pregătirea și prezentarea reportajelor despre viața bisericească.

–         Cum considerați că trebuie să reacționeze un consumator de media  creștin la toate evenimentele cu titlu de scandalos și senzațional?

–          În calitatea mea de jurnalist și realizator de emisiuni în cadrul Companiei Teleradio Moldova, am încercat întotdeauna să promovez ceea ce este frumos în Biserică.

În societatea noastră, ca de altfel în orice domeniu, se întâmplă lucruri bune și mai puțin bune. Dar de ce trebuie să căutăm și să aducem la cunoștința opiniei publice doar lucrurile rele? Astăzi vedem că foarte multe buletine de știri la diverse posturi tv și radio încep cu informații macabre și deprimante, care sunt de-a dreptul tulburătoare.

Să luăm de exemplu știrile despre marile sărbători creștine, transmise de unele posturi tv – acestea nu încep cu titlul “Astăzi creștinii-ortodocși celebrează o mare sărbătoare…”, dar cu ceva de genul “Oamenii s-au călcat în picioare la biserică…” ori ceva din această categorie.  În asemenea cazuri este vorba de educația fiecărui om în parte și nici de cum de sensul unei manifestații religioase. Vă dați seama că astfel de titluri, dar mai ales astfel de știri nu fac decât să inducă lumea în eroare.

Mie întotdeauna mi-a plăcut să arăt oamenilor doar ceea ce este frumos și mă voi conduce de acest principiu cu orice preț.

–           În continuarea acestui gând, care considerați că trebuie să fie codul deontologic al jurnalistului creștin?

–         Jurnalistul în general și jurnalistul creștin în mod special, trebuie să fie un adept ferm al adevărului. Este foarte important să nu dăm dovadă de lașitate în meseria noastră și cu atât mai mult să nu ne lăsăm pradă deraierilor de la onorarea onestă a obligațiunilor noastre profesionale. Spre regret există jurnaliști care pentru anumite sume de bani sunt gata să promoveze non-valorile drept valori. Eu îndemn toți colegii de breaslă să rămânem fideli Adevărului  și să aducem la cunoștința concetățenilor ceea ce se întâmplă cu adevărat fără a se încerca distorsionarea realității.

–         În linii mari, subiectul bisericesc este interesant pentru public?

–         Eu cred că da, pentru că m-am convins de lucrul acest urmărind ratingul pe parcursul câtorva ani de realizare a emisiunilor religioase. Vreau să vă mai spun că emisiunea noastră “Credință și Religie” de la postul tv Moldova 1 are un rating comparabil cu emisiunile de știri, care se știe că sunt cele mai vizionate de către telespectatori. Acesta este un lucru îmbucurător și ne duce cu gândul la faptul că subiectul religios este unul interesant pentru public. Cu toate acestea trebuie să reiterez faptul că o emisiune religioasă nu trebuie să fie realizată pentru a crește audiența, ci pentru a  aduce oamenii mai aproape de Dumnezeu.

–         Într-un final, care este mesajul Domniei Voastre pentru cititorii portalului www.ortodox.md ?

–         Le doresc vizitatorilor acestui portal deja emblematic pentru spațiul mediatic ortodox din țara noastră să caute și să găsească informații ziditoare de suflet, să le valorifice și să împărtășească aceste experiențe cu aproapele. Dar mai înainte de toate le doresc să nu uite că în primul rând hrana cea duhovnicească este în Sfânta Biserică iar toate celelalte sunt căi auxiliare de informare care fără practicarea credinței prin participarea la serviciile divine și comuniunea prin Sfintele Taine, nu aduc niciun rezultat duhovnicesc de folos.

Sursa: Moldova Ortodoxă, www.ortodox.md

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com