Mergem cu Evanghelia în faţă şi cu neamul în spate - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Mergem cu Evanghelia în faţă şi cu neamul în spate

16:27, luni, 25 februarie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

Misiunea ortodoxă în rândul tinerilor este o necesitate în societatea contemporană, cu atât mai mult, cu cât fenomenul migraţiei îi vizează cel mai mult. Asociaţia studenţilor ortodocşi are un rol important în promovarea valorilor spirituale şi a credinţei în rândul tinerilor. Iulian Rusanovschi, preşedinte ASCOR Chişinau din 2007, absolvent al Facultăţii de Drept la Chişinău, masterand în drept public, ne-a oferit câteva repere privind activitatea asociaţiei de peste Prut. Zilele acestea, la Bucureşti, are loc Consfătuirea naţională ASCOR la care sunt invitaţi şi membrii filialei din Chişinău.

Cum se raportează tinerii din Republica Moldova la credinţa ortodoxă?

În Republica Moldova este o sete mare după tot ceea ce înseamnă viaţă spirituală, dar, totodată, ne confruntăm cu o serie de probleme specifice meleagului nostru. După căderea comunismului, în Basarabia au fost hirotoniţi mulţi preoţi fără o pregătire teologică consistentă, ea rezumându-se la şase luni de seminar. Este unul dintre motivele pentru care suntem azi într-o profundă criză spirituală, iar din cauza comportamentului inadecvat al acestor preoţi, mulţi tineri nu doresc să păşească pragul bisericii. Sigur că e o judecată greşită, cu care eu nu sunt de acord, dar aceasta este realitatea cu care ne confruntăm.

În aceste condiţii, ASCOR încearcă să ofere tinerilor o alternativă punându-i în legătură pe cei ce doresc cu preoţi şi monahi de calibru, care au o verticalitate spirituală şi naţională. Biserica are mulţi preoţi buni, doar că tinerii trebuie ajutaţi, susţinuţi şi încurajaţi să-i cunoască. Sunt convins că dacă tinerii ar fi chemaţi şi implicaţi în misiunea Bisericii, împreună cu cei ce o păstoresc, atunci acest efort ar da roade considerabile, deoarece în Republica Moldova este un teren vast de misiune, dar foarte puţin valorificat de ortodocşi.

Prin ce proiecte sau acţiuni membrii ASCOR Chişinău le ies în întâmpinare tinerilor dezorientaţi?

La noi am observat foarte bine acest fenomen care se materializează destul de bine în programul Work and Travel, şi nu numai atât. Foarte mulţi tineri pleacă în Statele Unite pentru a câştiga mulţi bani, dar, de cele mai multe ori, urmările sunt grave sau chiar cutremurătoare. Sigur, în Republica Moldova se trăieşte greu, dar asta nu justifică să ne părăsim ţara sau, şi mai grav, să ne trădăm credinţa pentru o viză peste hotare sau pentru 1.000 de euro în plus. Au fost timpuri şi mai grele, război, foamete, dar oamenii nu au părăsit aceste meleaguri. Au rămas români şi, cel mai important, şi-au găsit salvarea în credinţa ortodoxă. Acelaşi lucru îi îndemnăm să facă şi pe tinerii din Republica Moldova.

Tot la noi, dar probabil că şi în România, tinerii se implică în tot soiul de organizaţii politice, care însă nu-L au la bază pe Hristos. Aceşti tineri sunt bine intenţionaţi, dar la prima bătaie de vânt, se risipesc deoarece nu se mişcă în Lumină.

Din aceste motive noi încercăm să oferim o alternativă creştină tinerilor de azi, să mergem cu Evanghelia în faţă şi cu neamul în spate. Prin conferinţele, care le facem în oraşele republicii, încercăm să prezentăm viaţa sfinţilor români ca un model demn de urmat pentru tineri. Acelaşi lucru îl facem în cadrul sfinţirilor de cămin, marşurilor antiavort, pentru că un popor moare atunci când mamele nu vor să mai nască. Tinerii care vin la ASCOR au posibilitatea de a explora biblioteca noastră de carte ortodoxă, în condiţiile în care în Republica Moldova se găsesc greu acest gen de cărţi. Concomitent, organizăm şcoli de vară şi de iarnă la mănăstirile din România, pentru un schimb de experienţă cu tinerii din ţară. Rămâne doar ca tinerii să absoarbă aceste informaţii şi să preia iniţiativa.

