Header image

Momeala paranoiei apocaliptice – metodă sectară eficientă de secerare a sufletelor

14:36, luni, 29 februarie, 2016 | Cuvinte-cheie: ,

    Conferinţă teologică susţinută cu  binecuvântarea Prea Sfinţitului Petru, episcop de Ungheni şi Nisporeni de către preotul prof. Octavian Solomon în vederea combaterii paranoei apocaliptice adventiste trâmbiţate în ultimul timp.

      Biserica ”Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Buţeni împreună cu parohul acesteia protoiereul Andrei Procopenco a găzduit mai mulţi oaspeţi din Hânceşti, Logăneşti, Caracui, Fârlădani, Ciuciuleni, Bozieni, Mereşeni şi din Fundul Galbenei care au asistat la o conferinţă teologică menită să stopeze psihoza paranoei apocaliptice şi să tempereze avântul unor dame preumblătoare din casă în casă cu armaghedonul fixat în trâmbiţa gurii lor.

      Părintele Octavian Solomon, membru al Sectorului Sinodal de Activitate Misionară, Antisectară şi Antischismatică, a venit cu o serie de precizări dezvăluind cum arată sfârşitul lumii în actuala ediţie adventistă cu toate aspectele „sanctuarului ceresc”, împărăţia hiliastă şi combinarea forţată a Noului Legământ cu Daniel 8.14 – o apocalipsă de altfel în vogă, reclamată cu intensitate de către Adventiştii de Ziua a Şaptea în ultimul timp. Mai ales că se cheltuie fară milă zeciuiala pentru pregătirea unor instruiri apocaliptice de proporţii cu genericul ULTIMA AVERTIZARE la Bisericile Adventiste din Moldova. De exemplu iubitorii de istorii horror ar putea asista între data de 27.02. 2016 şi 05.03. 2013 la respectiva avertizare  în comuna Sărata Galbenă.

    În cadrul conferinţei s-a mai vorbit şi despre multiplele armaghedoane şi regate iehoviste, dar despre acestea doar în treacăt deoarece şi iehoviştii vin doar în treacăt prin comuna Buţeni şi mai ales atunci când parohul locului liturghiseşte în zi de sărbătoare şi nu poate părăsi locaşul sfânt pentru a-i îmbiserici aşa cum se cuvine după legile statului pe martorii care fac prozelitism.

       Părintele Octavian a prezentat cu această ocazie şi alte armaghedoane mai vesele sau de tristă amintire din istoria acestor culte reafirmând că odată cu trecerea din dreapta credinţă în stânga ei, oamenii işi pierd şi dreapta aşezare pe care o au în faţa lui Dumnezeu. Trecerile acestea sunt însoţite de multe ori de cadouri, false minuni şi mult circ şi toate sunt gratuite şi le găsim din belşug doar în clounada prozelită. Aceştia vin deocamdată cu un mesaj „pios” prin îndemnul  de a-l căuta pe Hristos printre pachetele de macaroane şi de orez aduse ca momeli pentru o socializare intensivă. Dar oricum, armaghedoniştii tâlcuitori de para-evanghelii trebuie cercetaţi temeinic atunci când ne păşesc pragul sau ne cheamă la poartă cu menţiunea că ei au: „venit la Dvs. cu SALVAREA!”, salvarea nu cu sensul de ambulanţă, cu toate că par să fi scăpat de acolo când încep a povesti despre „guvernul incoruptibil condus de „Isus”-ul din organizaţia lor”, „Sfârşitul este aproaaape!!! – am ajuns la Dvs. cu ultima avertizarrre!” etc. În aceste cazuri trebuie să le reamintim salvatorilor că noi creştinii ortodocşi nu suntem bolnavi de armaghedoane spre deosebire de alţii şi nu simţim necesitatea să se grăbească ei să ne salveze cu salvarea lor. Ba mai mult decât atât, părintele Octavian, a îndemnat creştinii să nu se lase ispitiţi de „salvare” ci mai cu seamă să aibă grijă să nu intre nici în ambulaţa salvatoare şi nici în spitalul lor pentru tratare că de…e contagioasă apocalipsa parazitară… Chiar dacă nu a făcut o analiză a efectului de turmă sectară adunată la un loc, părintele a precizat că nu este greu de preînchipuit cum vor evolua lucrurile când spitalul paranoic se va extinde. Mâine-poimâine n-o să-ţi mai bată în uşă ci o să-ţi intre cu forţa în casă păstoreii avertizându-te cu ultima avertizare: „Deschide javră ortodoxă, care ai mai rămas, că am venit să te salvăm!!!”. Şi aşa vrând- nevrând vom fi anexaţi în turma împărătească din împărăţia de 1000 de ani plină de „hristoşi”, profeţi şi antihrişti confesionali în număr foarte mare pe metru pătrat.

