Moni Stănilă: Umilirea moldovenilor - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

Moni Stănilă: Umilirea moldovenilor

6:47, marți, 8 octombrie, 2013 | Cuvinte-cheie: ,

Profesor nu e doar cel care predă în școală, ci oricine încearcă să devină formator de opinie. Şi media are o funcție didactică. Pentru care ar trebui să stăpânească atât metodologia, cât și bunul simț.

Una din regulile de aur ale învățământului contemporan e motivarea elevilor și interdicția categorică de a-i umili. Morala făcută elevilor trebuie să fie făcută pe un ton pozitiv: uite atât ai reușit până acum, dar eu știu că tu poți mai mult! Sau, cum făcea o directoare de-a mea, Iuliana Turi – foarte faină şi deşteaptă, ne sugera idei, aştepta, şi când noi prindeam de departe sugestia ei şi spuneam oare aşa ar trebui, ea exclama: „Bravo, uite de asta te iubesc! Ce idee grozavă!”. Şi trebuia să fii foarte atent, dar şi foarte smerit, ca să te prinzi că de fapt ideea îi aparţinea, însă a ştiut să te conducă la ea.

Nu la fel se întâmplă la noi. În acest week-end am văzut la Pro Tv Chişinău un reportaj, în cadrul ştirilor, care mergea exact pe modelul opus. Umilirea moldovenilor. Şi nu la general, că aşa aş mai fi înţeles, dar cu o comparaţie clară şi gratuită: Italia vs. Moldova.

S-a sărit evident peste episodul nu foarte îndepărtat, al secolului XX, în care italienii migrau, ca moldovenii astăzi, la lucru în Germania. Nu s-a pomenit despre cât de precare erau condiţiile de trai în Sicilia, până nu demult. Ci, cu imagini, ni se demonstra: uite-aşa de frumos e la ei / uite-aşa de urât e la noi! Şi ca să fie tabloul complet, au filmat cabina de duş improvizată a unui moldovean. Care, sunt convinsă, e mândru de inovaţia lui, în nici un caz nu s-a gândit că va apărea sub genericul „Moldova primitivă”. Instalaţii de apă, şosele sparte. Da, nimic de zis. Însă de ce anume s-a ales o localitate din Bologna pentru comparaţie? Era suficient să se spună, în imagini – dacă tot voiau, şoselele noastre sunt cele mai proaste din Europa, asta, din punct de vedere didactic, intra la criteriile de evaluare, nu la umilirea celui mai amărât elev din clasă: „Ia uită-te ce caiete curate are colega ta de bancă, care mai e şi premiantă şi milionară! Vovca, ţie nu ţi-e ruşine?” – aşa înţelege Pro Tv să educe moldovenii, care până la urmă nu sunt direct responsabili de traiul lor greu. Obrazul oficialilor trebuia bătut, nu al bieţilor săteni din satul cutare.

Cât despre ironizarea unui amărât de om ce mergea pe drum cu căruţa trasă de cal… mi s-a ridicat tensiunea de nervi! Şi apoi cireşica: „iată ce cred europenii!” – şi apar în cadru doi italieni care râd de Moldova. Am văzut eu destui italieni care aveau afaceri în România şi în acelaşi timp îşi băteau joc de ţara gazdă, dar dacă îi pofteai să se întoarcă în Italia, dacă nu le place România, schimbau vorba. Ca peste tot, şi în Italia sunt oameni de treabă şi oameni răutăcioşi. În general, cei care îşi bat joc de Moldova sau de România, fac parte din ultima categorie.
Fiindcă e o comparaţie absurdă! Niciodată Moldova nu va avea economia Italiei. Să vă dau câteva motive: Italia are munţi – cu staţiuni de schi, litoral de jur împrejur – pentru turism estival, insule, şi mai ales nişte ruine de-a lungul ţării, vechi de două mii de ani, ruine care au capacitatea de a transforma Roma şi Italia în ţinta nr:1 a turiştilor din întreaga lume! Nu vom recupera cu câteva biserici de pe vremea lui Ştefan cel Mare.

Însă partea cea mai hilară e ironizarea satului moldovenesc pe motiv că: „ia uite, în Italia nu deosebeşti satul de oraş!”. O constatare făcută de Pro Tv Chişinău, dar cunoscută de întreaga lume. Moldoveni dragi, credeţi-mă, nu avem mare şi munte, nu avem oraşe istorice de mii de ani, nu avem insule ca să atragem turiştii. Însă dacă avem ceva care să atragă privirile turiştilor, acest ceva e satul moldovenesc. Şi tocmai pentru căruţa aia trasă de un cal se vor înghesui occidentalii în satele noastre.

Satele noastre nu sunt o ruşine, sunt punctul forte al unui potenţial turism. Tocmai fiindcă sunt grele condiţiile de trai, tocmai fiindcă – dacă vreţi – suntem înapoiaţi. Se numeşte rustic în occident această trăsătură pe care ei au pierdut-o şi se străduiesc acum să o recreeze artificial. Pentru şosele să le batem obrazul politicienilor. Iar pentru duşul improvizat să zâmbim cu simpatie. Moldova nu va fi Italia, şi chiar dacă nu mă credeţi, nici Italia nu e atât de grozavă pe cât pare.

Da, suntem cei mai săraci din Europa. Ştim asta. Şi comparaţi cu orice ţară ieşim în minus. Dar să şi faci această comparaţie, pe sate concrete, cu o reporteriţă extaziată în Bologna, mi se pare… Niciodată nu vom fi Italia, aşa cum Italia nu va egala niciodată Germania. Însă deplâng de pe acum ziua în care satul moldovenesc nu se va deosebi de oraş.

de Moni Stănilă

sursa: Moldova.org

Contact Form Powered By : XYZScripts.com