Header image

La Oricova copiii sovietici au crescut mari, iar iepurii nu mor…

0:29, sâmbătă, 5 august, 2017 | Cuvinte-cheie: ,

Într-o după-amiază înfocată de august, străbătând dealurile de prin părțile Călărașilor am ajuns la Oricova, un sătuc cu nu mai mult de 50 de case inundate în verdeața codrilor și în prospețimea aerului, la o depărtare de 70 de km de Chișinău.

Am venit la Oricova cu familia într-o zi deosebită, pentru a-l felicita cu aniversarea zilei de naștere pe prietenul nostru – părintele Savatie Baștovoi, cel care pe parcursul ultimilor ani ne-a bucurat cu textele sale înmiresmate cu har și înțelepciune, dar și cu lucrarea mânilor (rucodelia), atât de plăcută ochilor.

Aici, la Oricova am descoperit sensul unei din primele cărți semnate de p. Savatie – „Iepurii nu mor. Pentru copiii sovietici care au crescut mari”…

Pe acest pisc de deal împădurit, el, Savatie, unul dintre acei copii sovietici, crescut deja mare a demonstrat prin lucrarea și truda mâinilor sale, că… și pe aceste meleaguri nu e greu să zidești o Elveție, dacă ai un suflet mare și o verticalitate ce se bazează pe acel bob de credință dat nouă de la Dumnezeu.

O casă zidită în piatră, ruptă parcă din epoca bizantină, o fântână curățită de curând cu apă cristalină, un cuptor de vară cu disc de fier, mai bun decât toate cuptoarele electrice, un început de zidărie a unei viitoare capele și nu în ultimul rând o inimă mare, a unui bărbat puternic, cu frică de Dumnezeu, îndrăgostit de baștina sa.

Vă îndemn, să mergeți la Oricova și să vă convingeți: copiii sovietici au crescut mari, iar iepurii nu mor…

Pr. Mihail Bortă, 4 august, Oricova

Contact Form Powered By : XYZScripts.com