Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite și citirea Canonului Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron cu sfinţirea Colivei, la Mănăstirea Ciuflea - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite și citirea Canonului Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron cu sfinţirea Colivei, la Mănăstirea Ciuflea

11:57, vineri, 22 martie, 2024 | Cuvinte-cheie: ,

„Să se îndrepteze rugăciunea mea, ca tămâia înaintea Ta.
Ridicarea mâinilor mele, jertfă de seară.” ( Psalmul 140, 2 )

În dimineaţa zilei de vineri, 22 martie 2024, la catedrala mănăstirii ,,Sf. Mare Mucenic Teodor Tiron” Ciuflea s-au oficiat slujbele orânduite acestei zile: Rugăciunile dimineţii, Utrenia, Ceasurile I, III, VI, IX, Obedniţa şi Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite.

După slujba ceasurilor şi Obedniţa, duhovnicul mănăstirii, Preacuviosul arhimandrit Nicolae (Roșca), împreună cu preoţii slujitori ai catedralei mănăstirești, a săvârșit Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite.

La final, creștinii care sau mărturisit și au primit deazlegare de la duhovnic au fost împărtășiți cu Sfintele și Dumnezeieștile Taine, după care a urmat citirea Canonului Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron cu sfinţirea Colivei.

După încheierea slujbei, arhimadritul Nicolae, s-a adresat credincioşilor cu un cuvânt de învăţătură, în care a relatat din istoria, originea și semnificația colivei, făcând referire la viaţa Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron.

Coliva aminteşte de o minune a Sfântului Teodor Tiron, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care a dat ordin guvernatorului oraşului Constantinopol să stropească toate alimentele din pieţe cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare, ca astfel să-i oblige pe creştini să întrerupă postul şi să consume jertfe aduse idolilor. Sfântul Teodor Tiron a apărut în vis arhiepiscopului Eudoxie şi i-a poruncit să-i anunţe pe creştini să nu cumpere nimic din piaţă, ci să mănânce grâu fiert cu miere.

Sursa: https://ciuflea.md/

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com