Învățăturile unei prostituate bătrîne către fiul său handicapat - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Învățăturile unei prostituate bătrîne către fiul său handicapat

Am primit și am ținut în mînă cel mai nebun și mai întreg roman al meu – ”Învățăturile unei prostituate bătrîne către fiul său handicapat”.

O carte despre mizeria umană nu putea apărea altfel decît în straiele unui lux tipografic. Tipărită la ”Arta Grafică”, cea mai bună tipografie din România, care tipărește în special pentru Franța, cartea are aspectul unui album de artă.

Formatul mare, neobișnuit al cărții (20 x 16 cm) este de fapt formatul unui caiet sovietic în care Eleonora își nota gîndurile. Am ales să fim fideli formatului, deoarece cîteva pagini din acest caiet au fost fotografiate și înserate în carte în facsimil. Caietul Eleonorei (care ar fi putut deveni un alt titlu al romanului) este găsit, după plecarea ei, de către Giuseppe, bătrînul italian cu care Eleonora și-a împreunat soarta. Acest caiet este oarecum sufletul Eleonorei găsit într-o geantă Armani cumpărată de la second hand. Scris în ”moldovenește”, în română cu litere kirilice, caietul nu poate fi descifrat de birourile de traducere și atunci Giuseppe are ideea să plătească prostituate moldovence care îi vor citi jurnalul femeii pe care a iubit-o și care a dispărut spontan, ca o pasăre care te lovește în față și cînd zboară îți duce cu ea inima.

Într-o dimineață, după un chef cu moldoveni, Eleonora este sunată de o televiziune moldovenească pentru a da detalii despre copilul ei, pe care nu l-a mai văzut de 14 ani și care tocmai murise într-un orfelinat din Moldova.

O carte cu foarte multe povești paralele, în care oamenii se lasă zdrobiți de propria singurătate și egoism. O pătrunderea în lumea oamenilor respinși, despre care am uitat că există, că speră, că suferă, că iubesc. O încercare de a recupera poezia lumilor respinse, de a urmări viața în cele mai tăinuite colțuri ale ei.

Sper ca acest roman să fie un prilej de a ne apleca spre suferința care este peste tot în jurul nostru. De aceea am gîndit că vom face un alt fel de lansări pentru această carte, care să depășească monotonia unui eveniment intelectual. Întîlnirile prilejuite de lansarea cărții vor urmări și ajutorarea oamenilor care suferă de handicap fizic sau psihic.

Așadar, prima prezentare publică a cărții cu prezența autorului va avea loc la Iași, pe 1-3 aprilie, prilejuită de Ziua Internațională a conștientizării Autismului, în cadrul evenimentului ”Armonii albastre” organizat de ANCAAR (Asociația Națională pentru Copiii și Adulții cu Autism din România), filiala Iași. Este prima mea lansare de carte la Iași după 20 de ani.

În cadrul evenimentului se vor licita obiecte pentru a colecta bani în folosul organizației. Voi oferi și eu o geantă bucuroasă. Prietena noastră Alina Zară Prunean, faimoasa Mândra Chic, oferă și ea niște tricouri de inimă albastră. Ce păcat că prietenii mei din copilărie de la orfelinatele din Frumoasă și Hîrbovăț nu au avut parte de așa ceva!

Egumen Savatie (Baștovoi)

12814233_234613513552366_8079662501382356007_n

Contact Form Powered By : XYZScripts.com