Mănăstirea Curchi – o rană ce se vindecă încă pe trupul Basarabiei… - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Mănăstirea Curchi – o rană ce se vindecă încă pe trupul Basarabiei…

12:29, sâmbătă, 5 mai, 2018 | Cuvinte-cheie: , , , ,

Mănăstirea Curchi, istoricul așezământ monahal care servea pe timpuri drept loc de reculegere și odihnă sufletească pentru împărați, această perlă a monahismului a ajuns să fie unul din cele mai cunoscute monumente de cultură, arhitectură și spiritualitate atât în țara noastră, cât și peste hotarele ei.

Însă în spatele frumuseții sclipitoare de care se bucură fiecare vizitator, există o muncă enormă, pentru că nu e deloc simplu să acoperi întreținerea și îngrijirea locașurilor de cult, dar și a edificiilor deja renovate, însă, mai mult decât aceasta, monahii, prin rugăciune și prin lucrul mâinilor lor, încearcă să adune resurse și pentru cele încă nefăcute ale mănăstirii, precum cele câteva blocuri de chilii, trapeza mare a mănăstirii, blocul pentru viitorul seminar teologic, hotelul mănăstirii, ș. a.

Pe lângă ascultările lor zilnice mănăstirești, obștea monahală, în frunte cu neobositul ei Egumen, PS Siluan, Episcop de Orhei, are și sarcina de a purta pe umerii ei și crucea refacerii, renovării și înfrumusețării edificiilor din cadrul complexului monahal.

Asemenea marilor și vrednicilor noștri înaintași, care s‑au hrănit din virtutea credinței, freamătul speranței și neliniștea iubirii, monahii de la Curchi își îndeplinesc ascultările lor în duhul rugăciunii și al dragostei, toți împreună, de parcă sunt uniți într-un suflet în cuprinsul zidurilor îmbibate de har ale acestui sanctuar al Ortodoxiei moldave.

Mănăstirea Curchi este o minune a țării și spiritualității care se petrece sub ochii noștri – cu rugăciunile, contribuția și efortul multor credincioși și fii demni ai Bisericii și neamului – datorită cărora a reușit să redevină astăzi una din cele mai impunătoare mănăstiri din spațiul pruto-nistrean.

Cu binecuvântarea Egumenului Mănăstirii Curchi, PS Părinte Siluan, Vă îndemnăm să fim și în continuare alături de obștea monahală din bătrânii codri ai Orheiului, contribuind la reedificarea și renașterea din ruine a acestui aşezământ monahal, care pe timpuri, ca și în prezent, a reprezentat cartea de vizită și o emblematică fortăreaţă a spiritualităţii noastre ortodoxe basarabene.

Text: Serghei CRUDU, teolog
Foto: Preot Mihail BORTĂ

Contact Form Powered By : XYZScripts.com