Liturghie praznicală în parohia “Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” din s.Todireşti, Ungheni - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Liturghie praznicală în parohia “Sf. Arh. Mihail şi Gavriil” din s.Todireşti, Ungheni

16:16, joi, 21 noiembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , , , , ,

Astăzi, 21 noiembrie 2013, când Biserica Ortodoxă face pomenire Sfinților Marilor Voievozi Mihail și Gavriil, Preasfințitul PETRU, Episcop de Ungheni și Nisporeni, a oficiat slujba de sfințire a prestolului și a bisericii și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica “Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din satul Todirești, raionul Ungheni.

Preasfinția Sa a fost întâmpinat în dimineața zilei de către protopopul de Ungheni, protoiereul Bartolomeu TURTUREANU, preotul paroh, protoiereul mitrofor Ioan GAJIM împreună cu preoteasa Larisa, conducerea localității și enoriașii, persoane în vârstă dar și numeroși copii.

Inițial, Preasfințitul PETRU, înconjurat de soborul de preoți, a săvârșit rânduiala de sfințire a Prestolului și a citit rugăciunea la reânnoirea bisericii, această slujbă deosebită, fiind oficiată în contextual reparației capitale a sfântului locaș.

La sfânta Liturghie, alături de credincioșii din sat, a luat parte și primarul satului Todirești, domnul Victor BALTAG, care ulterior a fost decorat de Preasfințitul PETRU, cu Medalia Comemorativă “Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni”.

Activitatea rodnică a preotului paroh, protoiereul Ioan GAJIM, care anul acesta a împlinit 25 de ani de slujire în aceasta parohie, a fost elogiată pe larg de Ierarh, care, în semn de apreciere și recunoștință pentru zelul de care a dat dovadă în acest sfert de veac, l-a decorat cu Medalia Eparhială “Sf. Bin. Cneaz Alexandru Nevski”, gr. I.

Conform tradiției, după Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa cu soborul de preoți și enoriașii, au făcut înconjurul bisericii,  creștinii purtând steaguri și făclii aprinse, iar preoții stropind cu aghiasmă și citind evangheliile învierii.

Odată cu încheierea slujbei, Ierarhul a rostit o cuvîntare predicatorială în care a menționat necesitatea cinstirii acestor doi mari arhistrategi, dar și importanța și rolul lor în vederea mântuirii neamului creștinesc. La finalul discursului, Preasfinția sa a mulțumit gazdelor pentru invitația la acest eveniment însemnat din viața parohiei, urând preotului paroh, protoiereului mitrofor Ioan GAJIM și doamnei preotese LARISA, încă mulți și rodnici ani în această parohie, iar în semn de amintire, Ierarhul le-a dăruit o icoană cu chipul Maicii Domnului. De asemenea, o icoană cu Chipul Maicii Domnului, Preasfinția Sa a lăsat ca amintire sfântului locaș.

La rândul Său, părintele Ioan a mulțumit Episcopului pentru vizita Arhipăstorescă de astăzi, vizită ce se dovedește a fi prima a unui ierarh în satul Todirești, chiar dacă biserica datează încă din 1815.

Cele mai vechi cronici despre biserica “Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din satul Todirești datează din anul 1815, an în care s-a finisat construcția acestei biserici, inițial fiind construită din lemn.

În 1875, cu cheltuiala creștinilor din satul Todirești și cu străduința preotului Ilie Severin, se ridică o biserică din piatră, cu plopotnița lipită de biserică și cu ogradă, care se sfințește cu un sobor de preoți, la data de 2 iulie.

Din 1988, preot al acestei biserici este numit prin decret, preotul Ioan GAJIM. Absolvent al Seminarului Teologic din Sankt Petersburg (1986), este hirotonit diacon la data de 24 iunie a aceluiași an, apoi preot, la data de 18 februarie 1987. Din anul 2007 este duhovnicul preoților din protopopiatul Ungheni. Ân cei 25 de ani de activitate în calitate de paroh al bisericii “Sf. Arh. Mihail și Gavriil” din satul Todirești, Sfinția Sa s-a remarcat prin înțelepciunea și perseverența, în raport cu enoriașii, fiind un exemplu de modestie și dreptate pentru credincioși.

Biroul de presă a Episcopiei de Ungheni şi Nisporeni

 

Contact Form Powered By : XYZScripts.com