   Sinceri să fim, mega-apocalipsele holiwoodiene nu pot să ţină pasul concurenţial cu cele sectare care depăşesc cu mult nivelul SF-urilor, şi de departe iau toate premiile în domeniu. Părintele a explicat amănunţit şi traseul celor care sunt săltaţi de „duhurile” sectare  şi dirijaţi în călătoria lor spre aşa-zisele biserici cu adunături în adunare. Aceste călătorii nefiind însoţite de vreun înger păzitor în drumul lor, creştinii ortodocşi trebuie să aibă grijă să nu intre în loc de Sfânta Sfintelor, locul promis de advenţi în necurata necuraţilor locul de găzduire sectar. Şi cel mai important lucru este că nu trebuie să fim stresaţi de „fâsurile şi scremăturile” lor apocaliptice fiindcă acestea nu sunt decât nişte „scandaluri draco-aeriene” preînchipuite de nişte „cotoronţi” care au primit de „sus” de la boşii lor din grădina zoologică a geografiilor îndepărtate viziuni cu tematică fixă pe care le emit prin imagini scurte dar şi pe horcăieli de lungă durată. Nu ne rămâne decât să le replicăm pe aceeaşi lungime de undă:

      „Haideţi bre că sunteţi tari de tot în tăria voastră, vă faceţi iar văzuţi cu subiectele expirate şi fumate de luleaua pastorului William Miller  incă din 1843 sau cu subiectul cel mare din 22 octombrie 1844, de la ora 3 dimineaţa. Aţi văzut că marea zi a venirii lui „Isus” pe care voi aţi calculat-o la fix a venit şi a plecat? Şi acum noi vă respectăm bezna din capul vostru că aşa ne cere legea, dar nu mai umblaţi pe la porţile creştinilor ortodocşi că nu vor să cadă în mascarada apocalipselor voastre. Că de … trebuie să spunem lucrurilor pe nume, doar nu sunteţi la  prima abatere în domeniu. Aţi mai deraiat în istoria voastră recentă căutând antihriştii cu lumnarea, şi doar ştiţi că aţi dat de ei, adică aţi dat de dracu şi nu o singură dată şi aţi văzut şi cât de greu v-aţi întors la realitate băgând alte erezii în schimb cu sanctuare şi cercetări numai ca să nu vă dea peste botic creştinii din „Babilonul cel Mare” la care aţi lătrat de parcă au intrat toate legiunile în voi.

     Astăzi iar v-aţi apucat de epuizat toată Apocalipsa Domnului într-o zi, din pix – sau din ce vreţi să o terminaţi aşa repede?… Nu mai ştiu cum a fost  cu marea voastră apocalipsă precedentă,  aţi fost răpiţi sau nu la cer dar faptul că aţi rămas tot cu capul în nori şi aţi umplut toate timpurile Domnului cu false viziuni asta ştiu sigur. Începând de la Edson care proorocea sanctuare şi judecăţi de cercetare prin păpuşoaie cu tot cu vedenii, aţi mai canonizat şi alte „spirite profetice sfinte” cum a fost Ellen White care şi-a confundat vocea ei cu cea a Duhului Sfânt şi plagiatele ei cu Scriptura Sfântă.

