Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove - curaj și atitudine obiectivă, critică față de situația din Academia de Științe a Moldovei - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove – curaj și atitudine obiectivă, critică față de situația din Academia de Științe a Moldovei

11:49, vineri, 20 mai, 2022 | Cuvinte-cheie:

În pofida atitudinii mele rezervate față de această Mitropolie, sunt obligat să recunosc că Mitropolia în cauză își permite (spre lauda ei!) să dea dovadă de curaj și de atitudine critică și constructivă în raport cu viața socială, politică, economică, religioasă și chiar cu organizarea științei în Republica Moldova.

Un exemplu concludent în această ordine de idei servește recența Atitudine 01.02/052 din 18.04.2022 a Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, adresată președintelui Republicii Moldova, E.S. Maia Sandru, președintelui Parlamentului Republicii Moldova, Dlui Igor Grosu și prim-ministruui Republicii Moldova, Dnei Natalia Gavriliță, în care își manifestă susținerea și atașamentul său față de Scrisoarea deschisă din 11 martie 2022 a acad. Valeriu Pasat și față de Rezoluția Institutului de Istorie al Ministerului Educației și Cercetării din 17 martie a.c., inclusiv față de numeroasele luări de atitudine a reprezentanților comunității științifice, a oamenilor de cultură, a unor instituții mass-media din Republica Moldova față de situația și statutul din prezent al Academiei de Științe a Moldovei.

Așadar, Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove își declară sprijinul total față de afirmațiile acad. Valeriu Pasat cu privire la „colapsul iminent” al AȘM. Reamintesc, că acad. V. Pasat, reputat specialist al istoriei contemporane a Republicii Moldova, s-a pronunțat de numeroase ori către comunitatea științifică de la noi, către conducerea superioară a Republicii Moldova cu rugăminteaa de a iniția, în regim de urgență, reformarea AȘM, realigerea conducerii acesteia și readucerea instituțiilor de cercetare în subordinea AȘM.

Mai mult, AȘM dispune de un buget de peste 20 de milioane de lei!!!, fără a practica și coordona cercetarea științifică, fără a avea în subordine instituții de cercetare și, ca urmare este o instituție bugetivoră, neavând nici o realizare științifică și fiind într-o torală izolare internațională și regională. Mai mult, s-a redus în mod substanțial și alarmant numărul de persoane angajate în cercetare, situație confirmată de instituțiile de statistică din R. Moldova.

Starea deplorabilă, chiar catastrofală din AȘM este un rezultat al intervenției politicului în activitatea științifică, în special al modului de alegere a conducerii instituției, conducere care dorește să se mențină cu orice preț la putere cochetând ușuratic cu toate guvernările, făcând propagandă electorală pentru anumiți candidați.

Astfel, conducerea AȘM și-a manifestat, în repetate rânduri, lipsa de principialitate în raport cu declarațiile antiștiințifice ale ex-președintelui Igor Dodon în privința denumirii corecte a limbii de stat (române), anulând, în principu, hotărârile Prezidiului AȘM din 9 septembrie 1994 și Declarația AȘM din 28 februarie 1996. În același timp, AȘM se află în centrul unor scandaluri de corupție, sinecură, cumetrism și promovează în funcții persoane compromise.

Bravo! Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove pentru curaj și atitudine obiectivă, critică față de situația din AȘM și pentru antrenarea activă în viața socială a Republicii Moldova!

19.V.2022,

Vasile BAHNARU, dr. hab., prof. univ.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com