În viziunea ta, ca absolvent de Drept şi lider al ASCOR Chişinău, care sunt astăzi reperele ce pot contribui la formarea personalităţii creştine a unui tânăr?

Reperele de care au nevoie tinerii noştri se găsesc în istorie. Aici mă refer la Sfântul Ştefan cel Mare, la Mihai Viteazul, Mihail Eminescu, la sfinţii şi marii noştri duhovnici, cum ar fi Mitropolitul Varlaam, părintele Sofian Boghiu, mitropolitul Iosif Naniescu, care sunt exemple grăitoare pentru noi. Dacă vreţi să mă refer la repere actuale, atunci mă opresc la cuplul Aldea-Teodorovici, la poetul Grigore Vieru şi alţii ca ei. Ce ne împiedică să-i urmăm?

Personalităţile de care am vorbit mai sus au fost şi trăitori creştini, căci dacă luăm crucile de pe scuturile voievozilor români, istoria noastră este egală cu zero. Istoria se face prin Biserică. Se înşală cei care cred că pot face ceva fără Dumnezeu. Noi, românii, ontologic, suntem creştini ortodocşi şi vom fi aşa până la sfârşit.

Proiecte de viitor cu filialele din ţară

Colaborarea ASCOR Chişinău cu filialele ASCOR din România este bine cunoscută. Ce proiecte comune intenţionaţi să realizaţi în viitor?

Între ASCOR Chişinău şi celelalte filiale s-a stabilit o legătură strânsă, îndeosebi cu filiala de la Iaşi şi Braşov. Datorită acestor două filiale s-au realizat multe acţiuni de amploare la Chişinău. Pe această cale vreau să le mulţumesc cordial pentru ajutorul şi încrederea acordată nouă. Sigur că între aceste filiale sunt şi anumite proiecte de viitor, dar despre ele vom vorbi în momentul realizării lor sau, mai bine zis, vom lăsa să vorbească faptele despre noi, deoarece în Basarabia toţi vorbesc frumos şi mult, dar foarte puţini se mai încumetă să facă ceva.

În ce context a avut loc întrevederea cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel?

A face misiune în cadrul unei organizaţii creştin-ortodoxe de tineri nu este deloc uşor în condiţiile din Moldova de dincolo de Prut, astăzi. Problemele şi piedicile se ivesc chiar de unde te aştepţi mai puţin. Cu toate acestea, filiala noastră se implică în multe campanii, activităţi, conferinţe, luări de atitudine, conferinţe de presă, atrăgând astfel atenţia anumitor instituţii asupra noastră.

În acest context, dorind să ne împărtăşim din experienţa şi învăţătura fraţilor de dincoace de Prut, am avut bucuria întâlnirii cu Preafericitul Părinte Daniel, un Patriarh de excepţie, un diplomat desăvârşit şi un administrator extraordinar. Preafericirea Sa a avut bunăvoinţa să ne vorbească, oferindu-ne sugestii şi idei foarte utile şi necesare ţinând cont de situaţia în care se află filiala de la Chişinău.

Aş vrea să îmi exprim convingerea că între Chişinău şi Bucureşti este nevoie de o legătură mai strânsă. Se pot face lucruri mari, dar trebuie mai multă iniţiativă şi oameni hotărâţi, cu caracter. În situaţia în care în Basarabia, dezinformarea, intriga şi interesul sunt la ele acasă, ca tânăr şi reprezentant al ASCOR Chişinău, îmi doresc ca Biserica să investească mai mult în oameni de nădejde, care au disponibilitatea de a se pune

în slujba sa. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

” Istoria se face prin Biserică. Se înşală cei care cred că pot face ceva fără Dumnezeu. Noi, românii, ontologic, suntem creştini ortodocşi şi vom fi aşa până la sfârşit.”

Iulian Rusanovschi

Sursa: www.vasiliada.md

Contact Form Powered By : XYZScripts.com