     Acum eu vă înţeleg şi păsul că na… aţi uitat de marea voastră deziluzie din trecutul recent şi vi s-o zburlit iar maimuţa din barbă şi vreţi să tuşiţi o beşinătură de apocalipsă nouă. Dar mai hooo bre, cu venirea pe la porţile noastre că asta în scriptura legii se numeşte prozelitism. Ia mai cercetaţi un pic decalogul moldovenesc legislativ nr. 125 din 11. 05. 2007, ce spune el în capitolul V, primul verset din aliniatul 26: oare nu scrie clar că activitatea cultelor religioase se oficiază în locaşurile de cult şi pe teritoriul care aparţin cultului respectiv sau la domiciliul credinciosului cultului respectiv şi nu la domiciliul ortodocşilor. Şi oare nu scrie clar scriptura legislativă a Moldovei că serviciile religioase din locurile publice trebuie să fie convenite cu autorităţile administraţiei publice locale şi nu făcute de capul prozeliţilor pe la porţile oamenilor. Dacă tot voi sunteţi ăia cu împlinirea poruncilor vreau să ştiu şi eu dacă n-o văzut cumva spiritul profetic Ellen White vreo poruncă mai strălucită decât soarele şi în legislaţia noastră de acolo de sus sau pe jos de unde se află ea sau mai bine zis din locul unde au tot purtat-o duhurile căzătoare ale îngerilor călători? Şi să vă transmită să o păziţi cu stricteţe … Hai că pe asta era să o şi uit … Era să uit că voi pe cei pe care îi prohodiţi îi ştergeţi cu buretele cu tot cu suflet, că ăia la voi „mor cu totul” şi dispar ca la Budha, într-o inexistenţă totală. Iar asta înseamnă că şi patriarhul, pardon matriarhul vostru, madam Ellen nu poate să vă transmită nimic că a murit cu totul, chiar şi spiritul profetic i s-a topit în neant (că aşa se învaţă la voi la prăvălie că oamenii nu au suflet, iar la înviere Dumnezeu va face clonele noastre identice pe care le va judeca în locul vostru (nostru) …sau cum?…). Ahha de aia faceţi voi prozelitism sectar că Dumnezeu nu vă va judeca pe voi pentru prozelitism şi nu pe voi vă va pedepsi ci pe clonele voastre nevinovate de păcatele voastre.

     Oricum sfatul meu este să o luaţi cu Apocalipsa mai cu încetenitorul că iar faceţi accidente cu ultima avertizare, iar Dumnezeu când amendează nu dă doar avertismente şi averizări puierile ca voi. Şi nu de alta dar odată cu ţipătul ăsta de averizare foarte strident ne stropiţi şi cu sputa voastră aia mucoaso-adventă când vă plouă din goarnă, şi nu de alta dar mai înainte de a ne lua apocalipsa voastră ne ia potopul că nu toţi ştiu să înoate în lăturile voastre.

