Header image

Nu permiteți forțelor răului care acționează și prin conștiință, și prin instinctele omenești, să vă distrugă credința

0:01, joi, 26 mai, 2016 | Cuvinte-cheie: , , , , ,

La 22 mai 2016, de ziua pomenirii sfântului ierarh și făcătorul de minuni Nicolae, Sanctitatea Sa Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii Chiril a oficiat Liturghia la mănăstirea stavropighială „Sfântul ierarh Nicolae” din Ugreșa. După încheierea serviciului divin Sanctitatea sa Stăpânul s-a adresat către credincioși cu o predică.

Înaltpreasfințiile și Preasfințiile Voastre! Cinstite părinte Varfolomei, locțiitorul acestui sfânt locaș! Reprezentanți ai puterii, domnule primar! Dragi părinți, frați și surori!

Hristos a Înviat!

Astăzi săvârșim sărbătorirea lui Hristos Cel Înviat într-un mod deosebit de solemn – lângă zidurile și între zidurile proslăvitei mănăstiri „Sfântul ierarh Nicolae” din Ugreșa care prin însăși fondarea sa în depărtatul an 1380, în ajunul groaznicei bătălii de pe câmpia Kulikovo, a fost expresia unei credințe foarte profunde a poporului nostru în faptul că anume prin forța lui Dumnezeu se înfăptuiește istoria umană.

Uneori nouă, oamenilor pământului, ni se pare că știm multe. Noi descoperim tainele naturii, noi creăm în baza legilor fizicii diverse mașini și mecanisme, uneori îngrozitoare, care sunt în stare să ucidă în masă oameni. Uneori avem senzația că suntem atotputernici – un sentiment foarte periculos, deoarece cu cât mai mult omul îl conștientizează, cu atât mai puțin loc rezervă în viața sa lui Dumnezeu. Într-adevăr, de ce să credem în Dumnezeu și mila Lui, dacă ai un cont gras în bancă, dacă întreaga lume este la picioarele tale, dacă poți face tot ce dorești? De ce să crezi în Dumnezeu, dacă ai puterea, dacă deții trupe armate, capabile să cucerească întreaga lume? Noi știm cum, din cauza banilor și a puterii, cele mai puternice și prospere țări în ziua de azi elimină credința din viața lor. Aceasta nu înseamnă că în aceste țări credința pleacă definitiv din viața oamenilor, însă a-ți mărturisi acolo propria credință devine tot mai dificil.

Iar noi, poporul nostru, Sfânta Rusie, trecând prin perioadele grele ale negării depline a existenței lui Dumnezeu și a oricărei prezențe a lui Dumnezeu în viața poporului nostru, astăzi ne-am întors către Dumnezeu și ceea ce vedem, este minunat. Noi vedem mari transformări, inclusiv în conștiința tineretului nostru. Nici o generație de oameni tineri nu a fost supusă unor atare ispite, unor atare tentații, unor astfel de încercări de depravare a firii omenești, precum actuala și de aceea este o minune a lui Dumnezeu faptul că tot mai mulți oameni își leagă viața de Dumnezeu, nădăjduiesc în El, își formează metode și mijloace de a opune rezistență ispitei diavolești și își făuresc viața conform legii lui Dumnezeu.

Anume aceasta este arătarea puterii lui Dumnezeu și când cei care speră în forța omenească privesc cu un zâmbet ironic și de compătimire la nădejdea noastră în Dumnezeu, noi le răspundem nu prin ironie și cu atât mai mult nu cu răutate – noi le răspundem prin rugăciune pentru întreaga lume, înțelegând că rugăciunea este mai puternică decât banii, mai puternică decât conducerea lumească, mai puternică decât armele.

De ce vorbesc despre toate acestea astăzi, lângă zidurile mănăstirii „Sfântul ierarh Nicolae” din Ugreșa? Deoarece noi proslăvim pomenirea sfântului ierarh și făcător de minuni Nicolae, în a cărui viață s-a refractat atât de viu această putere Dumnezeiască. Aidoma faptului cum sub o sticlă concavă o rază de lumină capătă o energie colosală, capabilă să aprindă focul, tot așa și prin sfântul ierarh Nicolae energia Dumnezeiască, harul lui Dumnezeu s-au arătat prin flacăra credinței în inimile milioanelor de oameni. De ce se întâmplă așa? Deoarece tot mai mulți oameni își îndreptă către el rugăciunile și el răspunde la aceste rugăciuni, întărindu-ne credința, curajul, capacitatea noastră de a merge după Hristos în condițiile grele ale prezentului veac.

De aceea cuvântul meu adresat azi către locuitorii acestui oraș, către pelerini, cinul monahal, tineret, către reprezentanții Forțelor Armate va fi simplu: păstrați credința în inimă, nu permiteți forțelor răului care acționează și prin conștiință, și prin instinctele omenești, să vă distrugă credința, nu le permiteți să obțină biruință. Străduiți-vă să deveniți acele „sticle concave”, care absorbind în sine harul lui Dumnezeu, să întoarcă o energie enormă, capabilă să înflăcăreze mințile și inimile multor oameni. Prin aceasta este puternică Biserica lui Hristos care capătă har de la Dumnezeu și o transformă în acțiuni concrete, orientate spre perfecționarea lumii și a omului.

În această vocație a Bisericii și în realizarea acestei vocații Însuși Domnul este cu noi, deoarece El este izvorul harului. Cu noi este sfântul Nicolae Făcătorul de minuni cu o ceată de sfinți ai lui Dumnezeu, cu noi este Biserica care triumfează în ceruri, iar noi Îl proslăvim azi pe Domnul Cel Înviat, Care ne-a dăruit capacitatea de a obține harul Lui, pentru a deveni noi înșine mai buni și pentru a schimba lumea înconjurătoare. Hristos a Înviat!

Sursa: www.patriarchia.ru

2P20160522-VSN_0694-1200

Contact Form Powered By : XYZScripts.com