Lecturi de duminică - Învățăturile unei prostituate bătrîne către fiul său handicapat - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Lecturi de duminică – Învățăturile unei prostituate bătrîne către fiul său handicapat

Dacă baba Daria ar fi ştiut că nepotul ei murise şi că stă acum într‐un frigider din bucătăria orfelinatului din „L”, ea ar fi aprins astăzi în biserică douăzeci şi patru de lumînări, cîte una pentru fiecare vamă a văzduhului.

Cu aceste lumînări, sufletul lui Nicolae şi‐ar fi luminat calea prin văzduh. Cînd ar fi ajuns la vama furtişagului, să zicem, întunericul pe care îl fac dracii l‐ar fi împiedicat să meargă, dar Nicolae ar fi primit în mînă una dintre cele douăzeci şi patru de lumînări aprinse de baba Daria şi ar fi păşit ca ziua. Dracii ar fi zis: „Ia să vedem cu ce este legat de noi acest suflet? Ce furtişag a săvîrşit?” Şi i‐ar fi adus aminte lui Nicolae cum o dată, pe cînd avea opt ani, a pătruns, împreună cu alți doi băieți, în bucătăria în care se afla acum închis în frigider şi a furat biscuiți cu găuri şi două borcane mari de suc de mere.

Altă dată Nicolae i‐a furat electricianului bricheta pe care mai apoi, de frică să nu fie prins, a aruncat‐o în WC. Dar cireşele? Dar sticla cu vin din sacoşa unei femei care venise să facă ridicare la mănăstire? Diavolii, fiind neîndurători, nu lasă nici un păcat nescris. Cît de mic. Toate păcatele pe care le‐a săvîrşit Nicolae din fragedă pruncie şi pînă la ultima suflare erau judecate cu asprime de diavolii care străjuiesc vămile văzduhului (…)

Aşa a fost purtat Nicolae prin toate cele douăzeci şi patru de vămi, potrivit credinței babei Daria, şi la toate diavolii i‐au scos în față păcate după păcate, încît n‐a putut răspunde sărmanul suflet nici un cuvînt de apărare. Numai la vama mîndriei diavolii nu i‐au găsit nimic. Cu ce să se mîndrească Nicolae? El nu avea cu ce se mîndri pentru că lui îi era tot timpul ruşine. Îi era ruşine că este gîngîit. Îi era ruşine că are în loc de mamă o bunică şi că nu şi‐a văzut niciodată mama care l‐a născut. Îi era ruşine că nu ştie să se bată şi nu se poate răzbuna pe cei care o iubeau pe ascuns pe Aliona.

Apoi îi era ruşine că trăieşte în orfelinat, că poartă haine şi încălțăminte pentru debili, că nu ştie să cînte, că nu a văzut filme, că nu e tuns cum îşi dorea, că nu e liber.

Eg. Savatie (Baștovoi)

Învățăturile unei prostituate bătrîne către fiul său handicapat

12799006_223601527986898_2258989985727968258_n

Contact Form Powered By : XYZScripts.com