Părintele Octavian Solomon a averizat în acest sens creştinii să nu primească la porţile lor pe cei care umblă cu jumătăţi de adevăr completându-l cu minciuni aşa cum fac diavolii când rătăcesc oamenii din drumul lor creştinesc. În prozelitismul lor adventiştii induc psihoza apocaliptică ca metodă de momeală până la subjugarea psihologică a credulilor, împrăştie minciuna dracului prin care anihilează în cele din urmă capacitatea de gândire a acestora, le schimbă caracterul, logica lăsându-i în cele din urmă cu creierul spălat. Pentru a-şi atinge scopul adventiştii folosesc în blasfemierea grotescă a Evangheliei diverse metode practice şi verificate de ei ca, de exemplu, reţetele culinare sănătoase (sugestie propusă de cel mai profetic spirit), reclamate prin diverse broşuri, îţi vorbesc de colesterol, se dau drept agenţi ai Ministerului Sănătăţii şi trimişii acestui minister. După care îţi propun tratarea neputinţelor fizice în sanatoriul „Speranţa”-Adventistă din Sărata Nouă întrebându-te dacă vrei să trăieşti 116 ani, că la ei în secta lor se poate şi îţi propun spre cumpărare sfaturile doctorului lor Norman W. Walker de a ajunge la vârsta milenară din împărăţia hiliastă. De la reţetele culinare se trece direct spre reţetele duhovniceşti şi îţi oferă gratuit de această dată Minciuna Albă promovată prin „COMOARA ASCUNSĂ”, după care te invită la Apocalipsă în casa lor de rugăciune şi îţi dau şi biletul de trecere în Rai numit „ULTIMA AVERTIZARE”, un fluturaş cu însemnele advente pe el şi cu un ceas-clepsidră în care au fost închişi trei adventişti moldoveni pe post de îngeri din care unul este chel, îmbrăcaţi în haine albe cu toţii şi săltaţi de ceva duhuri în sus atunci când strigă după ajutor.

    Părintele Octavian a explicat că Sfârşitul Lumii nu a fost interpretat de Sfinţii Părinţi în mod pesimist şi nimicitor iar Sfânta Scriptură nu ne stresează cu perioada sfârşitului deoarece prin acest sfârşit noi ortodocşii trebuie să înţelegem desăvârşirea lumii, purificarea ei de orice imperfecţiune şi înnoirea ei în Dumnezeu. Un „cer nou şi un pământ nou” este aşteptat de creştini la fel ca şi revenirea lui Hristos şi aceste evenimente nu au nevoie de reclamă turbată şi de avertismente paranoice. O astfel de paranoe a mai cunoscut mişcarea adventă în anul 1844, la data de 22 octombrie, dată la care chiar şi la mii de arhangheli şi zeci de mii de îngeri, heruvimi cu ochi mulţi şi serafimi li s-au bulbucat toţi ochii văzându-l pe paranoicul pastor Wiliam Miller străduindu-se să-L coboare pe Hristos pe pământ cu forţa.

 De exemplu unul din sfaturile Sfinţilor Părinţi şi a Bisericii este îndemnul ca mai înainte de a ne preocupa de a Doua Venire şi de Judecata de Apoi să ne preocupăm de cel mai important eveniment eshatologic, adică cel personal. Eshatologia personală este cea mai apropiată de fiecare om în parte. „Ai murit şi dai cu nasul de Hristos, iar El n-o să te întrebe cât de mare profeată adventă te-ai crezut tu, sau alte SF-uri şi viziuni pe care le-ai văzut prin concursul diavolului”. Scriptura se ocupă ca un plan secundar de evenimentele cosmice din viitor sau de starea lumii viitoare, dar preocuparea Scripturii, mai bine zis preocuparea Bisericii Scripturistice Ortodoxe este mântuirea omului – despătimirea, transformarea omului, urcuşul său spre mântuire.

    Întradevăr va veni o perioadă de timp de încercări mai deosebite numită necazul cel mare, dar fericiţi sunt cei care vor izbândi în a trece prin această perioadă fiindcă vor dobândi o cunună mai luminoasă. Noi creştinii trebuie să ne bucurăm că Dumnezeu va îngădui să suferim măcar o clipă infimă pentru păcatele noastre. Iar atunci când necreştinii se vor alarma de necazuri, când fratele se va ridica împotriva fratelui său, când copiii se vor ridica împotriva părinţilor trebuie să ne bucurăm deoarece este semnul că se apropie ceasul venirii lui Hristos. Faptul că noi trăim timpurile apocaliptice este foarte evident mai ales că toate timpurile de la răstignire încoace sunt apocaliptice, toate aceste timpuri sunt ultimele timpuri. Cu alte cuvinte noi trăim de la răstignire până astăzi în Apocalipsă.

