O echipă de arheologi din Chișinău a reușit să descopere părți ale fundamentului casei în care a locuit Mitropolitul Bănulescu-Bodoni la începutul sec. XIX - Portalul "Moldova Ortodoxă" | Portalul "Moldova Ortodoxă"
Header image

O echipă de arheologi din Chișinău a reușit să descopere părți ale fundamentului casei în care a locuit Mitropolitul Bănulescu-Bodoni la începutul sec. XIX

13:54, marți, 23 noiembrie, 2021 | Cuvinte-cheie: , , ,

O echipă de arheologi, condusă de istoricul Sergiu Mustață, desfășoară săpături pe locul unde se consideră că se află vatra Chișinăului – zona vechiului târg. Este vorba de locul unde s-a aflat biserica Sfinții Arhangheli (Soborul Vechi) și clădirea Muzeului bisericesc – casa lui Teodor Sabău, devenită casa eparhială, unde a locuit mitropolitul Bănulescu-Bodoni la începutul secolului XIX. Între 1942-1944, aici a fost redeschis Muzeului Bisericesc prin eforturile cunoscutului intelectual – preotul Paul Mihail, care în 1944 s-a refugiat în România.

Sergiu Mustață a declarat pentru IPN că se elaborează un proiect de reconstituire imaginară a complexului de clădiri. Ele nu pot fi reconstruite deoarece locul unde a existat clădirea Vechiului Sobor se află sunt clădirea actualului Teatru „Eugen Ionescu”. Deși locul unde s-a aflat casa eparhială, în care a locuit mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, se află alături de clădirea Teatrului „Eugen Ionescu”, ea nu poate fi reconstruită întrucât nu permit condițiile amplasamentelor clădirilor din zona adiacentă.

Săpăturile au început pe locul unde s-a aflat prima biserică din Chișinău, actualul bulevard Grigore Vieru, la inițiativa asociației „Monumentum”, condusă de avocatul Iulian Rusanovschi. Inițiativa a fost susținută de Pretura Sectorului Râșcani a Primăriei municipiului Chișinău.

Pe 5 noiembrie, cercetătorii au reușit să intre în subsolul clădirii fostului muzeu bisericesc „care s-a dovedit a fi excepțional”. Trei săli impresionante. „Doar că este o mare problemă din cauza unei țevi sparte a apeductului care trece prin preajmă, ce acumulează apă care pune în pericol stabilitatea construcției”, a precizat Sergiu Mustață. Pe 6 noiembrie, au fost decopertate treptele clădirii Muzeului Bisericesc. În aceeași zi, la finalul lucrărilor, au fost descoperite și scările pe care se urca Bănulescu-Bodoni de la demisol în casa Eparhială. Pe 7 noiembrie au fost descoperite scările laterale ce asigurau accesul în clădire, dar și anumite obiecte de metal – balamale de la ușa scării.

Istoricul Sergiu Musteață și-a exprimat speranța că vestigiile vor fi conservate și valorificate, iar proiectul ar putea deveni un exemplu de arheologie urbană.

Muzeul Bisericesc a deținut o colecție de icoane și tipărituri ce evocă trecutul bisericesc al ortodoxiei pe meleagurile Moldovei. El a fost înființat în 1906 din inițiativa Societății Istorico-Arheologice Bisericești, inaugurată la Chișinău în aprilie 1904. Din 1912 a fost situat în patru camere ale Casei Eparhiale. A funcționat în baza unui statut aprobat de Sfântul Sinod. Colecțiile erau constituite din donațiile oferite de Casa Arhierească, de bisericile vechi, de mănăstiri, de persoane particulare. Muzeul a deținut și o bibliotecă. Colecția de veșminte bisericești conținea odăjdiile folosite de mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, donate muzeului de Casa Arhierească.

În 1942 casa Muzeului Bisericesc a fost renovată la inițiativa preotului Paul Mihail, care era parohul Vechiului Sobor. Clădirea Vechiului Sobor a fost demolată de autoritățile sovietice în anul 1963, iar clădirea casei eparhiale în 1960, când au avut loc modificări de arhitectură urbană în zonă, atunci fiind ridicat de autorități un monument consacrat eroilor comsomoliști.

Citește mai mult: https://www.ipn.md/ro/o-echipa-de-istorici-face-sapaturi-pe-locul-unde-7967_1085927.html#ixzz7D2afz48Q

Cronologia lucrărilor arheologice

14.11.2021 Nici acest weekend nu a trecut în zadar. Am reușit să intram în subteranul clădirii „Muzeului bisericesc”, „palatului mitropolitului Bănulescu-Bodoni”, „casa eparhială” sau, mai exact, casei lui Teodor Sabău, care s-a dovedit a fi exceptional (trei săli impresionante)… Doar că este o MARE problemă din cauza unei țevi sparte a apeductului care trece prin preajmă se acumlează apă care pune în pericol stablitatea constrcuției.

***

7.11.2021 Weekend-ul nu a trecut în zadar. Vă anunțăm cu o satisfacție deosebită că echipa noastră a descoperit urmele unei clădiri istorice foarte importante pentru istoria urbei – casa lui Toader Săbău în care a locuit mitropolitul Bănulescu-Bodini la începutul sec. XIX și care între 1942 și 1944 a fost sediul Muzeului Bisericesc organizat de Paul Mihail, care din păcate a fost demolată de autoritățile sovietice în 1959-1960. Noi sperăm că aceste vestigii să fie conservate și valorificate adecvat. Acest proiect ar putea deveni un exemplu de arheologie urbană…

***

7.11.2021 Revin cu noutăți de la Șantierul muzeului bisericesc. Astăzi ai fost descoperite scările laterale care Asigurau accesul in clădire. De asemenea au fost identificate obiecte de metal și anume balamale de la Ușa scării. A fost identificată o porțiune de la cornul unei căprioare care probabil fusese utilizată ca element de decor interior. Intrarea in subsol încă nu a fost identificată.

***

6.11.2021 Astăzi la finalul lucrărilor au fost descoperite și scările pe care se urca de la demisol in casa Eparhiala. Bravo echipei domnului Sergiu Musteata.

***

6.11.2021 Astăzi au fost decopertate treptele clădirii Muzeului Bisericesc (fosta casa Eparhiala a Mitropolitului G. B. Bodoni). Vestigii istorice foarte importante pentru Chisinau. Sincere mulțumiri arheologilor, și domnului Sergiu Musteata, care fac un lucru deosebit, dar și pretorului Vlad Melnic, care alaturi de Primarul Ion Ceban, a susținut inițiativa noastră.

***

5.11.2021 Descoperire istorică! Astăzi echipa de arheologi condusă de domnul Sergiu Musteata și susținută de către Pretura Sectorului Rascani a Primariei Chisinau, la inițiativa Asociației MONUMENTUM, a început săpăturile arheologice pe locul unde sa aflat prima biserica din Chisinau – actualul bd. Grigore Vieru. A fost identificat subsolul fostului Muzeu Bisericesc, organizat de preotul Paul Mihail, unde anterior locuise Mitropolitul Gavriil Bănulescu Bodoni. Mulțimii sincere Primăriei Chisinai și domnilor arheologi.

Contact Form Powered By : XYZScripts.com