Mănăstirea “Naşterea Domnului”, s. Zăbriceni, r. Edineț - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Mănăstirea “Naşterea Domnului”, s. Zăbriceni, r. Edineț

Mănăstirea Naşterea Domnului

din satul Zăbriceni, raionul Edineț

Telefon Cancelarie: (+373) 246 51 146

Fax: (+373) 246 51 500

E-mail: [email protected]

Stareţ: Arhimandrit Damian (Burlacu)

Telefon stăreţie:
(+373) 246 51 761

E-mail: [email protected]

   

De sute de ani meleagurile noastre sunt strajuite si luminate de manastiri si schituri, numai ca cele mai multe dintre ele sunt amplasate în centrul Moldovei, în timp ce alte regiuni ale tarii sunt mai sarace în obsti si edificii monahale. La nord, aceasta situatie a fost în mare parte adusa la normal, prin înfiintarea în 1998 a Episcopiei de Edinet si Briceni, care timp de opt ani l-a avut ca pastor pe vrednicul de pomenire – Preasfintitul Episcop Dorimedont – mare ierarh, teolog si în primul rând, un desavârsit monah.

Anume cu binecuvântarea acestui mare ierarh, la data de 4 august 1999, a luat fiinta Manastirea „Nasterea Domnului” din apropierea satului Zabriceni. Acest asezamânt monahal este amplasat la o margine de padure, într-un loc pitoresc, pe teritoriul fostului sanatoriu de odihna si tratament “Albinuta”, ale carui edificii au fost cumparate de Episcopia de Edinet si Briceni. Asa a luat nastere singura manastire din raionul Edinet si singura manastire de calugari din întreaga Episcopie, pentru ca celelalte trei – Calaraseuca, Rudi si Briceni – sunt manastiri de maici.

Initial aici s-au asezat un grup de 8 frati, veniti de la Manastirea Noul-Neamt (Chitcani), în frunte cu arhimandritul (pe atunci – egumenul) Damian, numit înca de la început staret al acestei manastiri. Cu straduinta staretului si a fratilor din manastire, în scurt timp s-a amenajat un paraclis, chilii, trapeza si alte edificii absolut necesare vietii manastiresti. Cu timpul acestea au fost aduse la conditii mai bune, iar obstea manastirii s-a marit, numarând în prezent 14 vietuitori, dintre care 6 sunt slujitori ai altarului.

Înca de la început, Manastirii i s-a dat hramul general „Nasterea Domnului” (25 decembrie / 7 ianuarie), pentru ca deschiderea ei a avut loc în preajma jubileului de 2000 de ani de la Nasterea dupa Trup a Domnului nostru Iisus Hristos. Pe lânga acest Praznic, Manastirea mai are un al doilea mare hram, la 4 august, când se marcheaza întemeierea Manastirii si este praznuit Sfântul Sfintit Mucenic Foca, în cinstea caruia s-a amenajat un mic paraclis în care se slujeste pâna astazi. Mai târziu, acest paraclis a luat drept ocrotitori si pe Cuviosii Paisie de la Neamt si Siluan Athonitul – mari povatuitori ai monahilor.

Recent, în manastire s-a construit înca un paraclis, având ca ocrotitor pe Sfântul Apostol si Evanghelist Ioan Teologul. Cu parere de rau, a ramas înca nefinisata biserica mare a manastirii, cu hramul „Nasterea Domnului”, pentru desavârsirea careia sunt necesare înca multe mijloace materiale si financiare.

Desi cu începuturi modeste, obstea manastirii a început sa-si creeze un program monahal si liturgic foarte intens, oficiindu-se zilnic toate Laudele bisericesti si Sfânta Liturghie. Tipicul manastirii este dupa modelul Sfântului Munte Athos. Cântarea la strana este psaltica-bizantina, dar si corala-liniara. Astfel în fiecare seara, la ora 18.00, se savârseste Vecernia si Pavecernita, iar dimineata, la ora 3.30, se oficiaza Miezonoptica, Utrenia, Ceasurile si Sfânta Liturghie.

În zilele de miercuri si vineri, dupa savîrsirea Sfîntei Liturghie, se citeste Acatistul Maicii Domnului, iar în fiecare duminica seara se cânta Paraclisul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu. Aceste slujbe speciale închinate Maicii Domnului se datoreaza si faptului ca manastirea noastra are doua icoane deosebite ale Maicii Domnului: prima este numita „Povatuitoarea” de la Manastirea Zabriceni, iar a doua reprezinta o copie a Icoanei Maicii Domnului „Grabnic-ascultatoarea” adusa din Athos. În fiecare zi de joi, la cerere, preotii manastirii oficiaza Taina Sfântului Maslu pentru cei ce sunt în suferinte, iar în zilele de sâmbata se face pomenirea celor adormiti.

În treburile administrative si duhovnicesti, Manastirea se conduce de un Regulament de Organizare Interna, care se cere respectat de catre toti vietuitorii manastirii. Pentru sporirea duhovniceasca a calugarilor sistematic au loc sinaxe fratesti conduse de parintele staret. De asemenea monahii se marturisesc si se împartasesc cel putin odata în saptamâna. Manastirea noastra recomanda deasa marturisire si împartasire, nu doar calugarilor, ci si crestinilor de rînd, aici fiind 3 preoti duhovnici care permanent stau la dispozitia credinciosilor ce vin la Manastire pentru diferite probleme duhovnicesti.

Atunci când se vorbeste despre Manastirea Zabriceni, trebuie sa se spuna ca înca de la începuturile ei, pe lânga viata monahala, ea a avut si o misiune pastoral-misionara si culturala destul de intensa. Chiar din august 1999, pe lânga manastire, s-a înfiintat un Seminar Teologic Liceal de baieti, iar din august 2004 – si o Facultate (initial – Institut) de Teologie Ortodoxa, care oferea o pregatire teologica superioara. Pâna în prezent,  Seminarul a dat 8 promotii de absolventi, iar Facultatea – 2 promotii de licentiati în teologie. Cu toate acestea, din cauza problemelor de întretinere a acestor doua scoli, ele si-au întrerupt activitatea, urmând ca mai departe, manastirea sa-si redirectioneze potentialul intelectual si misionar spre alte activitati, nu mai putin trebuincioase Bisericii.

Acum, la zece ani de la înfiintare, staretul si obstea Manastirii Zabriceni aduce multumiri Bunului Dumnezeu, Preacuratei Sale Maici si tuturor Sfintilor, pentru ajutorul ceresc pe care l-am simtit în permanenta si pentru povatuirea divina care ne-a calauzit în toate activitatile noastre. De asemenea, Îl rugam pe Bunul Dumnezeu sa-i binecuvânteze pe toti cei care ne-au sprijinit si nadajduim ca, si de acum înainte, Dumnezeu nu ne va lasa fara ajutorul Lui.

Sursa: http://www.teologie.net/monastery.html

© Foto: Pr. Mihail Bortă

Contact Form Powered By : XYZScripts.com