Header image

Mesajul Sanctităţii Sale Patriarhul Chiril către președintele Barack Obama cu privire la situația din Siria

9:17, miercuri, 11 septembrie, 2013 | Cuvinte-cheie: , , , , , , , , ,

Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii Chiril a trimis președintelui Statelor Unite ale Americii Barack Obama o scrisoare în care și-a exprimat profunda îngrijorare față de planurile de intervenţie militară ale Armatei SUA asupra teritoriilor siriene.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse s-a adresat președintelui Statelor Unite, cu un apel de a asculta vocile liderilor religioși care în unanimitate se exprimă împotriva intervenției militare în conflictul sirian, și de a facilita începerea negocierilor de pace.

Excelența Voastră, Domnule Președinte!

Cu durere și nelinişte primeşte Biserica Ortodoxă Rusă evenimentele tragice din Siria. Noi ne infromăm despre situația existentă nu din fluxul de ştiri, ci din mărturii vii care provin de la liderii religioși și creştini, compatrioţi ai noştri, care trăiesc în această țară.

Astăzi Siria a devenit scena unui conflict armat, în care sunt implicaţi mercenari străini și militanții legaţi de centrele teroriste internaționale. Pentru milioane de civili războiului a devenit o Golgotă de zi cu zi.

Cu o profundă îngrijorare am primit vestea despre planurile intervenţiei militare ale Armatei SUA asupra teritoriilor siriene. Fără îndoială că aceasta va aduce şi mai multă suferinţă poporului sirian, în special populației civile. Ca urmare a intervenției militare externe la putere în Siria ar putea veni forțe radicale, care nu vor putea şi nici nu vor dori să ofere o coexistenţă religioasă paşnică în societatea siriană.

Din  22 aprilie, prizonieri ai rebelilor au devenit episcopii creştini de Alep – mitropoliți Paul şi Ioan-Ibrahim, soarta cărora în continuare rămâne necunoscută, deși o serie de lideri religiosi au făcut apel la conducerea statelor respective, cu cererea de a facilita eliberarea lor.

Fără îndoială criza siriană actuală necesită o soluţionare cu participarea comunității internaționale. În acest sens, considerăm că este important să se folosească noile oportunități pentru o soluție diplomatică în conflictul actual, ce prevăd controlul comunităţii internaționale asupra armelor chimice din Siria.

Biserica Ortodoxă Rusă cunoaşte prețul pierderilor şi  suferințelor umane, poporul nostru trecând în secolul XX prin cele două razboaie mondiale devastatoare care au luat milioane de vieți și au distrus multe altele. Noi deasemenea primim ca o durere proprie suferința poporului american după atacurile teroriste groaznice din 11 septembrie 2001.

În ajunul aniversării acestui eveniment tragic apelez la Dumneavoastră pentru a lua în seamă vocile liderilor religioși care în unanimitate se exprimă împotriva intervenția militare în conflictul sirian, și pentru a facilita începerea cât mai grabnică a negocierilor de pace.

Cu respect,

+ Chiril, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii

traducere pentru ortodox.md

sursa pravoslavie.ru

Contact Form Powered By : XYZScripts.com