        Părintele Andrei, gazda acestei întruniri, este familiarizat cu secta în cauză deoarece s-a confruntat mult pentru retragerea advenţilor de pe spaţiul domeniului public în casa lor de rugăciune aşa cum prevede legea. El  a ţinut piept prozelitismului agresiv pe care l-au manifestat Adventiştii de Ziua a Şaptea în comuna Buţeni ani la rând. Părintele Andrei a şi menţionat un alt aspect al intrării în secta adventistă şi anume zecimea pe care adventii sunt obligaţi să o plătească în „fondul” mântuirii lunare. Ne-a reamintit că Ogranizaţia Adventă percepe piaţa de investiţie pe termen lung ca la bursă atunci când distribuie literatura sectară gratuit sub lozinca – „dai şi aştepţi să crească profitul”. A atras atenţia că cei care se rup de ortodoxie în favoarea advenţilor işi vor încadra în robia imperiului advent şi copiii şi nepoţii care vor fi educaţi în spiritrul zeciuitorilor fideli. Pentru a-şi întări cuvintele a propus spre vizionare o secvenţă dintr-un botez adventist, unde pastorul şi-a întrebat candidaţii de botez dacă sunt de acord să susţină Organizaţia Mondială Adventistă plătind zeciuala lunar, iar după răspunsul afirmativ în urma acestei declaraţii că vor deveni zeciuitori, au fost botezaţi.

  La finalul acestei conferinţe părintele Octavian a răspuns unor întrebări tematice credincioşilor prezenţi. Iată răspunsurile la unele din întrebări:

  • De ce ortodocşii nu ţin Şabbath-ul, adică ziua de odihnă a sâmbetei dar sărbătoresc o altă zi de odihnă, Duminica?

Părintele Octavian a explicat faptul că înainte de naşterea Mântuitorului Hristos,  poporul evreu prin obligativitatea legii mozaice avea poruncă de a ţine o odihnă specifică concentrată pe un spaţiu de timp, spre o zi anume, adică spre odihna de Sâmbătă. Sâbătă=Odihnă=Şabbath sunt sinonime în înţelegerea Vechiului Legământ. Dar această odihnă săptămânală nu a fost decât o prefigurare a odihnei pe care urmau să o dobândească prin întruparea adevăratei Odihne, a adevăratului Şabbath, prin întruparea Lui Hristos care este şi Viaţa şi Învierea şi Odihna noastră. Noi creştinii ortodocşi ţinem şi ne ţinem în Odihna cea Mare care este Hristos. Însăşi persoana Lui este Şabbathul nostru şi nu o zi, sau un timp sau o oră temporală, efemeră sau trecătoare. Un spaţiu de timp încadrat între două asfinţituri nu poate fi Adevărata Odihnă. Timpul nu are nimic în sine ca să te poată sfinţi, ba mai mult de atât, toate zilele lăsate de Dumnezeu sunt pătrunse de sfinţenie, dar acestea nu sfinţesc şi nu mântuiesc prin ele însele. Noi creştinii ortodocşi nu călcăm porunca a patra, dar împlinim porunca în Hristos, trăind în Odihna lui tot timpul. El  este plinitorul deplin şi şfinţitorul timpului.

