Liniște sufletească și pace monahală, la Mănăstirea Suruceni - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Liniște sufletească și pace monahală, la Mănăstirea Suruceni

21:42, sâmbătă, 10 iulie, 2021 | Cuvinte-cheie: , , ,

„Pe cel ce este fiu ales al Basarabiei și următor al cuvioșilor nevoitori, pe cinstitul Ierarh și părinte darnic, milostiv spre cei orfani și iubitor de neam, să-l cinstim cu bucurie, din inimă strigând: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Dionisie, păstor înțelept al Basarabiei!” ( Slujba Acatistului)

Mulțime de credicioși s-au perindat astăzi  la Mănăstirea Suruceni, în zi de prăznuire a Aflării moaștelor Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetăţii Albe-Ismail.

Sosiți din numeroase localități ale țării, oameni de toate vârstele, cu evlavie față de Sfântul Mare Ierarh Dionisie și cu drag de așezământul monahal, un loc dătător de liniște sufletească și pace duhovnicească, au ținut să asiste la Sfânta Liturghie oficiată în biserica nouă, unde au putut să se închine la moaștele Sfântului, adăpostite în răclița din dreapta altarului.

Pentru mulți dintre ei, sărbătoarea a însemnat, de asemenea, un prilej de spovedanie. Ei s-au mărturisit preoților care îi așteaptau în  biserică, pentru a primi apoi Sfânta Împărtășanie și a redeveni un vas curat, plin de duh, așa cum se cuvine să fie creștinul cu dragoste de Dumnezeu și evlavie față de Iisus Mântuitorul, cel care S-a jertfit pentru neamul omenesc.

De altminteri, chiar și în obișnuitele duminici de peste an, noua biserică a așezământului monahal din apropierea Chișinăului e plină de credincioși care preferă să se reculeagă departe de zarva lumii, într-un spațiu care-i aduce mai aproape de Cer și de veșnicie.

Mai mulți credincioşi ajunși la sărbătoarea Sfântului Ierarh Dionisie au relatat pentru portalul ortodox.md că vin, aici, la Mănănăstirea Suruceni, pentru a găsi alinare sufletească şi trupească prin post şi rugăciune și pentru a trăi nemijlocit experienţa împărtăşirii din binecuvântarea şi harul lui Dumnezeu.

Despre Episcopul Dionisie Erhan

La numai 15 ani, la data de 28 noiembrie 1883, a intrat în obştea mănăstirii Suruceni, din apropierea Chişinăului.

A parcurs toate etapele vieţii monahale devenind, pe rând, ra­sofor în anul 1890, monah în anul 1899, primind numele Dionisie, ierodiacon în anul 1900 și ieromonah în anul 1904.

Evidețiindu-se printr-o via­ță aleasă, în anul 1908 a fost ales stareț al mănăstirii Suruceni. În luna mai a anului 1918 a fost ridicat la treapta de arhimandrit, iar în data de 22 iulie 1918 a fost ales ca Arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului și Hotinului, cu titulatura al Ismailului, fiind hirotonit în Catedrala Mitropolitană din Iași. În anul 1934 a fost ales Episcop al Cetății Albe și Ismailului, unde a păstorit până în anul 1940.
Sfântul Ierarh Dionisie s-a remarcat prin viața sa duhovnicească, prin blândețe, dar și prin fermitate și demnitate în apărarea neamului și a credinței, prin cultura pe care a dobândit-o ca autodidact și prin aprecierea credincioșilor.

Trupul Episcopului Dionisie Erhan a fost găsit neputrezit în timpul unor lucrări de consolidare efectuate la Mănăstirea Suruceni, în data de 10 iulie 2018.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea episcopului Dionisie Erhan la data de 25 octombrie 2018.

Magdalena Munteanu-Bortă

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com