  Cât despre serbarea Duminicii ca zi de odihnă părintele a explicat că acestă problemă este o înţelegere eronată pătrunsă în ortodoxie. Conceptul de Duminică ca zi de odihnă a fost preluat din catehismele catolice, popularizate dealtfel tot de adventişti în spaţiile ortodoxe prin expuneri trunchiate. Creştinii ortodocşi nici nu au o zi de odihnă anume, ei au odihna în Hristos şi atât, noi în ortodoxie nu serbăm nici o zi de odihnă. Noi sărbătorim în fiecare duminică praznicul Învierii Domnului. Duminica este Ziua Învierii Domnului, şi în acest spaţiu de timp liturghisim frângerea pâinii după rânduiala apostolică. Iar ortodocşii nu mai lucrează cele materiale în timpul liturghiei deoarece sunt îndemnaţi să lucreze cele spirituale. Părintele a adus mai multe argumente biblice şi din istoria Bisericii pentru o astfel de abordare.

   Cât despre îngerii care i-au vorbit lui Ellen White despre Şabbath în înţelegerea adventistă, părintele i-a identificat pe aceştia cu „îngerul” Bates şi „îngerul” Andrews, spunând că madam White a văzut toată viaţa ei doar îngeri pământeşti care au influenţat-o în erorile ei. În acest sens avem îngeri pământeşti care i-au descoperit eroarea dogmatică a sanctuarului şi a judecăţii de cercetare, eroarea reformei sanitare, reforma rochiei prin care, primind viziune de sus vindea ştanţe de hârtie pentru haine la un dolar bucata (iar pe timpul ei dolarul era mult mai gras), a avut şi viziuni despre planete şi numărul lor, despre amalgamarea-încrucişarea oamenilor cu animalele, care în concepţia aşa zisei profetese „se poate vedea în aproape fiecare specie de animale cît şi în diferite rase umane”, moştenirea de către copii a temperamentului doicii, care se ia după White prin alăptare, rugăciunea care trebuie făcută pentru cei bolnavi numai după ce îşi plătesc zeciuiala, faptul că rugăciunea este împiedicată de consumul de ouă (acum poate adventiştii cred că şi oule au copite despicate dar asta e credinţa lor, le doresc încredere deplină în revelaţiile profetei lor). Mai spunea dânsa şi că păcatele oamenilor au fost transportate la cer prin sângele lui „Isus” şi multe alte proorociri, care oricum nu s-au mai împlinit şi nici nu avem timp să le discutăm…

  • Papa de la Roma este Antihristul, pe coroana lui este scris VICARIUS FILII DEI  care este 666. El va stăpâni şi peste ortodocşi…?

Părintele a susţinut că nu se poate face apărătorul papalităţii dar nici nu se poate face susţinătorul absurdităţii. Coroana papală inscripţionată nu a fost văzută până acum de nimeni, decât de un singur vizionar Melchior Hoffman care era un anabaptist fugărit din mai multe oraşe pentru viziunile lui. Tot acest vizionar a mai văzut pe lângă coroană şi pe „Isus Hristos” care venea spre Strasbourg ca să întemeieze în acel oraş Noul Ierusalim, în anul 1533 (viziuni specifice advente şi în secolul al XVI-lea). Deşi „Isus” n-a mai ajuns la Stasbourg pentru a-şi face sediul Noii Împărăţii de 1000 de ani, viziunea lui Hoffman a dus la Rebeliunea de la Munster deoarece profetul vizionar a botezat forţat aproape tot oraşul băgându-l în împărăţia lui prin rebotezarea la maturitate cu forţa. Pionerii adventişti Andrews şi Uriah Smith au preluat viziunea lui Hoffman a coroanei inscripţionate şi au făcut din ea o dogmă cu extindere universală în sectă. De altfel, titulatura aceasta este luată dintru-un act fals fără vreo importanţă istorică, deoarece înşişi catolicii consideră Donaţia lui Constantin (actul cu titulatura în cauză) un fals. Titlurile oficiale ale papei sunt altele: Servitor al Servitorilor lui Dumnezeu, Pontif Suprem, Primat Suprem, Suveran al Vaticanului sau Vicarius Christi  doar că acest Vicar al lui Hristos, nu are valoarea numerică a fiarei. Nu putem să calculăm titluri care poate au fost folosite de papă accidental şi să le generalizăm până la absurd. Iar dacă calculăm echivalentul literelor titlului fals de VICARIVS FILII DEI vom obţine o altă valoare decât cea adeventă, adică valoarea numărului de 664, deoarece litera I înaintea literei V (U) formează o altă valoare în combinaţie, reducând valoarea numerică a cifrei diavoleşti. Pentru a ascunde acest lucru şi a scoate calculul dorit de adventişti aceştia scriu titulatura pe verticală de fiecare dată. Părintele Octavian a mai reamintit încă o dată că de obicei adventiştii potrivesc piesele eshatologice sub formă de puzzle dar aceasta este mai mult o ideologie sectară şi nu are nimic comun cu teologia creştină. Ideologii mincinoşi ştiu să se exprime perfect în stilul atihristului pentru a distrage atenţia cu lucruri false. Cabaliştii (o sectă evreiască) cred că se bucură nespus de mult atunci când adventiştii fac calcule ca 1843, 1844 – 22 oct., 2300 de zile-ani, 666 cu identificare precisă în fiecare papă. Şi a mai precizat că Antihristul atunci când va apărea  va fi produsul firesc al decăderii spirituale a omenirii. Problema este alta că mulţi îl vor vedea pe Antihrist ca şi salvatorul omenirii sau ca pe Hristosul-hiliast revenit pe pământ a doua oară (erezie specifică tuturor sectelor care promovează o împărăţie de o durată fixă de 1000 de ani) şi îl vor înscăuna după câteva minuni false ca şi conducător al împărăţiei lor. Un Hristos fals construind o împărăţie lumească falsă, negând pe Mântuitorul care avertizează că Împărăţia Lui nu-i din lumea aceasta, oare acesta nu-i un pericol? Părinţii Bisericii ne-au avertizat de acest lucru şi mai mult decât atât ne-au spus că cei care nu se vor vedea pe ei înşişi mai rău decât toţi păcătoşii aceia vor fi primii care îl vor primi pe Antihrist drept Hristos salvator. Oare cum se văd pe ei adventiştii, baptiştii, martorii, penticostalii, mormonii etc.?

  • De ce ortodocşii sunt consideraţi de aventişti păcătoşi iar despre ei adventiştii spun că sunt drepţi fiindcă împlinesc tot?

Mai întâi de toate cred că păcatul nu este confesional şi nu cred că ţine doar de ortodoxie. Biserica te aşează în dreapta şedere în faţa lui Dumnezeu şi îţi oferă şi toate mijloacele de a ajunge la El, Taine Sfinte, ierurgii. Despătimirea, urcuşul duhovnicesc  ţine însă şi de libera ta îndreptare în Biserică spre Dumnezeu. Dar este foarte important să reţinem un alt aspect şi anume faptul că ortodocşii nu se consideră izbăviţi, mântuiţi şi cei mai împlinitori de legi şi mai ales înainte de vreme ca alţii.

 Cine l-a răstignit pe Hristos? Oare l-au răstignit cei care se considerau pe ei a fi păcătoşi? Bineînţeles că nu. Hristos a fost răstignit după dreptatea Legii şi a fost dat în mâna păcătoşilor de împlinitorii Legii. Cei drepţi în împlinirea Legii I-au hotărât soarta acuzându-L că 1) S-a făcut pe Sine Dumnezeu – dar Hristos şi este Dumnezeu.  La început adventiştii pioneri care au înfiinţat acest cult nu credeau nici în dumnezeirea lui Hristos erau arieni ca şi Martorii lui Iehova, de altfel o disidenţă adventă şi 2) a dezlegat odihna de Sâmbătă dar Hristos Însuşi este Odihna Noastră, El este Şabbatul.

                             (text preluat din înregistrările audio ale conferinţei şi comprimat în formă de rezumat)

Sursa: http://teologie.md/

Contact Form Powered By : XYZScripts.com